Espanya d'handbol, el rival a batre al grup de la mort
L'equip de l'extècnic blaugrana Manolo Cadenas es veurà les cares amb els combinats d'Alemanya, Suècia i Eslovènia a la primera fase de l'Europeu de Polònia
BarcelonaLa selecció espanyola d'handbol, doble campiona mundial, afronta l'Europeu de Polònia segura de les seves possibilitats però en el pitjor escenari possible. Dues vegades campions del món, els estatals busquen la seva primera corona continental en un escenari més que exigent. Aparellat al grup de la mort (C), el combinat que dirigeix l'extècnic blaugrana Manolo Cadenas haurà de mostrar-se més efectiu i regular que mai si vol arribar a la 'Main Round' –primer i principal objectiu– imbatut. No cedir cap punt és sinònim de posar un peu a la fase final del torneig.
La presència d'Alemanya, Suècia i Eslovènia en aquest bloc C dificulta clarament el seu camí. Espanya té l'etiqueta de favorita, i més en guanyar el Torneig Internacional Domingo Bárcenas després de batre amb molta contundència Suècia, precisament, el Brasil i Polònia. Cadenas espera que el seu handbol basat en l'ABC de l'handbol, amb una defensa de garanties, una pujada al contraatac mortífera i un joc posicional amb molta llibertat i mobilitat, s'imposi davant el talent i les propostes rivals. La parella de tercers Viran Morros i Gedeón Guardiola asseguren el primer punt.
El del Barça i el pivot del Rhein-Neckar Löwen són els mestres de cerimònia del 6:0 estatal, que és i s'espera que segueixi sent un dels més consistents del món. Amb el també exbarceloní Cristian Ugalde a la plantilla, el sistema pot mutar en un 5:1 obert, amb la intenció de recuperar pilotes i forçar accions ràpides ofensives. Ell i Valero Rivera, que a partir d'aquest estiu jugarà al Palau, apuntalen l'extrem esquerre, elàsticament eficaç. Víctor Tomás serà l'amo i senyor de la banda dreta, on també hi haurà Gurbindo, reconvertit en jugador de córner de la mà de Xavi Pascual.
Només un menut esquerrà pur per afrontar aquesta aventura. Aposta arriscada però amb sentit. Quan coincideix amb el lateral Alex Dujshebaev a pista, el del Barça se situa a la posició de 2 i el del Vardar, especialista ofensiu, d'1, que així evita un canvi de jugadors atac-defensa. Jorge Maqueda, a priori titular, podrà tenir més descans. Raúl Entrerríos i Joan Cañellas, referents, completen la primera línia titular. Niko Mindeguía, que suplirà Dani Sarmiento, encara recuperant-se de la lesió que va patir mesos enrere a la mà dreta, Antonio García i Juan Del Arco, criat al Fraikin Granollers, completen la posició.
La presència de Del Arco i el bon moment de García solucionen en part la falta de llançament exterior del combinat estatal. La convocatòria de Mindeguía, a més, aporta desequilibri a una primera línia molt heterogènia. Julen Aguinagalde, per la seva banda, tornarà a ser l'amo i senyor dels 6 metres, amb l'ajuda de l'andalús Rafa Baena, a un gran nivell aquesta temporada a la Bundeslliga. Finalment, Gonzalo Pérez de Vargas i Arpad Sterbik seran el tàndem de porters, el que té més talent de la Copa d'Europa.
Una potència molt tocada i un aspirant secundari
La selecció alemanya de Dagur Sigurðsson partia com a principal oponent de l'esquadra vermella, però les lesions han minvat terriblement les seves forces. Uwe Gensheimer, Patrick Groetzki, Paul Drux, Patrick Wiencek i Michael Allendorf, tots titulars, llevat de l'últim, no estaran a Polònia i deixen molt tocat el seu equip nacional. Sense els cracs del Rhein-Neckar i el l'home del Melsungen, la joia del Kiel Rune Dahmke serà el referent des de la cantonada. El jove dretà ha passat de formar part del filial zebra a ser titular indiscutible en una temporada i mitja.
Tobias Reichmann, del Kielce, estarà a l'altra banda de la pista. Steffen Weinhold i Christian Dissinger (Kiel) agafaran les regnes dels laterals i del centre, amb Finn Lemke, Niclas Pieczkowski, Steffen Fäth, Kai Häfner, Fabian Wiede i Simon Ernst com a actors secundaris de primer nivell. Sense el seu pivot titular, Sigurðsson utilitzarà Erik Schmidt i Hendrik Pekeler en tasques defensives i el jove Jannik Kohlbacher en atac. Molt bon jugador el del Wetzlar, que desembussarà més d'una acció. Carsten Lichtlein i Andreas Wolff, que s'incoporarà al Kiel al juny, agafaran el testimoni de l'extravagant Silvio Heinevetter sota pals.
Els germànics haurien de poder lluitar –com a mínim– per la segona plaça del grup amb Eslovènia, un aspirant al campionat poc mediàtic però amb una enorme qualitat i que pot donar la sorpresa davant l'equip espanyol. Vuitens a Qatar i amb Dean Bombač en mode estel·lar, els homes del mite Veselin Vujović aspiren a colar-se a les semifinals, sense fer soroll. Durant el partits de preparació, els blanc-i-verds van escombrar Croàcia per 32-17, presentant credencials. L'entrenador del Zagreb ha estructurat un conjunt ràpid, amb molt handbol.
L'intel·ligent Uroš Zorman jugarà al costat del Pick Szeged, Miha Zarabec (Celje) o Jure Dolenec, entre d'altres. Sorprèn la no-convocatòria de pesos pesats com són Dragan Gajić (Montpellier) i el pivot del Tolosa Miha Zvizej. El veterà i exblaugrana Luka Žvižej, Gasper Marguc (Veszprém) i Darko Cingesar ocuparan els extrems. A banda de l'interenssant Blaž Blagotinšek, Vid Poteko i Matej Gaber són jugadors que compleixen, però no ofereixen res de nou. Matej Gaber i els homes del Celje Blaž Blagotinšek i Vid Poteko ocuparan el pivot. La porteria és, possiblement, la posició pitjor, amb Gorazd Škof i Matevž Skok, dos jugadors correctes.
La Ventafocs del grup vesteix de color groc
Suècia, una potència internacional vinguda a menys, és la Ventafocs d'aquest apartat del torneig. Staffan Olsson espera que els seus deixebles aconsegueixin guanyar algun partit i superin la primera part de l'Europeu, tot i que les seves opcions són realment escasses després de veure la seva actuació al Domingo Bárcenas de la setmana passada. El combinat suec està obligat a créixer al mateix temps que ho fa el seu 6:0 defensiu, amb l'especialista Tobias Karlsson, Jonas Källman, Jesper Nielsen i Philip Stenmalm.
Curt de recursos ofensius en atac estàtic sense els llançadors Kim Andersson i Kim Ekdahl du Rietz, els grocs buscaran aplicar un joc ràpid al contraatac o amb sacades ràpides per intentar evitar que l'equip rival faci els seus canvis defensius i així forçar situacions senzilles de llançament. Mattias Zachrisson, Fredill Peterssen i especialment el mencionat Källman (ex Ciudad Real) i Niclas Ekberg, tots extrems, estan obligats a brillar. Andreas Cederholm, Philip Stenmalm, Viktor Östlund i els suposadament titulars Jesper Konradisson, Markus Olsson i Johan Jakobsson seran els primeres línies.
Els 'Nilsson' seran els encarregats d'imposar la seva llei des del pivot. Deixant de costat Jesper, Andreas Nilsson té una oportunitat de luxe de demostrar en una gran cita com aquesta la seva qualitat. El jugador del Veszprém és un dels millors homes d'àrea del món, amb un ventall de recursos enorme. Al seu nivell, el veterà porter Matias Andersson, heroi de la Lliga de Campions que va guanyar el Flensburg dues temporades enrere. Sigui quin sigui el resultat dels partits que protagonitzarà Suècia i les altres tres seleccions, queda clar que el desgast físic i mental de cara als partits decisius de Polònia 2016 serà enorme, cosa que farà encara més interessant aquest grup C.