OPERACIÓ PORT

La Fiscalia qüestiona "la indeguda denegació de les mostres" i absolució de Manolo Saiz en l'operació Port

"L'apreciació de la prova per absoldre Saiz no és correcta. Creiem que hi havia proves i que havia de ser condemnat", diu el fiscal en cap provincial de Madrid, José Javier Polo, a EFE

Efe
29/01/2014
2 min

MadridEl fiscal en cap provincial de Madrid, José Javier Polo, ha dit aquest dimecres a l'agència EFE que el recurs de la Fiscalia a la sentència de l'operació Port "està magníficament plantejat" i ha explicat que qüestiona aspectes com "la indeguda denegació de les mostres a l'Administració" i l'absolució de Manolo Saiz.

"La Fiscalia no comparteix la sentència en la seva totalitat i ha impugnat les parts que creiem que han de ser revocades com la indeguda denegació de les mostres a l'autoritat administrativa competent", ha explicat Polo en resumir els cinc motius centrals del recurs que el Ministeri Fiscal va presentar el maig del 2013.

Segons ha comentat, "l'Administració té la facultat d'accedir a aquestes proves i utilitzar-les per als seus procediments". "No entenem per què es deneguen", ha afegit Polo, que va prendre possessió del càrrec el juliol de l'any passat, després de la celebració del judici i la presentació dels recursos.

La Fiscalia també discrepa de l'absolució de l'exdirector esportiu Manolo Saiz i aprecia ambigüitat en la part de la condemna al doctor Eufemiano Fuentes, eix central de l'operació, que va ser condemnat a un any de presó i inhabilitació durant 4 anys com a metge esportiu per ser l'autor directe d'un delicte contra la salut pública.

"L'apreciació de la prova per absoldre Saiz no és correcta. Creiem que hi havia proves i que havia de ser condemnat. La part de la condemna a Eufemiano Fuentes és massa ambigua. No sabem a què es refereix. En haver estat condemnat en l'exercici de la medicina ha de ser per aquesta professió la medicina en general", ha comentat.

Al costat d'aquests aspectes el Ministeri Fiscal recorre a més que el preparador físic José Ignacio Labarta sigui considerat en la sentència de la jutgessa com a "còmplice" quan en la seva opinió va ser "cooperador necessari".

El recurs de la Fiscalia està a l'espera de resolució en la secció primera de l'Audiència Provincial de Madrid, al costat dels presentats per l'Advocacia de l'Estat –en representació del Consell Superior d'Esports (CSD)–, la Unió Ciclista Internacional (UCI), l'Agència Mundial Antidopatge (AMA), el Comitè Olímpic Italià (CONI), l'excorredor Jesús Manzano, i els dels condemnats, el metge Eufemiano Fuentes i el preparador físic José Ignacio Labarta.

L'"operació Port" es va desenvolupar el maig del 2006 –abans de l'entrada en vigor de la llei espanyola de Protecció de la Salut i de Lluita contra el Dopatge– , quan la Guàrdia Civil va descobrir a Madrid un laboratori amb grans quantitats de bosses de sang emmagatzemada i aparells d'anàlisi.

El judici es va celebrar entre el 28 de gener i el 2 d'abril del 2013, al Jutjat Penal número 21 de Madrid. La titular va considerar a Eufemiano Fuentes autor directe d'un delicte contra la salut pública i el va condemnar a un any de presó, el va inhabilitar 4 anys com a metge esportiu i li va imposar una multa de 4.500 euros .

Labarta va ser l'altre condemnat com a còmplice, i el va inhabilitar durant quatre mesos a més de multar-lo amb 1.800 euros.

La sentència va absoldre els exdirectors Manolo Saiz i Vicente Belda i la doctora Yolanda Fuentes, però la jutge no va accedir a lliurar les bosses de sang en poder del laboratori antidopatge de Barcelona, ja que el nombre "no quadrava" amb les suposadament intervingudes per la Guàrdia Civil el 2006 i en va ordenar la destrucció quan la sentència fos ferma.

stats