El nou Espanyol es regenera des del mig del camp
El romanès aplaudeix el treball defensiu però anhela més estilistes com ell al mig del camp
Barcelona“Hem fet un gran treball defensiu, molt intens, i hem estat generosos en les ajudes”, va apuntar el tècnic blanc-i-blau Constantin Galca, aplaudint el sacrifici en la recuperació dels seus homes en el primer derbi de l’any. Que el 50% del partit es disputés en la zona del mig del camp, on el romanès va teixir una teranyina gairebé inexpugnable on destacava la inèdita dupla Diop-Jordan a l’eix de la medul·lar, no va ser, però, ni inèdit ni casual. La història blanc-i-blava més recent aporta diversos precedents d’on pot haver trobat inspiració el romanès, que de ben segur que mentre preparava el seu primer derbi des de la banqueta devia mantenir el record de la seva etapa com a jugador espanyolista.
Llavors, durant bona part dels quatre anys que va militar al club blanc-i-blau, va formar parella de ball amb Sergio González. Un estilista i un pulmó que van tocar cim en la final de Copa del 2000 a Mestalla. La mateixa fórmula va funcionar anys després per conduir l’Espanyol a una altra final, la de la UEFA del 2007, on Moisès Hurtado i Iván de la Peña van ser els escuders d’un conjunt que va lluitar fins a l’extenuació davant del Sevilla en un desplegament físic similar al que va frenar el Barça. El pla de xoc de Galca va funcionar, per bé que el romanès, inconformista, lamentés que “encara falta tenir més la pilota i crear ocasions de gol”. Complir en defensa no és suficient, i per això Galca busca un 'alter ego' dins del camp que doti el seu equip de més projecció ofensiva.
Amb Chen Yansheng a Barcelona i el mercat hivernal obert, sembla qüestió de dies que arribi algun reforç –la prioritat és un central, però també es busquen migcampistes– que simbolitzi la seva prolongació sobre la gespa. Algú amb bon toc, criteri i capacitat de distribució. Mentrestant, el tècnic compleix la promesa que va anticipar en la seva presentació: donar oportunitats a tots els efectius que ja tenia l’equip abans d’executar cap moviment. Així, ha tret de l’ostracisme que vivien amb Sergio González homes com Burgui, Salva Sevilla o Joan Jordan, perfils més ofensius i que han resultat decisius en els minuts que han disputat amb el nou entrenador. “Vull jugadors que ataquin i que tinguin qualitats ofensives”, va insistir Galca després del derbi. El tècnic tampoc va dubtar a afirmar que “segurament tots els canvis seran ofensius”. Tota una declaració d’intencions que troba continuïtat en l’aposta al camp per homes que han de regenerar un mig del camp que segueix aportant més treball sense pilota que amb ella.
En el derbi, Jordan i Diop van unir esforços per frenar el joc interior blaugrana i, tant o més important, aconseguir donar sortida al joc en camp propi sense cometre pèrdues d’alt risc, un dels principals problemes que estava vivint l’Espanyol fins ara. “Tot l’equip va fer un treball enorme i va acabar amb sensacions positives”, defensava ahir Jordan, que no va desaprofitar l’oportunitat que se li brindava –estrenava titularitat– i es va reivindicar com una opció a tenir en compte. L’empordanès només va errar una passada en camp propi. Al seu costat, Diop va recuperar deu pilotes, i va mostrar-se intens sense desordenar-se. Tots dos van dotar de seguretat un equip que, contra tot pronòstic, va aconseguir perdre menys pilotes (65) que el Barça (72).
“L’equip està molt receptiu amb la idea que intenta implantar el nou míster”, afegia Jordan, que va reconèixer que “a poc a poc es va veient un canvi en l’equip, intens a nivell de joc i conceptes, i amb un estil atractiu que agrada molt als jugadors”. Amb només quatre partits, Galca ha aconseguit que la plantilla torni a creure en el tècnic, en una comunió que es fa extensible a una grada que agraeix l’equilibri que ha aportat el retorn del romanès.