La discriminació per orientació sexual, prohibida per la Carta Olímpica
La modificació del text l'ha aprovat per unanimitat l'assemblea olímpica reunida a Mònaco
MònacoEl sisè principi fonamental de l'olimpisme, que es refereix a la incompatibilitat del Moviment Olímpic amb qualsevol forma de discriminació, inclou des d'aquest dilluns una menció expressa a l'orientació sexual de les persones. "Qualsevol forma de discriminació cap a un país o persona basada en motius de raça, religió, política, gènere o qualsevol altre raó és incompatible amb la pertinença al Moviment Olímpic" era el text de la Carta Olímpica que fins aquest dilluns era vigent. Ara, se n'ha modificat la redacció per afegir a la relació de motius el de l'orientació sexual.
L'esgrimista alemanya Claudia Bokel, presidenta de la Comissió d'Atletes del COI i ponent d'aquesta reforma, ha explicat davant l'assemblea olímpica reunida a Mònaco que l'organisme necessitava anar més enllà i reforçar la seva normativa en aquest sentit. El canvi s'ha aprovat per unanimitat de l'assemblea. El COI reacciona així a la polèmica que va envoltar els jocs d'hivern disputats a Sotxi al febrer, després de l'aprovació a Rússia de lleis contra la propaganda homosexual. Polítics, activistes i intel·lectuals van arribar a cridar al boicot dels jocs, sense èxit, encara que nombrosos mandataris van excusar la seva assistència a la cerimònia inaugural.
La Carta Olímpica, el document guia de olimpisme, recull set principis fonamentals que es resumeixen en: l'olimpisme és una filosofia de vida; l'objectiu de l'olimpisme és posar l'esport al servei del desenvolupament harmònic de la humanitat; el Moviment Olímpic cobreix els cinc continents i té la seva màxima expressió en els Jocs Olímpics; la pràctica de l'esport és un dret de tot individu; els organismes esportius són autònoms; qualsevol forma de discriminació és incompatible amb l'olimpisme; i pertànyer al Moviment Olímpic implica el compliment de la Carta Olímpica.
La nova redacció de la Carta Olímpica en aquest capítol s'ha debatut dins del grup de reformes dedicat a la protecció dels esportistes. Els esportistes que, com a conseqüència de la desqualificació d'altres per dopatge, rebin una medalla olímpica, tindran la seva pròpia cerimònia de podi.