Dubtes sobre el 'fair play' del Madrid: no va justificar 122 milions de l'últim exercici
'The Telegraph' apunta que els blancs no fan res il·legal, però l'operació podria afectar el càlcul del límit salarial
BarcelonaUna investigació periodística de The Telegraph ha posat el focus en el fair play del Reial Madrid i el càlcul del límit salarial per elaborar la plantilla blanca. Segons el diari anglès, fins a 122 milions d'euros de la partida "altres despeses de gestió" que s'inclouen en l'últim informe econòmic dels blancs, donat a conèixer a l'octubre, no estan justificats. Es tracta d'una quantitat de diners important, perquè representa una cinquena part de la despesa ordinària de l'entitat presidida per Florentino Pérez, que ha qualificat la publicació de falsedat.
El Telegraph va preguntar al Madrid si aquests 122 milions, totalment o parcialment, correspondrien a amortitzacions d'un acord amb el grup de capital privat Providence, però no en va obtenir resposta. La temporada 2017-18 el Madrid va signar el primer d'aquests acords pel qual l'empresa nord-americana va donar-li diners a canvi de la venda de futures fonts d'ingressos i des de llavors s'ha ampliat tant en termes de durada com de valor. El club va registrar aquestes partides com a ingressos en lloc de deute i, segons el rotatiu britànic, tot i que no es tractaria d'una operació il·legal, el fet que el Madrid mai hagi explicat amb detall com es tornen aquestes quantitats a Providence ni quant es paga cada any sí que plantejaria dubtes sobre el compliment dels controls financers de la UEFA. Per què? Perquè aquesta mena d'acords, com que no es consideren préstec, contribueixen a establir una xifra d'ingressos general més alta, un fet bàsic a l'hora de calcular els límits salarials. "Es tractaria d'enginyeria comptable, però no seria il·legal", resumeix l'economista Ivan Cabeza, que qualifica l'operació de "palanca".
Hisenda considera aquesta tipologia de pagaments a canvi de futurs ingressos com a finançament i, per tant, s'hauria de comptabilitzar com a deute. En canvi, el Madrid ho inclou com a ingressos i això acaba tenint impacte a l'hora de definir el fair play i l'elaboració de la plantilla.
Els rivals europeus del Madrid no tenen partides sense justificar
Segons la investigació, els rivals europeus del Madrid no tenen cap partida sense justificar tan gran en els seus resultats financers. De fet, la partida "altres despeses d'explotació" del Madrid ha augmentat dels 17 milions del 2017 als 46 de l'any següent i va arribar als 135 milions la temporada 2021-22. D'aquests diners, els blancs n'han justificat 13,5 com a part d'un pagament a la Lliga efectuat per tots els clubs de la competició.