"És una falta de respecte, alguns ciclistes no han estat a l'altura": el vent provoca el caos a la Volta
Sense l’ascens a Queralt, Juan Ayuso i Primoz Roglic es jugaran guanyar a Barcelona separats per un sol segon


BarcelonaEl vent ha deixat amb un pam de nas els aficionats al ciclisme que havien omplert les carreteres del Berguedà. L’alerta per les fortes ratxes ha convertit l’etapa reina de la Volta Ciclista a Catalunya en una jornada sense gaire interès, amb un munt de negociacions entre els organitzadors i els ciclistes per veure què calia fer. Al final, no hi ha hagut ni ascens al coll de Pradell ni ascens final al santuari de Queralt. Només s'ha pogut fer una etapa de 73 quilòmetres, encara que 48 han sigut neutralitzats i sense bonificacions, i s'ha aturat el temps a 5 quilòmetres de meta. El nord-americà Quinn Simmons (Lidl Trek) ha estat el guanyador d’aquesta etapa caòtica. Havia de ser el dia per veure Juan Ayuso (UAE) i Primož Roglič (Red Bull) lluitant per ser els campions a les rampes de Queralt, però els aficionats s'han hagut de conformar amb uns últims quilòmetres a Berga.
La mala sort, però, ha servit per crear un final de guió per a la Volta que promet ser històric, perquè afegeix més interès a l'última etapa d’aquest diumenge. El tradicional circuit final de Montjuïc servirà per decidir qui és el guanyador d’una de les classificacions generals més igualades de tots els temps, amb Ayuso en primera posició amb tot just un segon d’avantatge sobre l’eslovè Roglič. El mallorquí Enric Mas (Movistar) és tercer a 21 segons, també amb opcions.
L’etapa del Berguedà havia de ser una gran festa. Per segon any consecutiu Berga ha apostat fort per tenir la sortida d’una etapa que s’enfilava pels cims més representatius de la comarca. L’any passat, milers de persones ja havien gaudit amb l’exhibició de Tadej Pogačar i enguany se celebraven els 50 anys del triomf d’Eddy Merckx en una cronoescalada de la Setmana Catalana. L’ambient era el millor, però ja ahir a la nit es va veure que el clima no acompanyaria. Seguint les recomanacions de les autoritats, els organitzadors havien decidit retallar l’etapa renunciant a pujar al coll de Pradell, de categoria especial. Ja ahir divendres alguns corredors s’havien queixat del fort vent, i les previsions indicaven que avui dissabte les ratxes encara serien més fortes. Dues hores abans de la sortida, doncs, s'ha anunciat la suspensió de la pujada al port final de Queralt, i 35 minuts abans del tret de sortida s'han donat a conèixer els detalls del recorregut modificat de 146 quilòmetres, amb inici i final a Berga i sense cap port de muntanya. La idea era fer aquesta distància donant dues voltes a un circuit, amb la primera volta neutralitzada, sense que el temps fos vàlid per a la general. Però entre els corredors no hi ha hagut consens. Alguns, com Juan Ayuso, creien que es podia competir. “Es pot rodar, l’organització ha canviat el recorregut i el que tenim ara és segur, es pot competir, però alguns no han volgut”, deia afectat el corredor nascut a Barcelona però criat al País Valencià.
Altres, en canvi, no estaven per la feina. Al final s'ha pactat una tercera modificació del recorregut. Després de rodar 40 quilòmetres neutralitzats, Roglič s'ha dirigit al cotxe dels comissaris, reunió sobre rodes on també ha estat molt actiu el català Marc Soler (UAE). El que s'ha acabat decidint ha sigut eliminar l’esprint intermedi, aturar el temps a la general a 5 quilòmetres de meta i eliminar la segona volta al circuit. Rubén Peris, director de la Volta, ha explicat: "Al final hem pactat que faríem una primera volta de reconeixement i després faríem una segona en cursa i, a la meitat de la primera, han dit que s'aturaven i que anéssim a meta i s'acabava l'etapa. Estic molt disgustat, és una falta de respecte a l'organitzador, al públic, als ajuntaments, que al final són els que col·laboren perquè això vagi endavant, i crec que avui alguns corredors, no tots, no han estat a l'altura". Després ha agraït la col·laboració de corredors com Enric Mas (Movistar), Carlos Verona (Lidl Trek) i Omar Fraile (Ineos Grenadiers), que volien començar l'etapa. L’etapa, doncs, ha quedat reduïda a un recorregut d’uns 25 quilòmetres sense neutralitzar i sense bonificacions per als tres primers. A un quilòmetre de meta, Quinn Simmons ha llançat un atac molt dur que seria definitiu per guanyar una etapa en què, per moments, el més emocionant ha estat veure les negociacions per decidir què es feia.
L’etapa de Queralt ha estat esborrada pel fort vent. Si la creu és aquesta, la cara és saber que aquest diumenge la Volta viurà un dels seus desenllaços més emocionants de tots els temps, amb dos corredors separats per un segon abans d’una etapa que fa uns dies també va veure com el seu recorregut quedava retallat per la coincidència amb el partit Barça-Girona de Lliga. Seran 88 quilòmetres, els últims dels quals en sis voltes al tradicional circuit de Montjuïc, que decidiran qui és el guanyador de la 104a edició de la cursa. Poden ser claus les bonificacions de 10, 6 i 4 segons per als tres primers classificats de l'etapa.
Ayuso, de 22 anys, buscarà el seu tercer gran èxit, després de guanyar la Volta al País Basc el 2024 i la Tirrè-Adriàtic fa poques setmanes. I seria a la ciutat on va néixer, tot i que gairebé no hi va viure. Roglič, de 35 anys, aspira a guanyar la cursa catalana per segon cop, perquè ja va aconseguir-ho el 2023. Si s’imposa, seria el tercer triomf consecutiu d’un eslovè a la Volta, ja que fa un any qui va imposar-s'hi va ser Tadej Pogačar, que sí que va entrar tranquil a Barcelona després de brillar a Queralt. Enguany la darrera etapa serà diferent.