BARÇA
Esports15/11/2017

Als veïns no els sedueix el nou Camp Nou

El Barça i l'Ajuntament neguen que el projecte no sigui legal i asseguren que és "equilibrat"

Albert Llimós
i Albert Llimós

BarcelonaEl Barça i l’Ajuntament de Barcelona hauran de seduir més els veïns de les Corts perquè es facin seu el projecte del nou Camp Nou. Ahir al migdia, en l’últim dia de termini, els veïns van presentar al·legacions a la modificació del pla general que ha de permetre la construcció de l’Espai Barça, unes obres que giraran al voltant del nou estadi blaugrana que es vol edificar entre l’estiu del 2019 i el 2022 i que suposarà 630 milions d’inversió. El moviment veïnal, tant del barri com de la ciutat, va presentar una “esmena a la totalitat”, ja que denuncia que amb la proposta actual “no es compleix la legalitat urbanística” i no hi ha “cap guany” per a Barcelona.

La duresa dels veïns va agafar per sorpresa el club i també el consistori. Sorpresa, i cert malestar, per haver presentat les al·legacions a última hora, cosa que trenca amb la dinàmica de cooperació que s’havia establert en el gairebé any i mig que fa que es treballa conjuntament en aquest projecte. Els veïns i les mateixes associacions que van presentar les al·legacions havien participat de les reunions i, segons el Barça i l’Ajuntament, algunes propostes que s’havien fet es van incorporar al projecte. Tot i això, els dos actors van obrir la porta a reprendre el diàleg, i es faran noves trobades amb els veïns per donar resposta a les seves reivindicacions.

Cargando
No hay anuncios

De “'pelotazo'” a “baix interès públic”

Les associacions veïnals van denunciar el “baix interès públic” del projecte impulsat per la junta de Josep Maria Bartomeu i avalat pel consistori d’Ada Colau. “No es compleix la legalitat urbanística”, va sentenciar l’assessor urbanístic de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), Ferran Navarro, en una roda de premsa que, això sí, va servir per rebaixar el titular de la convocatòria en el qual es parlava de “pelotazo urbanístic”. Ahir es va suavitzar la crítica, tot i que va seguir sent dura contra un projecte que, per als representants veïnals, no genera “cap aprofitament” ni “cap guany” per a la ciutat: “Un projecte que sota el pretext de l’ampliació de l’equipament esportiu aprofita per col·locar 30.000 m( 2) nous d’oficines i hotels”. Aquesta és la principal queixa, l’equip de govern ha fet un projecte “a la carta” per al Barça, concedint 30.000 m( 2) a usos comercials (oficines i un hotel) sense la compensació pertinent que pertocaria. Segons els veïns, part de la zona verda que es planteja en la nova proposta ja és de titularitat pública, fins al punt que es fan passar com a zona verda les voreres i el mateix talús del cementiri de les Corts. “La compensació no es fa amb terrenys del mateix promotor, sinó amb terrenys públics, i això legalment és inadmissible”, va argumentar Navarro, que va titllar “d’engany” la qualificació com a zones verdes àrees que no ho són. “És insultant per al ciutadà”, va sentenciar.

Cargando
No hay anuncios

“L’Ajuntament i el club han fet l’esforç amb un projecte que no pretén aprofitar projectes anteriors, com el de Barça 2000, però continua sent un projecte que no és beneficiós per a la ciutat”, va resumir la presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, que va voler deixar clar que l’equip de govern “ha de replantejar-se tot el procés” perquè “ha de ser un projecte compartit per la ciutadania”, ja que “és fonamental per a la ciutat”.

La resposta oficial va arribar unes hores més tard de la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, que va remarcar que no hi ha hagut fins ara “una directiva tan pròxima a escoltar els veïns” com l’actual. “Feia mesos que hi treballàvem, també amb la FAVB. És la transformació d’un espai privat, un espai que no està bé, que genera moltíssims problemes de mobilitat”, va dir Sanz, que va qualificar com a “positiva” la proposta acordada amb el Barça, que està pendent d’anar al ple i posteriorment de rebre la validació de la Generalitat. La representant del govern municipal va negar rotundament que el projecte no s’adeqüi a la legalitat: “Tots els informes jurídics denoten que s’està fent d’acord amb la legalitat. No presentaria un projecte que no fos legal”.

Cargando
No hay anuncios

Les altres queixes

Per a Sanz el projecte actual és “un bon projecte”, “equilibrat i sostenible”, i sobretot gens “faraònic”. A més, s’inclouen “usos comercials molt limitats” i un “petit hotel”. “La ciutat i els veïns hi guanyen, es guanya un gran espai verd que no existia i es millora la mobilitat”, va defensar la tinent alcalde per rebatre les acusacions dels veïns, que van denunciar que amb el projecte es “regala a la ciutat unes noves zones verdes sobreres, sense cap interès urbà”. La FAVB interpreta que la modificació del pla general acordada entre el club i el consistori es fa perquè si no el nou Camp Nou no cabia en els terrenys actuals del Barça. A més dels 30.000 m( 2) destinats a oficines i un hotel, es va denunciar que també s’ha permès la creació de 60.000m( 2) addicionals d’usos complementaris, la destinació dels quals no s’ha definit prou i que podrien usar-se en un futur per al que el club vulgui sense cap tipus de compensació per a la ciutat.

Cargando
No hay anuncios

Un altre dels punts negres, segons els veïns, és la transformació del carrer Joan XXIII, que s’estreny (de 40 a 18 metres), cosa que afectarà la mobilitat. El club ho nega absolutament, i deixa clar que s’ha fet colze a colze amb els tècnics municipals.