Esports22/04/2016

Un estadi per al Barça, una icona per a la ciutat

El club presenta el nou Camp Nou, un projecte previst per al 2021, sense façana exterior i amb un gran mirador a Barcelona

Albert Llimós
i Albert Llimós

BarcelonaLa casa del Barça per als pròxims cinquanta anys ha vist la llum. En un acte amb més de 300 invitats, inclòs tot el cos tècnic i la primera plantilla de futbol, el club català va presentar el nou Camp Nou, un projecte de 600 milions que ha de permetre a l’entitat fer un salt endavant a nivell competitiu sense que la parcel·la esportiva se’n ressenti. Després de tres anys treballant en el projecte, ahir es va descobrir, justament a la tribuna de l’actual estadi, una gran maqueta que va mostrar com serà la nova llar dels barcelonistes, una obra que portarà el segell de la firma japonesa Nikken Sekkei i els arquitectes catalans Joan Pascual i Ramon Ausió.

El nou Camp Nou serà un espai obert, diàfan, amb unes terrasses exteriors que proporcionaran un aire mediterrani a aquest nou edifici sense façana exterior, la gran novetat i el tret distintiu d’un projecte guanyador que pretén integrar-se al barri de les Corts sense tanques ni impediments per als vianants. El nou estadi, previst per al 2021, pretén ser una nova “icona” per a Barcelona i tindrà un gran mirador de 950 metres de perímetre que envoltarà tot el camp i que permetrà tenir vistes de tota la ciutat des d’una altura de 50 metres.

Cargando
No hay anuncios

La nova obra ocuparà més superfície que la que va construir l’any 1957 Francesc Mitjans, ja que es crea una “segona pell” -els tres nivells de terrasses exteriors- que fa créixer l’edifici cap enfora. Tot i això, els responsables del projecte asseguren que no hi ha haurà cap conflicte amb els veïns que viuen més a prop del Camp Nou, als carrers de Joan XXIII i Travessera de les Corts. De fet, els seus impulsors remarquen que el barri hi guanyarà amb la nova infraestructura, ja que no hi haurà un perímetre de control a les instal·lacions, sinó que serà una gran àrea oberta, sense barreres i amb molta zona verda, amb tres “diamants” integrats a l’entorn a l’esplanada. Aquesta és l’expressió que utilitza Bill Mannarelli, responsable de l’Espai Barça, per definir els tres edificis que acolliran en un futur el Museu, la seu de la Fundació i la Botiga. Seran tres construccions que emergiran del terra -d’una manera similar al Museu del Louvre, expliquen- i que s’integraran en el paisatge. Totes tres construccions, a més, estaran connectades amb l’estadi per mitjà de passadissos subterranis.

Cargando
No hay anuncios

Quatre anys d’obres

L’estiu del 2018 arrencaran les obres a l’interior del recinte amb l’enderroc de la primera graderia del gol sud. Precisament, aquest primer nivell perdrà localitats, i això suposarà el canvi d’ubicació per a alguns socis. En tot cas, globalment es guanyarà capacitat i s’arribarà als 105.000 espectadors, un fet que permetrà que una part dels socis sense abonament que hi ha en llista d’espera tinguin per fi una localitat.

Cargando
No hay anuncios

L’any 2021 s’espera que estigui enllestit l’estadi, la coberta inclosa, tot i que la totalitat de l’Espai Barça -que tindrà un pavelló per a 12.000 espectadors i diferents equipaments- es culminarà el 2022. També es farà un pàrquing per a 3.500 vehicles i està prevista la construcció de 85 llotges, 4 superllotges i 2 restaurants, un dels quals anirà a la zona de lateral, tocant a Maternitat.

La junta directiva de Josep Maria Bartomeu vol millorar els serveis, però també la seva qualitat. Ara mateix hi ha greus deficiències que impedeixen que el Camp Nou sigui una instal·lació amb vida els 365 dies de l’any. On hi ha molt camp per córrer és en el terreny de la restauració. La voluntat és captar nous partners que s’hi instal·lin de manera permanent, ja que es pretén que, gràcies al mirador i l’oferta d’oci que hi haurà, l’estadi tingui una mostra de la gran i variada cuina catalana i que algun dels grans cuiners locals hi tingui presència.

Cargando
No hay anuncios

Seran nous serveis per als socis -a qui no s’apujarà la quota més enllà de l’IPC, segons va garantir Bartomeu-, que permetran aconseguiran 50 milions més d’ingressos cada curs. “Tant de bo ens quedem curts, hem sigut molt conservadors”, va puntualitzar el president, que va admetre que la figura de Johan Cruyff tindrà un espai reservat, encara per definir, al nou recinte.

Sense risc

Cargando
No hay anuncios

Durant la presentació, Bartomeu va fer un paral·lelisme entre el que va passar el 1957, quan el Barça es va traslladar a les Corts, i el que es preveu aquest pròxim lustre. “També teníem un equip de somni, el Barça de les Cinc Copes, amb un crac com Kubala. Això va fer possible un salt econòmic i patrimonial. Aquest Camp Nou s’ha anat fent vell i el que va ser el millor estadi del món ja no ho és. La nostra joia arquitectònica no ha sigut immune al pas del temps, i hem perdut massa temps”, va argumentar el president, que va assegurar que no es posarà en risc el projecte esportiu. De fet, les primeres propostes dels despatxos d’arquitectura que es van presentar al concurs es disparaven molt per sobre dels 360 milions que hauria de costar el nou estadi, i el club va obligar-los a redefinir els projectes.

Està previst que gairebé la meitat dels 600 milions que costarà l’Espai Barça arribin d’una marca comercial que donarà cognom a l’estadi, en el que es coneix com a title rights. Bartomeu, a més, va assegurar que no s’iniciaran les obres fins que s’assoleixi una xifra al voltant dels 200 milions de deute, una condició que es va assumir des del principi i que ara mateix s’està lluny de complir: el deute és de 328 milions.

Cargando
No hay anuncios

Un dels màxims responsables d’aquesta iniciativa és el directiu de l’àrea patrimonial, Jordi Moix, que va reconèixer que el projecte de Nikken Sekkei i els dos arquitectes catalans va generar inicialment un dubte per la seva innovació i falta de referents. “Serem capaços d’explicar-ho? El soci ho entendrà?”, va preguntar-se Moix, que va demanar paciència als seguidors durant els quatre anys que duraran les obres.

Actualment, el Barça està en converses amb l’Ajuntament de Barcelona per definir les modificacions del Pla General. Un dels punts de discussió és el córner on ara mateix hi ha l’Auditori 1899 i l’OAB. El consistori hi vol edificar una piscina municipal i el club voldria mantenir els edificis actuals, que van inaugurar-se el 2013 i van tenir un cost de 2,5 milions. No és un punt de conflicte, sinó una part més de la negociació que ha d’acabar amb un nou estadi per al Barça, una nova icona per a Barcelona.