David Escudé: “El model esportiu de Barcelona no pot ser el de Madrid”
Regidor d'Esports de Barcelona
BarcelonaMentre estudia com afectarà la sequera al sector, David Escudé (Barcelona, 1975) atén l’ARA per passar revista als grans projectes esportius que marcaran l’agenda de Barcelona en els pròxims mesos.
La Copa Amèrica s’acosta. Com ho està vivint la ciutat?
— És un dels esdeveniments de l’any. Està anant tot molt bé i els equips s’han integrat perfectament en el paisatge. L’organització anirà molt bé perquè Barcelona no comet errades. El que m’agradaria és que tothom es fes seu l’esdeveniment. Barcelona serà l’epicentre del món de la vela i es convertirà en un focus mundial. Volem que l’esdeveniment deixi un llegat a la ciutat. No ens interessa fer grans infraestructures que després no s’utilitzin, com va fer València, sinó donar-li ús al que ja tenim i si s’ha de generar alguna cosa nova, que sigui necessària per a la ciutat.
Com es concreta això?
— Hem destinat molts diners perquè tots els alumnes de cinquè puguin tenir el seu bateig de mar, un tast del que és un esport nàutic. L’excusa de la Copa Amèrica ens permet maritimitzar una mica més la ciutat. Ens vam inventar el Pavelló Blau, un macroespai de referència per a la pràctica esportiva al Front Marítim. L’objectiu és popularitzar l’esport de vela. Eixamplar la base ha de ser un dels llegats. Quan s’apropi la data, les actuacions s’aniran reforçant i donarem el tret de sortida amb una cerimònia d’inauguració. Per primera vegada a la història hi haurà una prova per a joves i una altra femenina, que no s’havia fet mai.
Ciutats com València o Madrid pressionen. Com es gestiona la dicotomia d’apostar per grans esdeveniments sense oblidar l’esport de base?
— L’equilibri entre grans esdeveniments i esport de base és bàsic. Si no, tot perd el sentit. L’encert de Barcelona és que mai hem entès una cosa sense l’altra i tot ha estat compensat. De totes les propostes que ens arriben, nosaltres apostem per les que tenen sentit. L’esdeveniment s’ha d’adaptar al nostre tarannà i ha de ser sostenible, tant pel que fa al medi ambient com econòmicament i socialment. No entrem en subhastes estèrils. Els organitzadors han d’entendre que potser no guanyaran tants diners com en altres ciutats que no tenen límit, però guanyaran prestigi. Això és Barcelona, no Qatar, i conservem intacte el nostre prestigi. Nosaltres no volem caure en hipertròfies.
L’ecosistema de la Fórmula 1 ha canviat.
— Madrid està seguint el seu model i ha posat molts diners. Hem de treballar perquè la Fórmula 1 es quedi al Circuit de Montmeló, que estic convençut que ho farà, però hem de treballar per generar altres projectes que serveixin per posar al dia la instal·lació. Estem alineats amb la Generalitat per retenir la Fórmula 1, però el nostre model esportiu no pot ser el de Madrid, és diferent. Hem de ser capaços de generar més activitats i negoci al voltant del circuit. La suma de les administracions amb la societat civil, com es va demostrar als Jocs Olímpics o a la Copa Amèrica, és una fórmula d’èxit.
La Marató de Barcelona trencarà rècords.
— Primer tenim l’eDreams Mitja Marató, que hem aconseguit que sigui la més important d’Europa. Hem exhaurit les inscripcions. Hauríem pogut vendre més de 28.000 dorsals, però volíem que els participants tinguessin una bona experiència. L’atenció i els serveis que reben els corredors populars són únics. Barcelona et permet córrer en un entorn incomparable. La Zurich Marató de Barcelona també ha crescut molt, però encara hi ha marge de millora. Les xifres seran encara més evidents l’any que ve. El canvi de recorregut permetrà que la gent millori la seva marca personal. El fet que no sigui circular complica l’organització, però serà espectacular. Venim de la Cursa dels Nassos, que va ser considerada com la millor 5K del món. A més, els premis econòmics van ser iguals per a la categoria masculina i la femenina. En això també volem ser líders.
¿Hi ha alguna opció d’organitzar la final four de l’Eurolliga?
— Antonio Martín, president de l’ACB, va decidir organitzar la Copa del Rei en una altra seu i jo no hi entro, en la decisió. Des de fa molt de temps estem mirant d’acollir la final four. L’organització de l’Eurolliga ha patit canvis importants. Nosaltres hi estem interessats, sempre que el preu sigui raonable amb el període actual, que és diferent de quan vam començar a parlar. Si tenim el suport d’altres administracions i el preu és raonable, tenim possibilitats.
El veig menys optimista que altres vegades.
— La Generalitat ens ha de donar un cop de mà, però Barcelona no pot pagar més que les altres ciutats. Estem en un mandat en què passaran moltes coses. Barcelona anirà a totes per organitzar la final del Mundial de futbol del 2030. A més, també estem treballant per acollir el Mundial d’atletisme. Tenim moltes finestres obertes perquè un dels motors de recuperació econòmica postpandèmia és l’esport. El Barcelona Sports Hub ens ajudarà que el sector estigui ben connectat i guanyi musculatura.