Antiviolència decideix si sanciona la xiulada durant la final de la Copa del Rei

La comissió podria considerar responsables dels fets tant la Federació de futbol com a organitzadora del partit com també les 12 entitats que van promoure la xiulada a l'himne i Felip de Borbó

La Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme i la Xenofòbia s'ha reunit aquest dilluns a la seu del Consell Superior d'Esports, a Madrid. EFE
Mariona Ferrer I Fornells
27/07/2015
3 min

MadridNi una hora va tardar el govern espanyol a condemnar la xiulada a Felip de Borbó i a l'himne espanyol durant la final de la Copa del Rei el passat 30 de maig. L'amenaça es va fer patent amb la convocatòria d'urgència de la Comissió Antiviolència per avaluar possibles sancions. L'1 de juny, en una reunió extraordinària, Antiviolència va decidir portar a la fiscalia la investigació per la xiulada. No va acordar cap sanció, però es va fer més que evident que hi havia moltes ganes que n'hi hagués. Ara, gairebé dos mesos després, la Comissió Antiviolència està reunida de nou aquesta tarda de forma extraordinària per decidir com actua en aquest cas. En la seva primera reunió ja va considerar que pot haver-hi "transcendència penal" en els fets i per això va demanar a la policia que recollís més detalls per obrir un expedient informatiu a les "persones físiques i/o jurídiques", així com també a les entitats, que hagin "promogut, induït, auxiliat o facilitat mitjans materials perquè la xiulada eixordadora de la final de la copa del rei entre el Barça i l'Athletic al Camp Nou.

Es tracta, en definitiva, de les 12 entitats que van firmar el 'Manifest per la xiulada a l'himne espanyol i al rei Felipe de Borbón': Catalunya Acció, Sobirania i Progrés, Plataforma pel Dret a Decidir, el sindicat CADCI, Internacional Comission of European Citizens (ICEC), Fundació President Macià, Ara o Mai!, Catalunya diu Prou, Casal per la Llibertat i la Independència de Catalunya, Societat Catalana de Lliure Opinió, Moviment de Cultura Popular El Sotrac i Units per Declarar la Independència de Catalunya (Updic).

Advertència a Mas

El president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal, considera les conductes d'aquestes entitats de "completament antijurídiques". En la roda de premsa prevista per a aquest dilluns al vespre a Madrid, s'hi unirà, a part de Cardenal, també el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez. El clima entre Catalunya i Madrid s'ha tensat encara més després de l'acord per la llista unitària per la independència i el govern espanyol no dubta en fer servir qualsevol estructura per enviar noves amenaces a Mas. Ja ho va fer-ho en les conclusions de la primera reunió després de la final, en què recordava que "és imprescindible que de les conductes i declaracions dels responsables públics se'n desprengui sense pal·liatius un fet tan bàsic com que l'insult, el menyspreu o la vexació són tan injustificables com inadmissibles".

Sancions a la Federació i les entitats promotores?

Des dels clubs s'afronta el cas amb prudència però els ànims s'han tranquil·litzat les últimes setmanes. Tant el Barça com la Federació van ser els primers en lliurar a la comissió tota la informació que se'ls demanava respecte a la seguretat i controls. L'Athletic va tardar una mica més, mentre que la Generalitat no va fer-hi fins el 29 de juny. Només un dia després que la UEFA fes pública l'obertura d'un expedient al Barça pels càntics independentistes i l'exhibició d'estelades durant la final de la Champions a Berlín el 6 de juny, Antiviolència va anunciar que convocaria la reunió extraordinària que se celebra aquest dilluns, després d'haver-la ajornat el passat 22 de juliol.

stats