Tothom recorda on era quan Ronald Koeman va marcar el gol que va canviar la història del Barça el 20 de maig del 1992. És a dir, ara fa 20 anys. El gol que va donar al club la primera Champions. El gol que va fer madurar un club amb bona planta però problemes de creixement. Xavi Hernández era al sofà de casa seva de Terrassa amb 12 anys. "Tota la família es va tornar boja", recorda. Altres eren al camp, com Carles Naval i Txema Corbella, els únics supervivents d'aquell equip juntament amb Josep Guardiola, que va tenir el plaer de jugar el matx.
El gol de Koeman del 20 de maig del 1992 va significar la primera Lliga de Campions en la història d'un club amb certa fama de perdedor, fins llavors. El record de la final perduda a Sevilla amb l'Steaua encara era fresc quan els homes de Johan Cruyff van saltar a la gespa de l'estadi anglès. Coses del futbol, avui el vell Wembley ja no existeix, ja que va ser enderrocat per aixecar-hi el flamant estadi on el Barça va guanyar el mateix títol l'any passat. I el rival, la Sampdoria, ara juga a Segona Divisió, patint per classificar-se per a la promoció d'ascens a Primera. "No sé si guanyar la Champions hauria canviat la història de la Sampdoria, ja que aquell període d'èxit estava molt lligat al propietari de l'època, el senyor Mantovani, però quan veus el Barça guanyant Champions i el Samp a Segona, hi penses molt, en aquell partit del 1992", recorda Moreno Mannini, un dels jugadors titulars amb l'equip genovès ara fa 20 anys. Aquella final, de fet, enfrontava dos equips que mai havien guanyat la Champions, tot i que el Barça tenia més història que l'equip blucerchiato .
El Barça, a diferència del seu rival llavors, és ara un equip capdavanter del futbol mundial, com reconeix el president Sandro Rosell en una carta oberta que farà pública avui mateix. Perquè el gol de Koeman no és només un gol o un instant. És el símbol d'una època i d'una manera de treballar. Per a homes com Xavi Hernández o Andrés Iniesta, veure jugar aquell Dream Team va ser clau en la seva formació. Quan parlen sobre els seus referents futbolístics, de fet, parlen d'homes com Laudrup o el mateix Guardiola. "No és només que va ser la primera Champions, és la manera de jugar de l'equip. L'estil, que marcava una època i és recordat", admetia en el seu moment Andoni Zubizarreta, actual secretari tècnic del club i protagonista aquell dia a Wembley. Perquè tothom recorda on era fa 20 anys, quan tot va començar a canviar.