Escoltes secretes mostren un Eufemiano Fuentes "histèric" davant la falta de productes per tractar la sang
Les converses telefòniques que Fuentes va mantenir entre el 12 i el 15 de maig de 2006 amb l'hematòleg José Luis Merino i el preparador físic Ignacio Labarta centren la sessió d'aquest dimarts
MadridEl judici sobre l'operació Puerto ha viscut aquest dimarts un nou episodi. Les converses telefòniques que Eufemiano Fuentes va mantenir entre el 12 i el 15 de maig de 2006 amb l'hematòleg José Luis Merino (la causa del qual va quedar arxivada per malaltia) i el preparador físic Ignacio Labarta han centrat la sessió, en la qual s'han evidenciat les dificultats de Fuentes per atendre ciclistes com l'italià Ivan Basso, identificat com a 'Birillo'.
Un cop tots els testimonis han prestat declaració, el judici de l'operació Puerto ha entrat aquest dimarts en la fase d'audicions després de l'intent sense èxit de la defensa de Yolanda Fuentes, Ignacio Labarta i Vicente Belda d'impugnar les escoltes, perquè consideraven que es van obtenir de "manera il·lícita i sense les autoritzacions oportunes".
Les converses gravades per la Guàrdia Civil dies abans de la detenció de Fuentes mostren el metge canari "histèric" davant la falta de productes per tractar la sang, demanant algunes substàncies a un amic seu alemany i parlant en clau davant el temor d'estar sent vigilat.
També es van escoltar diàlegs amb el metge alemany Markus Choina i amb altres persones sense identificar o amb sobrenoms, i es va constatar l'ampli nombre de missatges del tipus SMS dirigits o enviats per Fuentes des de diferents números de telèfon, alguns estrangers.
"És un cap de setmana importantíssim. Si mires la programació que tenia, veuries el que tocava fer avui, però per aquest telèfon em fa fins i tot por dir-t'ho... Jo haig de treure endavant això perquè el responsable sóc jo. Birillo [Ivan Basso] està esperant i què li dic, que no hi ha menjar?", va dir Fuentes a Merino.
El metge canari, que durant aquells dies no disposava de suficient glicerol ni SAG-mannitol (substàncies usades per a la congelació i la conservació de la sang), va arribar a reconèixer que "estava histèric" i que se sentia "impotent", davant la qual cosa Merino li va dir que intentaria aconseguir les substàncies en hospitals en els quals tenia contactes.
"Ja buscaré: si no hi ha llonganissa buscaré xoriço o formatge. Li havíem promès uns gelats a Birillo que els portaves tu, si resols això em faries un gran favor", va indicar Fuentes al seu interlocutor.
Mentre Merino, que no era a Madrid aquells dies, li indicava que havia contactat amb hospitals de Sevilla, Granada i Còrdova per obtenir les substàncies, Fuentes es va mostrar disposat a atendre "els que ho necessiten", que eren corredors que eren al Giro.
"Crec que amb això atenc l'urgent, els que vénen de l'estranger, l'alemany i l'italià, als altres que els donin per... Donaré prioritat als que estan en plena batalla. Són set els que estan en guerra, en ple procés", va comentar.
El metge canari va explorar la via alemanya a través del seu amic Mark Choina, a qui va recórrer per aconseguir glicerol, producte "per a ús clínic" que a Espanya només s'utilitza en hospitals, i va preguntar el preu de l'Actovegin i el Synacthen, que serien enviats per l'alemany en unes cinc caixes.
En una altra de les converses escoltades, Fuentes va reconèixer a Ignacio Labarta que anava "fatal de temps", que "havia enganyat la màquina" i que havia fet "mil trampes".
"Hi ha hagut escabetxina al Giro. 'Búfalo' ha quedat quart, a 16 segons 'Birillo', després 'Zapatero' i a 24 segons el 'primer'", li va comentar Labarta, a qui Fuentes va donar les gràcies per ajudar-lo a desfogar-se i en to de broma va arribar a dir: "Si fossis una tia fins i tot et demanaria matrimoni".
Tant a la conversa amb Labarta com amb Merino, Fuentes va fer referència a una trobada el dia 15 de maig amb un altre dels acusats, Manolo Saiz. "Haig de parlar amb l'impresentable que ens deu diners a tots", va dir en un diàleg que transcorre amb el soroll de fons de les màquines centrifugadores.
Atès que en algunes de les converses es tractaven temes personals, tant la premsa com el públic van ser desallotjats de la sala del jutjat en diverses ocasions.