El renaixement de Novak Djokovic
El serbi conquereix un Open dels Estats Units marcat per la sanció rebuda per Serena Williams
Barcelona“Vaig arribar a sentir-me un perdedor. Estava ensorrat, no aconseguia competir bé”. El serbi Novak Djokovic, ara fa una temporada, vivia un moment de dubtes després d’haver perdut la capacitat de competir com abans. Amb 30 anys acabats de fer, va començar a perdre contra rivals inferiors, sense poder ni olorar les finals dels Grand Slams. Però aquest 2018 el jugador de Belgrad ha tornat més fort que mai. La nit de diumenge a dilluns va proclamar-se campió de l’Open dels Estats Units en superar l’argentí Juan Martín del Potro (6-3, 7-6 (4) i 6-3), en 3 hores i 15 minuts d’enfrontament. El serbi va cedir la iniciativa a un Del Potro que va colpejar la bola amb tota la violència que va poder, però Djokovic sempre la tornava, madurant el partit fins a guanyar-lo sense defallir en cap moment.
“Ha recuperat el seu millor joc”, explicava el seu tècnic, Marián Vajda, que ha sigut clau en els últims mesos en el renaixement del serbi, que tancarà la temporada amb dos títols del Grand Slam al sarró, Wimbledon i l’Open dels Estats Units. Federer va guanyar a Austràlia i Nadal a Roland Garros. Des que a l’abril Djokovic va començar a treballar de nou amb Vajda, amb qui ja s’havia entrenat fa anys, el serbi va convertir-se de nou en un jugador fiable, amb una mitjana de cops guanyadors inferior a altres rivals però amb molt poques errades. Amb el seu triomf sobre Del Potro, Djokovic ja porta 14 títols de Grand Slam, tants com el nord-americà Pete Sampras. Al davant només hi té els 17 títols de Nadal i els 20 de Federer. “Fa anys Nadal i Federer estaven molt lluny, però ara veig que els pot atrapar”, admetia Vajda. Del Potro, per la seva banda, va acabar consolat per Djokovic. Plorant, el gegant argentí, que només ha guanyat un Grand Slam, precisament als Estats Units el 2009, va admetre que el serbi era “un guanyador just”.
Suport de la WTA a Serena Williams
L’Open dels Estats Units del 2018, però, serà recordat per la final entre la japonesa Naomi Osaka i Serena Williams. La nord-americana, que va perdre, va ser sancionada per rebre instruccions del seu entrenador durant el partit, una acusació que ella va negar. Williams, guanyadora de 23 Grand Slams, va acusar l’àrbitre de “lladre” i “mentider”, i va rebre dues sancions més, una pel llenguatge utilitzat i l’altre per trencar la raqueta. La nord-americana va acusar l’àrbitre de tractar-la així pel fet de ser dona, i va assegurar que “quan alguns homes protesten no els sancionen”. Ahir l’Associació Femenina de Tenis (WTA) va donar-li suport amb un comunicat: “Demanem que no hi hagi diferència en els estàndards de tolerància a les emocions expressades per homes i dones, i ens comprometem a treballar amb l’esport per assegurar que tots els professionals siguin tractats de la mateixa manera. No creiem que això passés dissabte a la nit”.
En canvi, la Federació Internacional de Tenis (ITF) va donar suport a l’actuació de l’àrbitre, el portuguès Carlos Ramos. “Les decisions del senyor Ramos estaven d’acord amb les regles pertinents i van ser reafirmades amb la decisió de l’organització de l’Open dels Estats Units de multar Serena Williams per les seves tres ofenses”, destaca la ITF. Els organitzadors de l’Open dels Estats Units també va donar suport a Ramos.