La follia del president que bateja equips de futbol amb el nom del seu pare
Egipte s’entrenarà a Txetxènia, feu de l’exguerriller Ramzan Kadírov
BarcelonaEl 9 de maig del 2004 un explosiu va esclatar sota la llotja de l’estadi de futbol de Grozni, on Akhmat Kadírov, president txetxè, presidia la desfilada de l’exèrcit rus per celebrar el Dia de la Victòria. Kadírov, un guerriller que afirmava que cada txetxè havia de matar 150 russos durant la Primera Guerra de Txetxènia (1994-1996), havia canviat de bàndol durant la Segona Guerra de Txetxènia (1999-2009). Es va convertir en l’home fort de Putin quan Moscou va decapitar l’independentisme txetxè i es va assegurar de controlar una república caucàsica de majoria musulmana, on els russos sempre han sigut minoria.
Després de la mort de Kadírov, el seu fill Ramzan va convertir-se en el president d’una república amb un alt grau d’autogovern que no serà seu de cap partit del Mundial, però sí que serà el camp base de la selecció d’Egipte. Ramzan Kadírov és un gran aficionat al futbol i va anar convidant seleccions d’estats classificats per al Mundial a Txetxènia a canvi d’un munt de diners. “Sempre seleccions d’estats musulmans”, diu el periodista James Montague. Primer van visitar les instal·lacions els iranians, després els saudites i, finalment, els egipcis, que van acceptar tenir el camp base en una zona allunyada de la majoria de seus com és Txetxènia, a la frontera sud de Rússia.
“Putin dona molts milions a Kadírov per garantir la seguretat i la sobirania russa a Txetxènia. Un president txetxè que cuida la identitat txetxena, sense ser independentista”, explica Montague, que va visitar fa poc el lloc on va ser assassinat el 1999 Akhmat Kadírov. El vell estadi Dinamo va ser enderrocat, i ara al mateix lloc hi ha un estadi modern batejat amb el nom d’Akhmat Kadírov, estadi on juga un equip de la Primera Divisió russa, l’Akhmat de Grozni. “Kadírov ha batejat l’equip, que abans es deia Terek, com el riu de la zona, amb el nom del seu pare. Fins aquí arriba el culte a la personalitat d’aquesta família”, explica Montague.
A l’Estadi Akhmat Kadírov el seu fill ha jugat partits amb Maradona i Ronaldinho, ha presidit una desfilada de 20.000 soldats de la seva guàrdia personal, ha ballat balls tradicionals txetxens i en un partit de lliga de l’Akhmat va cridar per megafonia que l’àrbitre s’havia “venut als rivals” i era un “imbècil”. Ramzan Kadírov es deixa gravar disparant metralladores o vestit amb una armadura medieval per celebrar el seu triomf en unes eleccions locals sense oposició. “El règim de culte a la seva persona amaga una onada repressiva impròpia d’un estat modern. Amb el suport del Kremlin s’han vist assassinats extrajudicials d’opositors, desaparicions de persones i tortura.
Els defensors dels drets humans han sigut perseguits, colpejats, amenaçats i assassinats. Les persones que públicament s’han mostrat crítiques saben que la seva vida està en perill”, diu Hugh Williamson, de l’ONG Humans Right Watch, citant el cas d’Oyub Titiev, el representant a Txetxènia de Memorial, una ONG que lluita pels drets humans, que va ser empresonat acusat de tenir marihuana i que fa mesos que és a la presó. La selecció d’Egipte es concentrarà en un hotel de luxe construït amb capital de Dubai. “Kadírov es vol vendre a ell mateix com el gran líder dels musulmans de Rússia, fet que serveix a Putin, que així controla una zona que va arribar a independitzar-se de facto al final de la guerra del 1996”, explica Montague.
Kadírov ha anunciat la seva decisió de presenciar partits del Mundial, i això ha provocat les queixes de moltes ONG, ja que, per exemple, s’acusa el president txetxè de la desaparició de desenes d’homosexuals. “A Txetxènia no hi ha homosexuals, no existeixen, és una cosa occidental”, va arribar a dir Kadírov just quan persones sospitoses de ser-ho eren agredides en una zona on el govern local potencia un islamisme en què, també, els drets de les dones són retallats de mica en mica.
“Soc l’home més feliç del món, he rebut una transfusió de sang d’un descendent del profeta Mahoma”, va dir el 2015 en directe a la televisió local Kadírov, que és utilitzat per Putin per mantenir contactes amb governs com el de l’Aràbia Saudita. De fet, el 2017, quan un congrés religiós musulmà a Rússia va condemnar el salafisme, Kadírov es va disculpar personalment amb el rei saudita. Ara Kadírov buscarà la fotografia amb Mohamed Salah, el gran ídol de milions de musulmans, per continuar fent servir l’esport per reforçar la seva posició, forta gràcies al Kremlin.