Copa Amèrica Barcelona

La Copa Amèrica de vela ja té final: L'INEOS intentarà destronar el New Zealand a Barcelona

El vaixell britànic s'ha imposat a l'equip italià del Luna Rossa a la copa Louis Vuitton i buscarà el primer triomf anglès en aquesta competició

BarcelonaLa 37a Copa Amèrica de vela ja té finalistes. L'INEOS Britannia, representant del Royal Yacht Squadron de l'illa de Wight, s'ha imposat al Luna Rossa Prada Pirelli italià a la Copa Louis Vuitton, i s'ha guanyat el dret d'enfrontar-se amb l'Emirates Team New Zealand, vigent campió de la competició. Els britànics, liderats per l'experimentat Sir Ben Ainslie, han aconseguit aquest divendres el triomf que els calia per optar a guanyar la Copa que enfrontava tots els aspirants al títol. Al final, l'INEOS ha guanyat per 7 a 4 als italians, i s'ha revenjat per la derrota patida fa tres anys davant del Luna Rossa a Auckland.

La final serà del 12 al 27 d'octubre, amb diferents jornades amb dues regates diàries entre el Team New Zealand i l'INEOS. El primer que arribi a set regates guanyades serà el nou campió. Abans, la nit del 10 d'octubre, es viurà l'espectacle batejat amb el nom de Barcelona, far al món, que es farà a la platja del Bogatell, amb retransmissió en directe per TV3, Betevé i La 2. La cerimònia tindrà una banda sonora ideada, orquestrada i dirigida pel compositor català Albert Guinovart i una direcció escènica de Hansel Cereza. A més, l’espectacle comptarà amb la col·laboració d’artistes locals de renom mundial com l’Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, l’Escolania de Montserrat, la soprano Sara Blanch i el tenor pop Arnau Tordera. També es comptarà amb la participació especial dels Castellers de Vilafranca.

Cargando
No hay anuncios

Per als britànics, aquest és el retorn en una final per primer cop des del 1964, quan el Sovereign d'Anthony Boyden va perdre davant dels nord-americans. Guanyar aquesta Copa s'ha convertit en una gran dèria de l'esport britànic, ja que no deixa de ser una competició que van crear ells mateixos, però que no han guanyat mai. Ells van crear la competició el 1851 per demostrar al món, en temps del vell imperi, que tenien els millors vaixells. I van perdre la regata a casa contra l'Amèrica de Nova York. Des de llavors, els britànics s'han obsessionat amb recuperar la preciosa Copa de les 100 guinees, però no ho han fet mai. És a dir, van crear la competició més prestigiosa de vela i no l'han guanyat mai. Una ferida de més de 170 anys que no van tancar magnats com Sir Thomas J. Lipton, el gran empresari de les infusions, que es va gastar molts diners en fer vaixells que sempre perdien contra els nord-americans. Ara arriba el torn de l'INEOS Britannia, que ja va ser el millor en la fase de grups prèvia de la Copa Louis Vuitton. Després ha eliminat els suïssos de l'Alinghi i el Luna Rossa.

Cargando
No hay anuncios

Aquest projecte gaudeix del suport de l'empresa INEOS, propietat de Jim Ratcliffe, un home obsessionat amb els esports que fa no gaire, per exemple, va comprar el 27% del Manchester United. Ratcliffe, magnat del sector farmacèutic, inverteix els seus beneficis en el món de l'esport, com ha fet amb l'equip ciclista INEOS Grenadiers o amb el patrocini de Mercedes a la Fórmula 1. De fet, aquesta escuderia ajuda, en el terreny tecnològic, el vaixell de la Copa Amèrica. El 2018 ja va intentar guanyar per primer cop la Copa Amèrica invertint més de 100 milions d'euros en un projecte que no va arribar a la final, tot i fitxar Sir Ben Ainslie, el britànic que ha guanyat cinc medalles olímpiques en cinc jocs diferents –quatre d'or– i que el 2013 va guanyar la Copa Amèrica amb l'Oracle Team nord-americà. Ara ho intentarà contra un New Zealand que segueix sent el gran favorit, tal com va demostrar en la fase prèvia, en què va derrotar l'INEOS quan es van veure les cares a la fase de grups. A la final, però, pot passar tot.