Barça

Laporta devalua la plantilla i redobla l'aposta per Goldman Sachs per reparar la destrossa de Bartomeu

El president del Barça contextualitza la "dramàtica" situació econòmica que s'ha trobat la seva junta

Laporta, durant la roda de premsa
4 min

BarcelonaMalgrat que el Barça va anunciar una roda de premsa de Joan Laporta per explicar coses de la due diligence, els resultats de l'exhaustiva auditoria no se sabran fins als dies previs a l'assemblea que s'ha de celebrar a la tardor. Tot i la finta d'última hora, la compareixença que el president va oferir dilluns, en què va "posar en context" l'estudi encarregat sobre la gestió de l'anterior junta, va durar més de dues hores entre la introducció inicial, la resposta punt per punt a la carta "plena de mentides" de Bartomeu i un llarg torn de preguntes. En ella, el mandatari culer va tornar a fer gala dels seus atributs comunicatius –pugna en què guanya per golejada els seus dos predecessors al càrrec– i es va esforçar per posar arguments i xifres a la "dramàtica" situació econòmica que travessa l'entitat.

"Ningú s'escaparà de la seva responsabilitat", va avisar Laporta en relació a la destrossa que, segons ell, i un cop jutjada la feina dels auditors, s'ha fet al Barça durant els últims cursos. Ara bé, qüestionat pels mecanismes legals que hi ha per assenyalar-ne els responsables, el president va empassar-se la saliva. Deixarà que sigui el departament jurídic qui estudiï quina via és la més adequada. No es descarta una acció social de responsabilitat com la que van haver d'afrontar ell i uns quants dels seus col·laboradors entre el 2010 i el 2017.

Sense més apunts que els que de tant en tant li feia amb paper i bolígraf el seu director de comunicació, Laporta va avançar que el tancament de l'exercici 20/21 –ja auditat per Ernst & Young– deixa unes pèrdues de 481 milions d'euros, sis menys dels que havia dit el dia que va explicar per què va renunciar a la continuïtat de Messi. La xifra resulta, entre altres coses i segons el criteri de la cúpula dirigent, d'un impacte covid de 91 milions i també d'una mesura per devaluar la plantilla en 138 milions, una via que respon a la necessitat de posar a zero el valor de jugadors com Pjanic o Coutinho, amb amortitzacions pendents molt elevades i que no corresponen al seu preu de mercat. D'aquesta manera, si arribés una oferta per a algun d'ells, la venda es computaria com un guany sense motxilles del passat.

"El club ha pagat xifres que formaven part d'una manera d'actuar que ha causat aquesta calamitat", va lamentar en aquesta direcció Laporta, que va posar l'exemple d'André Cury per il·lustrar, més enllà del camp, el ritme de despesa disparat gràcies a la sortida de Neymar al PSG per 222 milions. Fruit d'aquesta factura exagerada en tots els àmbits i de la davallada d'ingressos motivada per la pandèmia, el dirigent del Barça ha de situar el deute brut en 1.350 milions d'euros, dels quals 673 són amb entitats financeres i 389 amb personal esportiu. Per refinançar-lo, el club va aprovar en assemblea una operació amb Goldman Sachs que finalment no serà per valor de 525 milions, sinó de 595, en virtut de l'arribada d'inversors no previstos inicialment per l'intermediari nord-americà. Entre altres coses, aquesta injecció de capital servirà per cancel·lar bons que vencien a curt termini.

D'altra banda, pel que fa al gran cavall de batalla de la massa salarial, Laporta va posar el punt de partida en els 617 milions d'euros, un 103% dels ingressos del curs, i pretén rebaixar la xifra en 200 milions abans del tancament del mercat. El gest de Gerard Piqué va permetre que tant Memphis Depay com Eric Garcia poguessin debutar a la Lliga, però encara hi ha feina per fer amb jugadors com Sergio Busquets, Jordi Alba o Sergi Roberto. Als dos primers se'ls ha plantejat un altre diferiment i la cancel·lació dels bonus per títols, mentre que al tercer, que acaba el seu contracte el 2022, se li ha ofert una renovació a la baixa (1+1). "Veiem molta predisposició", va celebrar el president, que en la lluita per rebaixar el cost salarial de la plantilla no preveu, per ara, una gran venda d'algun jugador amb projecció, tipus De Jong, Ansu Fati o Pedri. "El mercat és el que és", va concloure Laporta sobre aquest tema, referint-se a la porta oberta que hi ha per abaratir la plantilla –i alhora reforçar-la– amb alguna operació de bescanvi.

Amargor amb Messi

"La moral és alta per revertir-ho tot plegat", va reiterar el mandatari, que se sent fort envers la refundació econòmica que s'imposa al club sense el seu gran referent dels últims anys: Leo Messi. La junta i els executius s'exposen a un horitzó sense el 10, un motor de despesa i d'ingrés que la institució finalment no s'ha pogut permetre i que abandona casa seva amb un regust amarg. "La sortida és trista, però també necessària", va dir asprament Laporta, que es va esforçar per mantenir el discurs de l'"agraïment etern" mentre ironitzava amb el somriure de l'excapità a París i admetia que "la relació d'èxit amb el club s'havia deteriorat els últims anys". És impossible no veure que les dues parts han pres molt de mal en un desenllaç que des del Camp Nou procuren convertir en una oportunitat per oxigenar els comptes i també el vestidor.

Per acabar, però no menys important, Laporta va col·locar l'Espai Barça com un dels departaments més proclius a generar factures trossejades per saltar-se controls interns, una pràctica que ja està als jutjats en el cas Barçagate. El president lamenta "el forat" que s'ha trobat amb aquest projecte, que serà reformulat de cara al futur. "Volem que afecti el mínim els socis", va assegurar el mandatari, que preveu aprovar el nou plantejament a principis del 2022 –amb opció oberta de passar per l'assemblea– i reiniciar les obres a l'estadi l'estiu que ve.

stats