MÉS ESPORTS
Esports14/02/2016

Quan la pantalla és el terreny de joc

La professionalització ha convertit l'afició a jugar a la consola o l'ordinador en la pràctica dels anomenats eSports

Sergi Camps
i Sergi Camps

BarcelonaHi ha cinc clubs convencionals al món que han apostat per tenir una secció d'esports electrònics i un d'ells és català: el Llagostera. Des d'aquesta temporada, està associat i cedeix el nom a l'equip Play 2 Win, que disputa diferents competicions de videojocs a la primera divisió espanyola. El director de comunicació dels blaugranes, Edgar Alsina, defineix la iniciativa com un pas més per marcar perfil propi i ressalta que la indústria dels jocs virtuals "és un mercat en creixement sobretot entre la gent jove". I és que un informe de la consultora especialitzada Newzoo destaca que els milions d'euros totals que genera anualment aquest negoci poden mirar de tu a tu els del sector del cinema i tenen el seu principal impacte en el segment de la població que va dels adolescents als nois i noies de trenta anys.

Cargando
No hay anuncios

Pot ser un simple hobby, però també és factible aconseguir que pitjar botons i tenir una notable agilitat mental per interactuar amb un entorn fals però realista sigui la teva feina. Només es necessita molta pràctica, una certa habilitat innata i una bona connexió a internet, perquè les lligues de videojocs tenen lloc a la xarxa. A Catalunya hi regna la semiprofessionalitat, però els pocs que viuen de jugar poden tenir un sou de fins a 40.000 euros l'any, segons el director de la Liga de Videojuegos Profesional, Sergi Mesonero. Els cracs internacionals, subratlla el responsable de l'entitat de referència en l'organització de tornejos a l'estat, se n'embutxaquen més de mig milió -premis i contractes publicitaris a banda- i el país on es paga millor és Corea del Sud.

De fet, el dragó asiàtic ha atorgat als eSports el rang de disciplina olímpica de segon nivell, el mateix que tenen els escacs. En qualsevol cas, aquest estiu a Rio no hi veurem pantalles ni comandaments, però, si fos així, Taiwan, la Xina, Alemanya, els Estats Units o la mateixa Corea pugnarien per les medalles.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha diversos jocs que es consideren esports electrònics, però el que té més seguidors arreu del planeta és un d'estratègia per a ordinador que es diu League of Legends. L'empresa creadora del fenomen és Riot Games i ha fet públic que compta amb 67 milions d'usuaris actius, que vol dir que hi juguen almenys un cop al mes. La final del mundial de 2015 de LoL -així se'l coneix de manera abreviada fent servir les inicials del nom- es va fer al pavelló Mercedes-Benz Arena de Berlín, amb capacitat per a 60.000 persones. També recintes amb tant glamur com el Madison Square Garden de Nova York o l'Staples Center de Los Àngeles n'han acollit enfrontaments.

Sigui quin sigui l'escenari, la imatge és ben curiosa: un grup de participants asseguts al mig de la pista jugant i una munió d'espectadors vibrant mentre observen les evolucions de la partida en unes pantalles gegants. L'impacte immens pel que fa a l'audiència, però, el trobem en les transmissions per streaming que es fan per internet i que permeten veure a temps real i des de casa els duels que creen més expectació.

Cargando
No hay anuncios

Els responsables de la darrera fase del campionat del món de League of Legends de l'any passat han revelat que 36 milions d'internautes van visionar algun partit d'aquest tram del torneig. A més, posen de manifest que la gran final va aplegar-ne 14 al mateix temps, el que suposa que va tenir un seguiment superior al de partits de l'última ronda dels play-offs de l'NBA. Aquestes xifres han suposat que la tot terreny Amazon hagi comprat Twitch, la plataforma especialitzada en emetre partits d'esports electrònics més important, per 735 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Els eSports han arribat per quedar-se, tindran molt a dir en el futur i probablement s'integraran en les estructures dels clubs tradicionals. El Besiktas turc, el Wolfsburg alemany, el Santos brasiler, el Baskonia de Vitoria i el Llagostera són pioners en tenir una branca dedicada a competir en diferents videojocs. Als gironins, només se'ls hi pot posar un però i és que no ho fan en cap de futbol. Tanmateix, remarquen que estan treballant per fer-ho possible.