Les 5 Copes d'Europa com a gran repte
BARCELONASet de les 122 pàgines que aquest cap de setmana L'Équipe Magazine va dedicar a disseccionar el Barça tenien com a protagonistes les seccions professionals del club blaugrana, que en els pròxims dies competiran per intentar guanyar la Copa d'Europa. L'entitat opta a cinc títols europeus en la mateixa temporada, una fita que no ha aconseguit mai cap altra institució. A més de l'equip de futbol, que avui juga les semifinals contra el Chelsea, els conjunts de bàsquet, handbol, futbol sala i hoquei patins també opositen a aixecar el trofeu.
De les quatre seccions professionals, la primera que intentarà aconseguir la Copa d'Europa és la de futbol sala, que divendres disputa a Lleida la final four de la UEFA Futsal Cup. El Barça Alusport fa cinc temporades que va tornar a la Primera Divisió i va recuperar la condició de professional.
Per Marc Carmona, el fet que totes les seccions optin al màxim trofeu europeu en competicions de clubs "vindria a confirmar, en cas que passés, i això és molt difícil, que estem davant del millor club poliesportiu del món i que estem, segurament, en el millor moment de la història del Barça", etziba el tècnic, que sap que la de futbol sala és l'única secció sense Copa d'Europa i vol eixugar aquest dèficit tan aviat com sigui possible. Aquesta és la primera participació a la UEFA Futsal Cup d'un Barça Alusport que, si no guanya la competició o queda campió de la Lliga Espanyola, no podrà disputar-la la temporada vinent.
El bàsquet, un habitual
Després arribarà el torn del bàsquet. L'equip que entrena Xavi Pascual disputarà de l'11 al 13 de maig la final four de l'Eurolliga a Istanbul (Turquia), on s'haurà d'enfrontar a l'Olympiacos en semifinals. El club ha anunciat aquest cap de setmana que 650 aficionats acompanyaran l'equip blaugrana.
"Com a culers hem d'estar orgullosos que els nostres equips aspirin al màxim a escala europea. No és senzill i això el que demostra és que fort que es treballa cada dia al club. Som un club referent a Europa i al món gràcies als nostres èxits esportius. Tenir aquesta excel·lència és una feina de molts anys i de molta gent", diu Xavi Pascual.
L'entrenador de la secció de bàsquet assegura a l'ARA que "el Barça és un club que per història està obligat a lluitar per tots els títols que disputa". I afegeix: "Jugar la final four t'assegura competir amb els quatre millors clubs de bàsquet d'Europa i això és un privilegi. En portem tres en quatre anys i hem de saber valorar aquest fet".
La fase final de la Lliga Europea d'hoquei patins, per la seva banda, es jugarà del 24 al 27 de maig a Lodi (Itàlia). Després d'una temporada convulsa, l'arribada de Gaby Cairo ha tornat a dotar el Barça de caràcter competitiu, el mateix que Cairo demostrava quan era jugador. El tècnic argentí, completament integrat a la cultura blaugrana i catalana, té un repte en ment: tornar a aconseguir la Copa d'Europa. Seria la vintena de la secció més prolífica pel que fa a títols. "El fet que totes les seccions optin al trofeu més important vol dir que el Barça i les seccions estan fent les coses molt bé, que l'aposta i la creença de la junta directiva en nosaltres és palesa", explica un Gaby Cairo que està a punt d'aconseguir la seva primera Lliga com a entrenador i que provarà sort en la l'anomenada Lliga Europea. El format, amb vuit equips, pot tornar a consagrar el Barça com el millor d'Europa.
Remuntada gens senzilla
Un dels equips que ho té més difícil és el Barça Intersport d'handbol, que dissabte haurà de remuntar sis gols al Copenhaguen (29-23) per no quedar eliminat als quarts de final i classificar-se per a la final four de Colònia. "Tenir totes les opcions obertes d'assolir la Copa d'Europa en els cinc esports professionals del Barça és la mostra que som més que un club", assegura Xavi Pascual.
El repte de l'equip blaugrana no és senzill, però tampoc impossible. De fet, hi ha tres precedents de remuntades igual de majúscules. La temporada 1984/1985 el Barça va perdre amb claredat en l'anada de les semifinals de la Recopa d'Europa a la pista del Vikingur Reykjavík (20-13), però va ser capaç de remuntar al Palau Blaugrana (22-10). El rival a la final d'aquella competició va ser el CSKA, que es va imposar a Moscou (30-23) en el partit d'anada, però va perdre (27-20) a Barcelona. La temporada 1989/1990, a més, el Barça va remuntar l'eliminatòria de quarts de final de la Copa d'Europa contra el Derbergslids Göteborg (22-16 i 28-19).
Nou Palau Blaugrana
El gran projecte del Barça relacionat amb les seccions és la construcció d'un nou Palau Blaugrana. Per poder mantenir la llicència A a l'Eurolliga, l'equip de bàsquet es va comprometre a encetar el projecte de construcció durant el 2012, però la situació econòmica ha complicat el tema. Ara el club estudia fórmules per fer viable el projecte, com que el Palau rebi un nom comercial o ajornar la remodelació a l'espera de temps millors.
El dèficit de les seccions representava el 10% del pressupost del club i la directiva es va proposar reduir-lo fins al 5% en cinc anys. El Barça ha retallat aquesta temporada cinc milions d'euros en despeses amb un objectiu clar: que les restriccions no afectessin esportivament els equips.