Els deures pendents de Ronald Koeman
Després d’estar a la corda fluixa, el tècnic començarà a mostrar les seves cartes en el primer partit de pretemporada d’un equip que encara patirà diversos canvis
BarcelonaConversa fraternal a la Ciutat Esportiva entre Ronald Koeman i Memphis Depay en l’estrena del davanter holandès als entrenaments de pretemporada del Barça. “Per fi”, deuria pensar el tècnic. L’ex de l’Olympique de Lió va ser una dels principals peticions de l’entrenador blaugrana quan va aterrar a la banqueta del club, ara ja fa un any, de la mà de Josep Maria Bartomeu.
Entre els primers encàrrecs que va rebre llavors Koeman hi havia el de ressuscitar un vestidor trencat en mil bocins després de la desfeta a la Champions contra el Bayern Munic (2-8). La recepta passava per obrir la porta de sortida a alguns dels veterans del vestidor i rejovenir la plantilla. L’entrenador blaugrana es va quedar a mig camí, fent mèrits que acrediten la seva feina -especialment, treure profit dels joves-, però caient d’hora a la Champions, tancant el curs de forma decebedora i deixant escapar una Lliga que el seu equip va arribar a tenir a tocar.
Un final de temporada ple de dubtes i el fet de ser un entrenador que havia estat escollit per Bartomeu van ser dos dels principals hàndicaps de Koeman que van fer que Joan Laporta medités seriosament un canvi de rumb a la banqueta. Al final, la manca d’alternatives reals que generessin consens per fer-se càrrec de l’equip i la greu situació econòmica de l’entitat blaugrana van jugar a favor d’una ratificació en el càrrec de l’holandès. El president, però, va anunciar la continuïtat del tècnic amb menys exuberància de la que acostuma a mostrar el seu tarannà.
Després del que Laporta va batejar com un “període de reflexió” abans d’anunciar que Koeman seguiria a la banqueta, el míster i el màxim dirigent blaugrana han exhibit bona sintonia en els darrers esdeveniments públics que han compartit, convençuts que l’entesa mútua és cabdal per a la bona marxa de l’equip. Amb tot, Koeman ha rebut una sèrie d’encàrrecs de cara a la nova temporada, que s’encetarà de forma oficial el 15 d’agost contra la Reial Societat, però en què la pilota ja començarà a rodar avui en el primer amistós de pretemporada contra el Nàstic de Tarragona, a l’estadi Johan Cruyff (19 h, TV3).
Alegria en el joc
Recuperar el domini i la figura de Jordi Cruyff a prop de Koeman
Un dels principals deures que tindrà Koeman és que el Barça, a banda de ser dominador del joc a partir de la possessió de la pilota, ha de ser un equip alegre i ofensiu. Laporta, defensor d’un “cruyffisme desacomplexat”, no vol sentir a parlar d’un Barça poruc i contemplatiu, com es va veure en alguns trams de la temporada passada -per exemple, en la final de la Supercopa d’Espanya contra l’Athletic Club.
Aquí es plantegen diversos interrogants, com l’esquema tàctic. Koeman va acabar el curs aferrat a un sistema de tres centrals i dos carrilers que li va permetre corregir algunes mancances defensives, però que s’allunya del 4-3-3 (amb matisos) en què el Barça més havia brillat els darrers temps. El tècnic va provar aquest esquema en alguns partits. Va ser després d’iniciar la temporada amb un 4-2-3-1 que, malgrat defensar-lo públicament i internament, va quedar palès que no era un vestit que li anés bé a la plantilla.
Malgrat que el partit d’avui contra el Nàstic encara serà molt embrionari pel que fa a mostrar la realitat de l’equip, servirà per començar a veure algunes pistes. En tot cas, Koeman ja va deixar anar fa poc en una entrevista als mitjans del club que no descarta l’esquema de tres centrals. “Sabem jugar amb el 4-3-3, també vam veure l’any passat que ens va donar molt el sistema dels tres centrals. Avui dia és important que un equip sàpiga canviar el sistema”, va dir. Jordi Cruyff, amb rol multidisciplinari, estarà a prop de Koeman per ajudar-lo amb l’objectiu d’aconseguir un joc més alegre.
Seguir comptant amb els joves
Rejovenir la plantilla i mirar al planter, entre els avals del tècnic
Haver rejovenit la plantilla és un dels mèrits que més es destaca de la primera temporada de l’holandès a la banqueta blaugrana. La irrupció de Pedri (18 anys), de qui Koeman -també Luis Enrique- ben aviat es va enamorar, ajuda a explicar-ho, però també la consagració definitiva de De Jong (24 anys) i el protagonisme de Mingueza (22), Dest (20), Araujo (22) i Ilaix Moriba (18). No va poder comptar amb Ansu per lesió.
Amb la renovació del migcampista hispanoguineà com a carpeta calenta per resoldre, està per veure també quines oportunitats donarà el tècnic a Riqui Puig (21 anys) -des dels despatxos nobles del Camp Nou esperen que augmenti la seva participació-. La pretemporada també marcarà el futur d’Àlex Collado (22 anys), capità del Barça B el darrer curs i que si no convenç Koeman difícilment tornarà a la disciplina del filial, sinó que més aviat sortirà cedit o traspassat. Durant la pretemporada també tindran protagonisme altres jugadors del B, dels quals el tècnic va destacar fa només uns dies el lateral Balde, els migcampistes Nico i Gavi i l’atacant Demir, que ha arribat cedit del Rapid Viena.
L’encaix dels nous fitxatges
La plantilla, sobretot pel que fa a les baixes, encara patirà canvis
Un dels altres reptes de Koeman serà treure suc a les noves incorporacions. Més que un repte, serà una necessitat. Malgrat que el tècnic s’ha quedat sense Wijnaldum, que ha preferit els milions del PSG, somriu amb l’arribada de Depay i d’Éric Garcia, mentre que Agüero ha sigut un fitxatge més de club -i un gest cap a Leo Messi-. El lateral internacional brasiler Emerson és l’altra cara nova fins ara.
Queda molt estiu i a la plantilla encara es veuran canvis. Els gestors blaugranes estan centrats avui en la carpeta de les baixes per intentar ingressar en traspassos i alliberar massa salarial. En funció de com evolucioni l’operació sortida, però, podrien arribar cares noves. Una de les vies més realistes són els intercanvis. I, en aquest sentit, el club estarà atent als moviments dels grans equips europeus que poden derivar, de retruc, en operacions de bescanvi de jugadors.