BARCELONAEl filial del Barça Regal competirà la pròxima temporada a l'Adecco Or, la segona categoria del bàsquet estatal. Aquesta fita completa el cicle iniciat fa dos anys, quan Jordi Ardèvol va arribar al club com a director tècnic formatiu. El gran objectiu de la secció és el d'adaptar al Palau Blaugrana l'engranatge que tants èxits ha donat al Camp Nou.
"El nostre equip de futbol és un exemple de com utilitzar els jugadors formats a la casa, que aporten un fet diferencial. Com més jugadors hagin nascut en aquest club, l'hagin viscut des de joves, tot serà més fàcil", explica Ardèvol.
El gran objectiu de Jordi Ardèvol és professionalitzar tota l'estructura del bàsquet formatiu: "La part esportiva estava molt ben organitzada i tenia bons entrenadors, així que el que vam buscar van ser més relacions amb els altres departaments del club, com ara el treball mèdic, la prevenció de lesions, la preparació física i l' scouting dels nostres jugadors, no dels rivals", explica Ardèvol. Té clar quina és la clau de l'èxit: "Disposar de La Masia és un fet diferencial espectacular, un luxe". La secció de bàsquet té 13 jugadors al recinte i sis més que viuen en pisos compartits, però que tenen els hàbits alimentaris i els estudis controlats per professionals del club.
Segons explica el director tècnic formatiu: "La nostra feina és un èxit si arriben jugadors al primer equip. El nostre objectiu és que cada jugador desenvolupi el seu nivell màxim possible, però és d'il·lusos pensar que tots arribaran al primer equip. Quedar campions de qualsevol campionat ens fa il·lusió i cal educar el valor competitiu, però no és la nostra meta".
La Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) va confirmar dijous que l'equip filial tindrà plaça a l'Adecco Or. "Busquem facilitar els camins fins al primer equip. L'estructura del planter no té cap sentit si queda aïllada. El jugador ha de competir al seu nivell, ni més amunt ni més avall", opina Ardèvol, que considera que l'edat ideal per arribar al club són els 12 o 13 anys.
La gran aposta de la secció és la de formar joves que, després de passar tres anys a Barcelona i completar la seva formació, puguin participar amb el primer equip com a jugadors de formació. És el cas de Marcus Eriksson, un suec que a partir del gener no ocuparà plaça d'estranger, i de Mario Hezonja, la gran joia que el club acaba de contractar. "És un jugador especial, un dels talents més grans dels últims anys, i té un físic gens habitual".
Oferta per Marko Todorovic
El club ha utilitzat la plaça a l'Adecco Or per atreure molts jugadors joves, que poden tenir oportunitats al primer equip i molts minuts al filial. És el cas de Marko Todorovic, un jugador pel qual el club blaugrana va fer ahir una oferta que el Fiatc Joventut pot igualar en un període de deu dies, i d'Alex Abrines, que intenta forçar la seva sortida de l'Unicaja. "L'escorta és molt bo, un jugador de primer nivell europeu. És dels millors joves de qualsevol edat", recorda.
"Tenim més recursos que altres clubs, però no entrem en guerres econòmiques. El primer requisit perquè un jugador sigui al Barça Regal és que vulgui venir", assegura Ardèvol, que la meitat dels dies de l'any se'ls passa viatjant a la recerca de joves talents com Serge Ibaka, al qual va descobrir quan treballava per a l'Hospitalet. "No m'agrada utilitzar aquesta expressió i considero que tampoc té tanta importància ser el primer a veure un jugador com després ser capaç d'ajudar-lo a evolucionar".
"La crisi farà que altres clubs apostin ara més per la formació", adverteix Jordi Ardèvol, conscient que el club blaugrana porta anys d'avantatge sobre molts dels seus clubs competidors.