OLIMPISME
Esports07/02/2014

Els esportistes prenen el relleu als polítics a Sotxi

Rússia inaugura avui els Jocs més cars de la història

Toni Padilla
i Toni Padilla

BarcelonaL'Estadi Fish acollirà avui la cerimònia inaugural (17.15 h) dels Jocs Olímpics més cars de la història. Els Jocs de Sotxi han estat fins ara notícia més per les polèmiques relacionades amb l'estat rus i l'ús que fa de l'esport que no pas pels esportistes, però un cop arribi la flama olímpica a aquest estadi batejat en honor de la muntanya més alta al costat de la ciutat de Sotxi, tot canviarà. Rússia s'ha gastat uns 50.000 milions de dòlars -els de Vancouver, el 2010, van costar 8.300 milions- per organitzar uns Jocs que arriben envoltats per les ombres del terrorisme i les crítiques per les mesures homòfobes russes.

El president rus, Vladímir Putin, ha liderat aquest projecte insistint que tot està llest per viure la primera cita olímpica a Rússia des dels Jocs Olímpics del 1980 a Moscou. Sotxi ha dividit les instal·lacions en dues àrees, una a la costa i una segona a Kràsnaia Poliana, a la muntanya. Amb un modern tren que comunica les seus i 16 milions de metres cúbics de neu emmagatzemada per si de cas. Gairebé 6.000 esportistes de 88 països competiran per les 98 medalles d'uns Jocs ben polititzats. Putin s'ha defensat de les crítiques de la legislació russa referent a l'homosexualitat, un fet que ha provocat que mandataris com els presidents dels EUA, Barack Obama, i de França, Francoise Hollande, i el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, no volin fins a Sotxi. Els presidents de la Xina, Xi Jinping, i Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, i el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, sí que hi han confirmat la seva presència. De moment, el president del comitè organitzador, Dmitri Txernixenko, ha demanat als esportistes que no participin en actes reivindicatius, però també ha avisat que no hi haurà sancions per als que portin accessoris amb l'arc de Sant Martí. Pel que fa a la seguretat, el Kremlin ha desplegat vaixells de guerra, drones i bateries antiaèries. Els Estats Units, però, han advertit que la seguretat no està garantida, i han demanat que es garanteixi la seguretat en els vols pel perill de fer entrar explosius dins de tubs de pasta de dents.

Cargando
No hay anuncios

Buscant estrelles

Els Estats Units arriben als Jocs amb la delegació més nombrosa i amb alguns dels esportistes de més pes, malgrat la baixa de la mediàtica esquiadora Lindsey Vonn per lesió. Altres baixes sonades són les de les esquiadores franceses Tessa Worley i Marion Rolland, així com l'austríac Hannes Reichelt, guanyador aquest any del descens de Kitzbühel. L'eslovena Tina Maze confia brillar en les proves d'esquí, amb el permís de Mikaela Shiffrin, una americana de 17 anys, i l'alemanya Maria Höfl-Riesch. En categoria masculina Bode Miller (EUA) participarà en els seus cinquens Jocs però hi arriba amb menys opcions que el noruec Aksel Lund Svindal.

Cargando
No hay anuncios

En patinatge artístic estan forts el canadenc Patrick Chan i els japonesos Daisuke Takahashi i Yuzuru Hanyu, així com el madrileny Javier Fernández. En dones destaquen la coreana Yuna Kim, la japonesa Mao Asada i la russa de 15 anys Iúlia Lipnitskaia. Al torneig d'hoquei sobre gel, Rússia vol sorprendre la campiona d'ara fa quatre anys, el Canadà, que va guanyar amb gol d'or de Sidney Crosby, que va batre els Estats Units. Els americans hi arriben liderats per Patrick Kane, guanyador de dues Stanley Cup amb els Chicago Blackhawks.

Shaun White serà un altre dels homes més seguits. El geni nord-americà de l' snowboard busca el seu tercer or olímpic ja sense el famós pentinat que duia de jove. El canadenc Mark McMorris i el japonès de 14 anys Ayumu Hirano seran els seus rivals. Altres noms que cal seguir són l'eterna noruega Marit Bjorgen, guanyadora de set medalles olímpiques en esquí de fons, el noruec Emil Svendsen (biatló) i els patinadors de velocitat Shani Davis (Estats Units) i Sven Kramer (Holanda).

Cargando
No hay anuncios

Ban Ki-moon no es mossega la llengua

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, no es va mossegar la llengua i ahir va criticar els atacs als homosexuals. Ban Ki-moon va condemnar qualsevol discriminació contra els homosexuals i va cridar a "alçar la veu" contra els atacs que puguin patir. Ho va fer en un discurs pronunciat a Sotxi en la 126a sessió del Comitè Olímpic Internacional. Ban va abordar un dels assumptes que ha generat més polèmica: l'aprovació a Rússia de lleis que discriminen el col·lectiu homosexual i perpetuen la consideració de l'homosexualitat com una anomalia.