‘Déjà-vu‘ per triar la seu de la final de Copa
Barça i Sevilla voldrien jugar a l’estadi “més gran” però no confien que el Madrid cedeixi el Bernabéu
BarcelonaJa és oficial. El Barça i el Sevilla disputaran la final de la Copa del Rei, prevista per al dissabte 21 de maig. Els blaugranes van rematar la feina empatant (1-1) a Mestalla i els andalusos van culminar l’accés a la final empatant contra el Celta a Balaídos (2-2). Coneguts els rivals, ara falta escollir la seu de la final, l’estadi on es disputarà el partit. I aquí és on comença el ball. Al Barça i al Sevilla els agradaria jugar a l’estadi “més gran possible”, és a dir, al Bernabéu, on caben més de 80.000 aficionats. Però el Reial Madrid no sembla gens disposat a cedir el camp. Ni més ni menys que el mateix escenari que la temporada passada.
“Objectivament, volem l’estadi més gran, que sigui còmode per a les dues aficions, logísticament; i també amb una gespa en condicions”, deia Carles Vilarrubí des de València. El vicepresident blaugrana va parlar just després que el Barça certifiqués la classificació i quan encara estava pendent que el Sevilla també assegurés l’accés. Vilarrubí va fer una declaració d’intencions que molts van interpretar com una picada d’ullet per demanar -malgrat que no va citar el nom- que l’escenari fos el Santiago Bernabéu.
En una línia similar va expressar-se Ivan Rakitic, que tampoc va citar l’estadi del Reial Madrid: “Ens agradaria jugar la final a l’estadi més gran possible, perquè vingui el màxim de gent a veure’ns”. L’expresident Joan Gaspart, per la seva banda, va ser el més contundent i explícit de tots, amb un missatge dirigit directament al president del Madrid: “Florentino, si realment no vols que el Barça jugui al Bernabéu, digue-ho públicament. Tingues nassos per fer-ho”.
En realitat, als despatxos nobles del Barça el tema encara no és sobre la taula. Almenys, de manera oficial. Alguns directius reconeixen en petit comitè que els agradaria jugar al camp de l’etern rival. Però una altra cosa és aquesta voluntat interna i l’altra, ben diferent, saber fins a quin punt es tensarà la corda a escala institucional per aconseguir-ho.
El precedent de l’any passat encara és ben recent. Aleshores els finalistes eren el Barça i l’Athletic Club, que van demanar jugar la final al Bernabéu. Però catalans i bascos van topar amb l’oposició frontal del Reial Madrid, que es va negar a cedir el seu estadi. Al final es va acordar el Camp Nou, ja que era el camp amb més capacitat possible (gairebé 100.000 seients). Un fet similar es va produir el 2012, també amb catalans i bascos a la final, i també amb la petició de disputar el partit al Bernabéu. Aleshores la resposta del Madrid va ser igualment contrària i van al·legar que havien de fer reformes als lavabos.
La decisió final, a mitjans de març
Ahir a la tarda, des de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) tiraven pilotes fora amb l’argument que a aquella hora encara no sabien del cert quin seria el rival i perquè encara s’havien de posar en contacte amb els clubs finalistes per tractar el tema. La reunió es farà els pròxims dies i la decisió final s’hauria de conèixer, per temes de calendari, uns dos mesos abans de la final. És a dir, a mitjans de març o, a tot estirar, a principis d’abril. “Sempre hi ha bullici amb aquest tema, sobretot si els finalistes són el Barça o el Madrid”, deia una veu autoritzada de la RFEF. L’ens federatiu evita pronunciar-se sobre quin ha de ser l’escenari, tot i que demana que sigui “el més gran possible” per “la capacitat de mobilització que tenen el Barça i el Sevilla”.
En canvi, sí que hi va posar cullerada Javier Tebas, president de la Lliga de Futbol (LFP), que es va posicionar a favor del camp del Madrid. “Sempre ho he dit, la final de Copa ha de disputar-se a un estadi molt gran i tant de bo fos el Bernabéu. Entenc que això és una decisió dels clubs i, per tant, no la criticaré, però penso que un partit així mereix que tingui com més espectadors millor”. La LFP no té potestat de decidir sobre la final, ja que la competició l’organitza la RFEF.
Si no hi ha un gir de 180 graus, que cap de les parts preveu, el Bernabéu caurà de la llista i caldrà buscar un escenari alternatiu per a la final de Copa. Un dels estadis més ben posicionats seria el Vicente Calderón (Atlètic de Madrid), amb capacitat per a gairebé 55.000 aficionats. A més a més, la ciutat és relativament equidistant per a les dues aficions, a 621 quilòmetres per carretera de Barcelona i a 533 de Sevilla. Un estadi amb la mateixa capacitat seria el de Mestalla (55.000 cadires). En el cas de València, els aficionats culers es veurien beneficiats, ja que només és a 349 quilòmetres de Barcelona, però a 652 de la capital andalusa.