Natació artística

Dennis González: medalles reivindicatives a la piscina contra l'homofòbia

El nedador de natació artística vallesà brilla als Europeus, on ha alçat la veu per denunciar els insults rebuts a les xarxes socials

Dennis González: medalles reivindicatives contra l'homofòbia
14/06/2024
3 min

BarcelonaHavia de ser un dels dies més feliços de la seva carrera, però Dennis González (Rubí, 2004) admetia amb un missatge a les xarxes socials que no aniria a dormir tranquil després de guanyar la medalla d'or en solo tècnic de natació artística als Europeus de natació de Belgrad. "No puc anar a dormir tranquil després del que acabo de veure. Han penjat fa poc el vídeo a Teledeporte de quan m'he proclamat campió i pels comentaris encara no tinc clar si estem al segle XXI o al segle X abans de Crist. A mi m'és igual, ho dic pels nens que vulguin començar a fer natació sincronitzada i els afecti", raonava.

La natació sincronitzada segueix sent una disciplina en què la major part d'esportistes són dones. Els homes que de mica en mica s'hi han sumat han d'aguantar comentaris homòfobs, com li ha passat al rubinenc, que a Belgrad està fent uns Europeus magnífics, amb dues medalles. Dimecres, fent parella amb la sabadellenca Emma García, van guanyar el tercer or en tres jornades per a la delegació espanyola en coronar-se nous campions continentals en la rutina lliure per parelles. Amb una nota de 189,7938 punts van superar en 1,1688 el duet italià format per Flaminia Vernice i Filippo Pelati. González ja havia guanyat abans l'or en la modalitat de solo tècnic i aquest divendres ha sumat un tercer or a la final de la rutina lliure de duos mixtos, en què el català formava parella amb Mireia Hernández, superant la jove parella italiana formada per Sarah Maria Rizea i Filippo Pelati per un punt de diferència.

Per a González la piscina s'ha convertit en l'espai on tot és possible. No fa gaire la sola idea d'imaginar homes competint en aquesta disciplina semblava utòpica, i ara ja és olímpica. Que el Dennis es passaria moltes hores nedant ho sabia tothom, ja que la seva mare, la Mónica, era nedadora i entrenadora de sincronitzada a Rubí. Però quan ell era petit no hi havia espai per als nens a la piscina de sincronitzada, així que el van apuntar a waterpolo. "Hi havia massa contacte, no m'hi sentia bé", recorda. Va ser llavors quan va veure una exhibició del pioner de la natació artística masculina, Pau Ribes, i tot va canviar. "Vaig decidir que jo volia fer el mateix", recorda. La seva mare li arribaria a demanar al Pau que anés a veure com s'entrenava el seu fill per donar-li consells i animar-lo a seguir. Ara el Dennis ha guanyat medalles en Mundials i Europeus.

Format després al CN Kallipollis sota la mirada d'Anna Tarrés, el Dennis ha admès que va patir casos de bullying a l'escola. Ja en va patir abans de començar amb la natació artística, cosa que el va fer canviar d'escola. Quan va apostar per la sincronitzada va rebre insults homòfobs pel fet d'haver escollit una disciplina que molta gent identificava només amb noies. Una situació similar a la que havia viscut Ribes uns anys abans, com explicava a l'ARA: "Hi ha massa ignorància i tòpics negatius. Jo no volia anar a l’escola, on ho passava malament i no em sentia comprès, volia ser a l’aigua". El Dennis també va patir els insults, però amb el suport de la seva família no va defallir.

Dennis González i Emma García, campions europeus de sincronitzada.

"Sempre que ets l'únic noi envoltat de noies crides l'atenció, com passa al revés. Es tracta que la gent pugui fer el que vulgui", diu el rubinenc, que va seguir amb emoció com el 2015 per primer cop la natació artística feia espai en uns Mundials als homes. En aquell moment seria Pau Ribes qui aniria a la cita de Kazan (Rússia), fent parella amb Gemma Mengual. Amb referents com el Pau, el Dennis va aconseguir anar guanyant beques i va passar per la residència Blume d'Esplugues i pel CAR de Sant Cugat, on ara treballa amb l'entrenadora Anna Vega.

Els èxits no han deixat d'arribar des de la seva primera gran victòria, la medalla de plata al Mundial infantil celebrat a Eslovàquia amb 15 anys. Després tocaria una plata al Mundial júnior del 2022 al Canadà. Al Mundial de Fukuoka d'ara fa dos anys es va convertir en el primer campió mundial de la història en exercici lliure. Després guanyaria dues medalles més el 2023 als Mundials de Doha i ara ha seguit sumant èxit als Europeus de Belgrad, on per primer cop ha sumat un or en exercici solo tècnic. Ara, per poder participar en uns Jocs Olímpics haurà d'esperar. Tot i que París 2024 serà la primera cita olímpica amb homes fent natació artística, Espanya no n'hi enviarà cap fins a l'any 2028 a Los Angeles. Ell voldrà ser-hi, per descomptat. Mentrestant seguirà inspirant nens que volen ser lliures a la piscina, com ho va ser Pau Ribes i com ho és ell.

stats