L’Espanyol cessa David Gallego i aposta per Pablo Machín
L'exentrenador del Girona estava a l'atur des que va ser cessat pel Sevilla el març passat
BarcelonaPoc més de 24 hores després del naufragi de l'Espanyol a Son Moix, l'àrea esportiva, amb el vistiplau del consell d'administració encapçalat per Chen Yansheng, ha acordat cessar David Gallego com a tècnic del primer equip blanc-i-blau i designar Pablo Machín com a successor. D'un tècnic de Súria a un de Sòria, que es convertirà en el quart entrenador designat per Chen després de Quique Sánchez Flores, Rubi i el mateix Gallego. Aquest dilluns al vespre el club ha fet oficials els dos anuncis en diferents comunicats. En el primer, explica que ha decidit cessar Gallego "fruit del rendiment esportiu del primer equip i amb la clara voluntat de reconduir la situació actual del conjunt blanc-i-blau a La Lliga".
L'anunci s'ha publicat un cop s'ha assolit a un acord per la desvinculació de Gallego -amb contracte fins el 2021-, i després s'ha anunciat l'arribada del seu relleu. Machín, que serà presentat aquest dimarts a l'RCDE Stadium, ha firmat pel que resta de curs i una temporada més d'aquesta manera amb el club que el mes de maig passat va preferir la candidatura de Gallego, un home de la casa –i més econòmic– que no pas el de Sòria com a relleu de Rubi al capdavant de la banqueta espanyolista. El repte d'aquest, capgirar la delicada situació esportiva i dotar d'un nou rumb un equip que caldrà veure si s'adapta al perfil de Machín, que poc té a veure amb el de Gallego i Rubi.
Tot i satisfer l'objectiu inicial, entrar a la fase de grups de l'Europa League, a Gallego l'ha condemnat la deriva de l'Espanyol a la Lliga. El tècnic surienc feia setmanes que intentava trobar la tecla encertada, però l'evolució del seu equip no s'ha acabat de consolidar. Després de cada petita millora (com a Vigo i a Moscou), l'equip sumava un nou dolorós entrebanc (contra el Valladolid i el Mallorca) pocs dies després. El tècnic de Súria, que havia fet una gran feina formant jugadors pel primer equip durant sis anys al juvenil i al filial, deixa l'Espanyol segon per la cua (el curs passat era cinquè a aquestes altures); amb 5 punts de 24 (14 l'any passat); cinc derrotes en vuit jornades (dues la temporada anterior), i com el segon equip més golejat (14 gols rebuts) i el menys golejador (4). Amb aquestes xifres, és lògic que l'Espanyol estigui en posicions de descens i hagi firmat el segon pitjor inici de les Lligues de tres punts (només per davant dels 2 punts que portava amb Javier Clemente la temporada 2003-04).
Gallego no ha tingut un context fàcil perquè condicionants com la pretemporada atípica, la venda de jugadors indiscutibles com Borja Iglesias i Hermoso, i errades individuals –sobretot defensives– d'una plantilla que, tot i les reiterades mostres d'autocrítica i de suport al tècnic, no han pogut evitar una destitució cantada. L'afició, que va demanar la seva incorporació de forma unànime a l'estiu, és la primera que s'ha desencantat amb la proposta del tècnic de Súria, que ha anat perdent adeptes en les últimes setmanes. El club el va ratificar al càrrec la setmana passada, però el seu crèdit ja s'ha esgotat. Com sol passar en aquests casos, el tècnic no és l'únic responsable de la crisi esportiva que viu l'Espanyol, però sí la figura més fàcil de moure del tauler.
Gallego, de fet, ha heretat un projecte que ja havia generat dubtes en Rubi, tal com va reconèixer el mateix tècnic maresmenc: "Malgrat la promesa que seria l'última temporada amb dificultats [la 2018-19], se'm trasllada que el pròxim curs [l'actual] també serà un any difícil, perquè a escala esportiva seria complicat esforçar-se per poder competir en millors condicions. El club no volia fer un pas ambiciós cap endavant en el projecte esportiu", va confessar Rubi un cop es va tancarla seva sortida del club.
Machín, l'artífex de l'ascens del Girona
El substitut de Gallego és el primer entrenador a qui el de Súria va vèncer a Primera. Machín dirigia el seu primer curs a la màxima categoria amb un Girona a qui havia rescatat el curs 2013-14. Amb ell, els blanc-i-vermells van passar de cuers a quinzens en 13 jornades, en què van evitar el descens sumant 21 punts al tram final.
Machín havia començat la trajectòria a les banquetes amb el Numància, el club de la seva terra i on va ser jugador fins als 23 anys. Aleshores portava dues temporades al primer equip, a la segona B, però una greu lesió al genoll en va precipitar la retirada prematura. I del lateral dret va passar a dirigir les categories inferiors del mateix club. El 2011, després d'uns mesos sent el segon de tècnics com Arconada, Kresic, José Rojo i Unzué, va agafar les regnes del primer equip i el va classificar dos cursos seguits 10è i 12è a Segona, respectivament.
Però va ser el 2013 quan la seva carrera –i la seva vida, de retruc– es van capgirar amb la trucada del Girona. Després d'una salvació miraculosa en la seva primera temporada a Montilivi, va protagonitzar tres temporades de creixement a Segona, amb dues traumàtiques eliminacions a la promoció d'ascens a Primera que van dotar d'experiència un bloc que va assolir el somiat ascens directe el 2016. La temporada 2017-18, la primera a la màxima categoria, va finalitzar 10è, una meritòria posició que li va permetre saltar al Sevilla. Al Sánchez Pizjuán va tenir un inici força bo, liderant la categoria durant els primers mesos, però al març una mala ratxa li va costar el càrrec quan tenia l'equip a només cinc punts de la Champions League.