Barça

El govern espanyol prohibeix les estelades a la final de la Copa del Rei

Instal·larà un doble filtre de seguretat per escorcollar cadascun dels aficionats

Mariona Ferrer I Fornells
18/05/2016
3 min

MadridEl govern espanyol vol garantir costi el que costi que no es repeteixi l'escena de la xiulada a l'himne espanyol durant la final de la Copa del Rei del 2015, ni tampoc l'exhibició d'estelades. I per això ha anunciat aquest dimecres que instal·larà un doble filtre de seguretat el pròxim diumenge 22 a l'estadi Vicente Calderón per escorcollar un per un tots els aficionats del Barça i del Sevilla. L'objectiu: que no onegi cap estelada ni cap altre "símbol no constitucional, tal com especifica la llei de l'esport". Una forma de prohibir-les en tot el recinte.

Es poden prohibir les estelades a la final de la Copa?

Així ho ha anunciat en roda de premsa la delegada del govern espanyol a la Comunitat de Madrid, Concepción Dancausa, acompanyada del comissari general de Seguretat Ciutadana, Flornetino Villabona. Un total de 2.500 efectius policials participaran en el dispositiu de seguretat, ja que es tracta d'un partit "d'alt risc", amb l'estadi al total de la seva capacitat.

"En els controls del segon anell s'assegurarà que ningú porti elements perillosos com per exemple bengales, teies... ni tampoc materials de propaganda racista, xenòfoba, política o religiosa que poden generar conflictes d'ordre públic", ha assenyalat Dancausa, justificant que "el futbol no ha de ser un escenari de lluita política".

Tres hores i mitja de controls de seguretat

Madrid preveu que es desplacin a la capital espanyola un total de 38.780 aficionats. Per això recomanen presentar-se a l'estadi amb tres hores i mitja d'antelació per passar els controls de seguretat i poder veure el partit des del minut u. Les portes del Vicente Calderón s'obriran a les sis de la tarda, i el partit no comença fins a dos quarts de deu de la nit.

Dancausa ha insistit en la idea que els aficionats arribin a l'estadi amb antelació "amb l'objectiu d'evitar aglomeracions innecessàries, passar amb tranquil·litat els controls d'accés i que els components del dispositiu de seguretat treballin amb comoditat perquè els assistents puguin gaudir d'aquests esdeveniments amb la seguretat que es mereixen".

Què diu la llei de l'esport?

Per prohibir l'exhibició d'estelades, el govern espanyol s'aferra a l'article 28 del reial decret 203/2010, en què es va aprovar el reglament de prevenció de la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport. L'article diu el següent: "Per garantir el compliment de les obligacions legals, els organitzadors disposaran del personal i dels mitjans adequats per impedir als assistents la introducció o tinència en el recinte de pancartes, símbols, emblemes o llegendes que impliquin una incitació a la violència, al racisme, a la xenofòbia o a la intolerància".

Seguint fil per randa la llei, la delegació del govern de Madrid considera així que l'estelada incita a la violència. I amb això justifica la decisió de requisar-la. Una resolució del Parlament aprovada el 2014 considera el contrari. "El Parlament de Catalunya reconeix l'estelada com a símbol que representa un anhel i una reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta", assenyala.

El precedent del Camp Nou

Fa un any, l'Estat va tardar poques hores a condemnar la xiulada a l'himne espanyol durant la final de la Copa del Rei al Camp Nou, en què es van enfrontar el Barça i l'Athletic. Tot seguit va convocar una reunió d'urgència d'Antiviolència perquè estudiés possibles sancions. Quatre mesos després de la final, Antiviolència va decidir multar el Barça i diferents entitats amb més d'un milió d'euros. Al club, per no haver impedit els xiulets i l'entrada d'estelades. A les entitats, per haver fomentat la xiulada a l'himne en presència per primera vegada de Felip VI.

Arxivada la causa a l'Audiència Nacional

Paral·lelament, també es va portar aquest cas a l'Audiència Nacional. Però el jutge Fernando Andreu va decidir arxivar-lo en entendre que l'únic article del Codi Penal al qual es podia apel·lar encara no era vigent l'any passat. Amb tot, la Fiscalia i l'alta instància van demanar reobrir la causa, però Andreu l'ha tornada a arxivar.

stats