Drets Socials investiga els expedients d'acollida i adopció d'Albert Benaiges
El professor i extècnic del Barça va adoptar un nen brasiler el 1996 i va acollir menors tutelats durant breus períodes entre el 2006 i el 2014
BarcelonaContinuen les reaccions arran de la publicació del diari ARA, basada en una seixantena de testimonis, sobre els abusos sexuals i les vexacions d'Albert Benaiges a l'Escola Barcelona del barri de les Corts de la capital catalana. Si dissabte va ser Educació qui va anunciar l'obertura d'un expedient per aclarir què va passar durant més de 20 anys en aquest centre educatiu i quins mecanismes van fallar perquè els abusos i vexacions es repetissin sense que ningú donés l'alerta, aquest diumenge ha transcendit una altra investigació del departament de Drets Socials, en aquest cas per posar la lupa en els processos d'acollida i adopció que el professor i excoordinador del futbol base del Barça va endegar entre el 1993 i el 2006.
Al departament que lidera Violant Cervera li consta que Benaiges va sol·licitar expedients d'acolliment els anys 1993 i 1994 i que el 1996 se li va concedir una adopció internacional. Tot plegat, abans que es fundés l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) per centralitzar els tràmits d'aquest tipus. A Drets Socials també hi ha constància que Benaiges va demanar ser família col·laboradora el 2006. La petició va prosperar i el llavors tècnic de La Masia va posar-se a disposició de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) per acollir menors d'edat tutelats amb residència a diversos centres del territori durant breus estades, com per exemple caps de setmana o períodes de vacances. No hi ha expedients d'acollida als registres de Drets Socials des del 2014. Fonts governamentals asseguren a l'ARA que es revisaran tots els processos i es parlarà tant amb els menors implicats com amb els professionals que van participar en els tràmits.
Benaiges adoptava i acollia com a família monoparental. El 1996 va aconseguir l'adopció de Samuel, un nen brasiler que va arribar a Catalunya després de la mediació decisiva d'Eusebio Sacristán i Romário de Souza, dos jugadors del Dream Team als quals va acudir el llavors entrenador del futbol base del Barça per satisfer la seva intenció de ser pare. Segons va explicar aleshores el mateix Benaiges a Mundo Deportivo, Eusebio va ser qui li va recomanar que anés per la via internacional a través de l'ONG Ajuda en Acció. Així, a mitjans del 1994, va posar-se en mans de Romário i el seu assessor legal perquè l'ajudessin a adoptar al Brasil. La gestió va arribar a bon port i Benaiges va viatjar al país sud-americà i es va quedar a casa de l'avui exfutbolista fins que va poder anar a buscar el seu fill, que vivia a una localitat a 200 quilòmetres de Rio de Janeiro. Samuel va canviar de vida i de continent amb vuit anys. Ara en té 33 i treballa de xef. Posteriorment, Benaiges va acollir quatre menors: dos germans africans i dos infants més, un d'ells haitià.
Pas endavant del Sants i del Barça
En paral·lel a les investigacions en marxa als departaments d'Educació i Drets Socials, la UE Sants, entitat en què Benaiges va iniciar-se en el món del futbol, també ha dit la seva arran de la investigació de l'ARA: "Davant les informacions dels últims dies (...), el club condemna i lamenta les conductes suposadament realitzades pel senyor Benaiges, es posa a disposició de qualsevol exjugador que hagi patit qualsevol tipus d'abús i l'acompanyarà en el procés que la persona necessiti". En la mateixa línia, el president del Barça, Joan Laporta, ha enviat un missatge de suport a les víctimes: "Estem al costat dels que pateixen injustícies i violència. No ens amagarem. I si detectem algun cas similar al club, l'afrontarem amb màxima transparència, sempre donant suport a les víctimes i a les seves famílies". El mandatari blaugrana ha avançat també que el club està col·laborant amb els Mossos per aclarir si Benaiges va actuar igual a La Masia que a l'Escola Barcelona.