Esports 10/09/2015

La FIFA ofega encara més La Masia blaugrana

11 jugadors es queden sense jugar perquè se’ls ha de tornar a regularitzar

A.l.
4 min
La sanció que la FIFA va imposar al Barça pel cas Masia continua portant maldecaps al planter blaugrana.

BarcelonaLa sanció de la FIFA pel cas Masia continua generant maldecaps al planter del Barça. Concretament, tres. A l’agost el club català, per indicacions de la FIFA, va haver de fer fora de La Masia alguns jugadors que ja tenien prohibit jugar amb el club català però que seguien vivint a La Masia per continuar el seu procés de formació -humana, acadèmica i esportiva-. En segon lloc, el Barça no va poder inscriure la vintena de fitxatges que havia fet per al futbol base i que segons el reglament de la Federació Espanyola podien ser inscrits al mes de setembre. La FIFA ha fet una interpretació extensiva de la normativa que regula el futbol professional -en què només es pot fitxar a l’estiu i al gener- i ha prohibit al Barça inscriure els futbolistes fitxats per Jordi Roura per al planter. Fins al mercat d’hivern, doncs, el Barça no pot incorporar ningú. Finalment, el tercer punt de conflicte és el cas d’onze jugadors que ja estaven jugant amb el Barça perquè tenien llicència per fer-ho. Ara, però, la FIFA ha comunicat al club que ha de tornar a regularitzar la seva situació com a pas previ per obtenir novament la llicència federativa. El Barça ja ha presentat la documentació i espera que pugui solucionar-se ben aviat.

Canvi de criteri

Als despatxos del Camp Nou perceben que la FIFA canvia els criteris cada vegada i no ho fa constar enlloc: totes les directrius que l’organisme transmet al club són verbals, cap d’escrita, cosa que deixa els blaugranes indefensos jurídicament. A mitjans d’agost la FIFA va reclamar una reunió de seguiment per veure com s’estava aplicant la sanció i la sorpresa va ser que els serveis jurídics del màxim organisme del futbol mundial van fer una nova interpretació de la sanció, més restrictiva. “Per què ara?”, es pregunten al Camp Nou. El Barça no entén que el canvi de criteri es produeixi 8 mesos després que el Tribunal de l’Arbitratge Esportiu ratifiqués la sanció.

El que més dol és que els jugadors afectats i que encara no han regularitzat la seva situació (per fer-ho han de portar 5 anys empadronats a Catalunya o haver complert els 18 anys en el cas dels no comunitaris i els 16 els europeus) han hagut d’abandonar La Masia. Ja no es tracta només de prohibir-los jugar, sinó també d’entrenar-se i formar-se com a persones. Al club lamenten que els joves jugadors són les veritables víctimes. Tot i això, tot i no compartir la nova interpretació, el Barça, seguint la consigna de risc 0 que ha fixat Josep Maria Bartomeu, un cop va ser informat de les noves directrius ho va comunicar l’endemà mateix als jugadors i ho va executar.

És el cas del camerunès Patrice Sousia, que ha hagut d’abandonar La Masia amb 16 anys. A diferència de la resta de casos, té una situació personal compromesa si torna al seu país, ja que prové d’una família molt modesta i el Barça li oferia una millora notable en les condicions de vida. De moment s’ha instal·lat a casa d’un company i espera poder seguir jugant a futbol en algun club. El Barça està en una situació delicada, ja que no pot trencar el compromís que té amb els futbolistes que arriben a La Masia, a qui garanteix formació humana i acadèmica fins als 18 anys, encara que els tècnics decideixin que no tenen futur al futbol base. Ara, però, no pot complir el compromís amb Sousia. Al club aniran amb peus de plom, però estan segurs que algú -alguna institució o empresa- ajudarà el noi fins que sigui major d’edat i pugui regularitzar la situació.

A diferència de Sousia, l’americà Ben Lederman, els holandesos Bobby Adenkanye i Fode Fofana, el japonès Takefusa Kubo, el francès Kais Ruiz i el veneçolà Matías Lacana ja han marxat. Altres, com el coreà Jang Gyeolhee, que a l’abril fa 18 anys i podria regularitzar la seva situació, està a la corda fluixa. S’ha de decidir què es fa amb ell, perquè l’abril queda lluny. El cas de Lee Seung Woo és diferent. La gran estrella del planter -que juntament amb Jang ara està concentrat amb la seva selecció i fins al 8 de novembre no acabarà la seva participació al Mundial sub-17 que es disputa a Xile- compleix 18 anys el dia 6 de gener i ja podrà ser regularitzat. Llavors se suposa que el calvari acabarà per a ell. També al gener podrà tornar el coreà Seung Ho Paik, que ja ha complert els 18 anys, però no podrà jugar fins al gener. Dels casos que van originar l’expedient sancionador de la FIFA inicial també es queda a Barcelona el francès Theo Chendri, que en ser comunitari i haver complert els 16 anys ja va regularitzar la seva situació.

Jurídicament el Barça de moment no farà res. Les relacions amb la FIFA estan trencades i les converses són amb els futurs candidats a presidir-la. El gran anhel és que l’article 19 -que va originar la sanció- es modifiqui i La Masia s’inclogui com a excepció a la norma, un centre d’excel·lència on els futurs Sousias puguin tenir una oportunitat, encara que sigui acadèmica. Una possibilitat que la FIFA li ha negat ara al camerunès.

stats