Poliesportiu

L'esport català busca dones directives

La presència femenina a les juntes directives de les federacions creix, però encara no arriba al 25%

Eulàlia Vila, Olga Praderas i Anna Caula
25/02/2024
3 min

BarcelonaUn dels grans reptes de l'esport català és el d'incrementar el nombre de dones directives de les federacions catalanes. Segons Dones i esport català 2023, un dossier elaborat pel Govern que recull les dades sobre esport i activitat física més rellevants des de la mirada de gènere, la seva participació ha estat simbòlica durant molts anys. L'estudi identifica una tendència cap a la paritat, però adverteix que és lenta. L’any 2022 hi havia 221 dones (24%) en les juntes directives de les federacions catalanes i 698 homes (76%). 

"Hem fet moltes coses, hem avançat en diversos àmbits, però queda feina per fer. Accelerar el canvi és a les nostres mans. Cal canviar imaginaris i continuar generant referents i visibilitat, el principal objectiu que hem anat desplegant en la legislatura de l’esport femení a través de diverses accions noves i d’empoderament i del suport econòmic encaminat al progrés de l’esport femení per avançar cap a la igualtat efectiva entre dones i homes en l’esport i l’activitat física", recorda Anna Caula, secretària general de l'Esport.

Anna Vilanova, directora de l’Observatori Català de l’Esport, i Clara Torras, coordinadora de l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’ICD, valoren la tendència positiva cap a la paritat en la composició de les juntes directives de les federacions catalanes, però el marge de millora encara és gran. Tan sols 8 de les 72 federacions catalanes tenen una presidenta al capdavant de la seva institució. A més, la proporció de dones en les juntes directives dels consells esportius ha disminuït respecte a l'any 2020. D'un 27% s'ha passat a un 24%.

El dossier estadístic Dones i esport català 2023 ha estat elaborat conjuntament per l’Observatori Català de l’Esport, adscrit a l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC), i l’Observatori de la Igualtat de Gènere, òrgan adscrit a l’Institut Català de les Dones. L’informe mostra les dades i les estadístiques desagregades segons gènere sobre hàbits esportius en la vida quotidiana, pràctica esportiva en l'àmbit escolar i universitari, competició, espais esportius, formació en l’àmbit de l’esport i mercat de treball, per tal de comprendre millor la situació de les dones en l’esport i promoure el canvi per aconseguir la igualtat efectiva en aquest àmbit.

"Motors del canvi"

Gràcies a la campanya Demana canvi, la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) és una de les referències de bones pràctiques de l'esport català. Creada el maig del 2021, aquesta és una campanya de sensibilització i conscienciació de la necessitat del canvi en l'esport femení i en el bàsquet en particular, amb l'objectiu d'arribar als diferents agents implicats. Després de la gran rebuda inicial, la campanya renova la seva marca corporativa específica incorporant en aquesta ocasió més agents i d'arreu del territori, però també interpel·lant a tothom a actuar i implicar-se en el canvi. "Tots tenim l'oportunitat de ser motors del canvi, de ser agents transformadors; ha de ser un objectiu compartit per tot el món de l'esport i per tota la societat", recorda Olga Praderas, directiva de l'FCBQ i presidenta de la Comissió de Bàsquet Femení.

El Govern ha accentuat el suport econòmic a l’esport femení en els últims anys. S'ha passat de 750.000 euros a 3 milions el 2022 per als clubs –multiplicant per quatre els imports– i a 4,5 milions aquest 2023 –un 50% més–, uns ajuts que, amb especial atenció a l’esport femení, han permès millorar les condicions d’entrenament i competició, així com l’esport base de centenars de clubs a tot el país.

stats