L'Espanyol viurà una nova ampliació de capital per valor de 50 milions d'euros
Rastar convertirà deute en capital, fet que significarà diversos beneficis per al club
BarcelonaRastar Group té la intenció d'impulsar, en els pròxims mesos, una nova ampliació de capital a l'Espanyol, per valor d'uns 50 milions d'euros, que permetrà a l'entitat blanc-i-blava reduir el deute i, de pas, disposar de més múscul financer. Així ho ha confirmat aquest diumenge el vicepresident del club, Carlos García Pont, en l'Aplec de Penyes que se celebra aquest cap de setmana a Sant Sadurní. "Quan els temes de la legislació i les restriccions que ens imposava la Xina s’han arreglat, ens hem preparat per fer-ho. Uns 50 milions del deute que el club té amb el grup Rastar es consoliden i passen a formar part del capital de l'empresa", ha anunciat García Pont, que ha anticipat que, amb aquesta operació, l'Espanyol s'estalviarà pagar els interessos derivats d'aquest deute. "No haurem de tornar el capital perquè ja no és deute", ha aclarit.
L'Espanyol va demanar a la Lliga el permís per poder tirar endavant aquesta operació, que es concretarà la temporada 2019-20 i permetrà reduir el deute de l'entitat fins als 40 milions d'euros, aproximadament, una xifra força positiva. En l'última junta d'accionistes, el 5 de desembre, el club va informar que el seu deute net era de 95 milions d'euros (61,3 dels quals s'han de tornar a Rastar Group), estructurats en quatre partides diferents: 31,3 en forma de préstecs participatius de Rastar, 30 més en préstecs no participatius i amb venciment a curt termini (renovable, això sí), 25 en préstecs a fons d’inversió i 10 en altres conceptes, com ara deutes a la Seguretat Social, proveïdors i altres equips. Cal recordar que Rastar, en la primera auditoria que va fer, es va trobar amb un deute total de 180 milions. "Passar en tres anys de 180 a 40 ens posa en una posició diferent". Cal recordar que l'empresa xinesa ja va participar en una primera gran ampliació de capital, en què va cobrir 75 dels 150 milions previstos. "I vam tirar enrere perquè quan el govern xinès diu que això no li agrada [el fet d'exportar diners a l'estranger], no la faig. La pròxima ampliació ens permetrà tenir el camí de creixement que volíem, no a la velocitat que inicialment volia Chen, però sí a una velocitat raonable".
Des d’aquella primera ampliació, el president xinès de l’Espanyol no ha deixat de treballar perquè el govern del seu país flexibilitzés les restriccions econòmiques. “Ara el govern ha obert una mica l’aixeta. Però el que té pes és la gestió de Chen a la Xina, i també que el projecte d’inversió és sòlid”, han puntualitza a l’ARA fonts del club.
"Si vas als bancs, veuran més clarament que estem compromesos. A més, això té un efecte en el límit salarial de la Lliga, ja que pel 'fair play' financer ens permetran gastar més". D'altra banda, Pont també ha assenyalat efectes positius a l'hora d'acudir al mercat: "El club no es veurà obligat a vendre jugadors per raons econòmiques. Clàusula o res, com va dir Rufete. Tindrem més possibilitats de les que teníem abans". Aquesta mesura, ha puntualitzat, afectarà la temporada que començarà aquest agost, encara que tot plegat haurà de quedar aprovat a la junta d'accionistes, al desembre. Després l'entitat tindrà tres mesos per completar l'ampliació de capital, fins al març. Aquest pas, però, no implicarà un cúmul d'inversions immediates en fitxatges: "No estem bojos i no comprarem ordinadors d'or, però sí el que necessitem, a la nostra velocitat", ha aclarit. "Tindrem més possibilitats de les que teníem”.
En la mateixa junta, Chen Yansheng ja va deixar clar, davant dels constants rumors que apuntaven a una possible venda del club, que no tenia previst traspassar la majoria de les seves accions: "La nostra intenció a l’Espanyol no ha canviat, és estable i a llarg termini, encara que hem trobat limitacions legals que hem intentat suplir. No m’ha passat pel cap ni m’he plantejat vendre el club", va dir Yansheng, que va reconèixer obertament que en el futur necessitarien injeccions de capital, i que estan oberts a "nous socis" que puguin participar en noves ampliacions de capital.
Amb aquesta nova ampliació, l'Espanyol veurà significativament reduït el seu deute, fet que li permetrà no haver d'ajustar-se tant el cinturó. Cal recordar que, de moment, el club només inverteix en reforços el 50% dels ingressos derivats per vendes de jugadors, ja que un 40% els destina a tornar deute i un 10% a millores de diferents àmbits del club. A falta que es concreti com podria quedar reorganitzat econòmicament el club, és possible que l'equip que ara dirigeix David Gallego passi a tenir menys urgències econòmiques i, per tant, no seria descartable que l'àrea esportiva pugui disposar de més recursos. De moment, però, l'entitat seguirà fidel al full de ruta marcat, un fet que va provocar certa discòrdia amb l'antic tècnic, Rubi, que va lamentar que l'Espanyol no fes un pas endavant pel que fa a inversions de cara a una temporada en què l'equip tornarà a Europa.
Gallego insisteix en el discurs periquito
El mateix Aplec de Penyes ha servit perquè David Gallego pugui viure una presentació en públic amb diversos socis. "L'aficionat s'ha de sentir identificat amb l'equip. Hi haurà una proposta amb què gaudiran molt. Quan els aficionats surtin de casa, independentment de les victòries o derrotes, veuran que el seu equip és el que representa els seus valors". El de Súria ha volgut felicitar la direcció esportiva i els jugadors pel retorn a Europa. "Us convido a descansar, perquè ha sigut molt exigent el curs que ara s'ha acabat. Agafeu força, perquè us necessitem per al curs que ve. Serà molt exigent i caldrà un sobreesforç".