Esports30/10/2018

Subies, detingut pel cas que va acabar amb el regnat de Villar

L’expresident és investigat per haver desviat diners destinats a obres de les seus federatives

Toni Padilla
i Toni Padilla

BarcelonaAndreu Subies, president de la Federació Catalana de Futbol del 2011 fins al juliol del 2018, era a Madrid quan agents de la Guàrdia Civil el van detenir. Subies, actualment vicepresident de la Federació Espanyola (RFEF), sabia que s’estaven investigant algunes operacions dels seus anys de mandat com a president de la catalana, però fonts del seu entorn admetien la sorpresa per la detenció. A la mateixa hora en què Subies era detingut quan tenia previst anar a la seu de la Federació estatal, a Barcelona sis agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil entraven a la seu de la Federació Catalana, al carrer Sicília. Una seu renovada el 2014 de dalt a baix per adaptar-la als nous temps. Aquestes obres s’inclouen en la investigació, que forma part del conegut com a cas Soule, el mateix que va comportar el juliol del 2017 la detenció del llavors president de la Federació Espanyola, Ángel María Villar.

La detenció de Subies forma part d’una branca d’aquest cas Soule, que va representar la fi del regnat de Villar, president de la RFEF del 1988 al 2017: arran del sumari que instrueix el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, va ser detingut acusat d’operacions econòmiques il·legals amb diners de la Federació en benefici propi, així com de crear una xarxa de negocis en què hi hauria tracte de favor a empreses de familiars i directius de federacions territorials, com la catalana, per garantir-se continuar en el poder. En aquestes investigacions, Santiago Pedraz va començar a seguir la figura de Subies després de rebre una denúncia anònima sobre presumptes pressupostos inflats en les obres de remodelació de la seu de la Federació Catalana, així com de les seus de la federació en altres ciutats com Vilafranca del Penedès i Tarragona, i en camps d’entrenament gestionats per la FCF com el de Sabadell. Les obres de la seu central es van adjudicar a la immobiliària Tastavins, propietat de l’empresari Josep Contreras, per un import de 518.702 euros. Aquest import va ser abonat gairebé totalment per la RFEF, llavors encapçalada per Villar, però Tastavins, que no tenia empleats registrats, va subcontractar una constructora per fer la feina per 239.000 euros. Els altres diners, segons la investigació, es van destinar a finalitats no relacionades amb el futbol, com l’apartament de Subies a Cambrils i un restaurant de la mateixa localitat administrat per la seva dona.

Cargando
No hay anuncios

Subies va negar aquestes acusacions en el seu moment, quan la FCF va rebre una investigació de Treball que va reclamar factures als dirigents, tal com va publicar llavors El món, i acusava les empreses de Josep Contreras de desviar els diners per a finalitats personals de Subies. Contreras va ser precisament la segona persona detinguda, en aquest cas a Barcelona, i va ser traslladat a Madrid per declarar al jutge, tal com també farà Subies. Els agents de la Guàrdia Civil es van passar més de nou hores a la seu de la Federació descarregant el contingut de correus electrònics i revisant documentació, tant relativa a obres com a campanyes i viatges.

Un home de confiança

Contreras, que va ser directiu de la FCF, solia ser l’encarregat de portar amb cotxe Subies quan venia a Barcelona provinent de Lleida, on vivia, una relació que segons la hipòtesi de la Guàrdia Civil li va servir per guanyar els contractes d’aquestes obres i algunes altres, com les signades el 2013 i 2014 amb la Mutualitat de Futbolistes. Segons ha pogut saber l’ARA, la Guàrdia Civil feia més de nou mesos que investigava el cas, i al seu informe apareixen converses personals o detalls com el del casament de Subies, en què Villar, un dels convidats, va haver de marxar a mitja cerimònia. Qui el va portar a l’aeroport va ser, precisament, Contreras.

Cargando
No hay anuncios

La Federació Catalana va emetre un comunicat en què mostrava “el màxim respecte per les accions judicials” i demanava “el respecte necessari per la presumpció d’innocència”. Segons fonts de la FCF, la Guàrdia Civil no va requerir la presència de l’actual president, Joan Soteras, que té pendent una denúncia del candidat Ivan Carrillo al Tribunal Català de l’Esport contra les eleccions que va guanyar fa poques setmanes. “La Federació Catalana no està sent investigada. Subies i Contreras sí”, deien des de la seu del carrer Sicília.

A banda del seu rol a la FCF, Contreras és des de fa molts anys membre de la comissió esportiva del Barça B. El club blaugrana no s'ha pronunciat sobre la seva detenció.

Cargando
No hay anuncios

Subies va ser un dels grans aliats d’Ángel María Villar fins al 2016, quan de mica en mica es van anar allunyant veient els problemes del dirigent basc per mantenir-se en el poder. Subies va acabar fent campanya amb Luis Rubiales, que com a president de l’Associació de Futbolistes havia sigut molt crític amb Villar. Actualment, Subies és la mà dreta de Rubiales en una Federació Espanyola que continua sense treure’s del damunt la llarga ombra dels anys de Villar.