Copa Amèrica Barcelona

La Copa Amèrica porta una festa maori al cor de Barcelona

L'Emirates Team New Zealand comença fort la defensa del títol imposant-se per 2 a 0 a l'INEOS Britannia

Barcelona“Ja és mala sort, sembla clima britànic”, diu bromejant l’Ian, un aficionat a la vela anglès que ha vingut aquest cap de setmana a Barcelona per veure l’inici de la final de la Copa Amèrica. Plou sobre el Port Vell, però l’Ian i la seva parella, la Helen, prenen una Estrella a la zona per a aficionats relaxats. “No he vist gaire ambient relacionat amb la Copa [Amèrica] fins que hem arribat aquí. Ens ho passarem bé”, explica. De mica en mica, la pluja marxa i la preocupació passa a ser el poc vent. Quan arriba una mica de garbí, però, per fi comença la final de la competició de vela més antiga del món. L’Ian no somriurà, però, ja que el vaixell britànic de l'INEOS Britannia perdrà les dues regates del dia davant l’Emirates Team Zealand.

Després de setmanes de preparatius, debats, manifestacions en contra i regates prèvies, la final de la 37a Copa Amèrica va aplegar més gent que els dies anteriors a tot el litoral. Les bases dels dos equips estaven especialment animades, així com la part central del Port vell. Un ambient molt diferent del de les setmanes prèvies. Alguns britànics s’han deixat veure, aprofitant el cap de setmana, i han fet el viatge amb l’esperança de poder veure per primer cop en la història el triomf d’un vaixell seu: ells van crear la competició el 1851, però mai l’han guanyat. I molt haurien de canviar les coses perquè guanyin a Barcelona, ja que l'Emirates Team New Zealand sembla molt superior. Els kiwis busquen encadenar el seu tercer títol consecutiu, cinquè en total. I per començar van guanyar les dues regates del primer dia i van situar el 2 a 0 sobre l’INEOS. Avui diumenge, dues regates més, amb els britànics ja sota pressió. Aquest dissabte la primera regata va tenir poca història: l’AC75 de Nova Zelanda sembla volar més estable que qualsevol altre vaixell i va treure 41 segons als seus adversaris, que sempre van anar per darrere. A la segona regata l’INEOS ha plantat cara, i ha arribat a posar-se líder en els primers trams, però en el cinquè tram una cenyida del defensor del títol va augmentar en 400 metres la distància respecte als britànics, i va acabar 27 segons abans. “Estàvem nerviosos després de tant de temps sense competir i una mica pendents del poc vent, però estem molt feliços amb el resultat de la jornada”, deia el timoner Peter Burling, medallista olímpic en vela i un dels líders de l’equip de Nova Zelanda. “Hem competit amb un vent molt canviant, amb canvis de vent molt forts, especialment amb aquests núvols, cosa que dificultava veure el que passava al camp de regates”, deia Burling, satisfet pel rendiment del seu vaixell Tahioro, nom en llengua maori.

Cargando
No hay anuncios

De fet, un grup de ballarins maoris han acompanyat aquest dia un equip que feia setmanes que no competia, ja que al ser el vigent campió, ja era a la final. Els britànics, després de guanyar el torneig de desafiadors davant el Luna Rossa Prada Pirelli Team italià, confiaven en plantar cara a un rival que, com és tradicional a l’esport de Nova Zelanda, va demanar als seus ballarins fer una haka, un ball tradicional maori, per intimidar. Sir Ben Ainslie, cap de l’INEOS, deia que la dansa no l’havia intimidat gaire. Però la manera de navegar del campió, sí, ja que no va poder plantar cara en una jornada per oblidar dels britànics; perquè també s’ha fet la regata final de la primera edició de la Copa Amèrica Femenina, i l’Athena Pathway-INEOS britànic, el gran favorit, ha perdut per 8 segons contra les italianes del Luna Rossa. Tot i no haver arribat a la final masculina, la vela italiana ha brillat a Barcelona al guanyar tant la primera edició de la Copa Amèrica juvenil com la femenina gràcies a dones com la veterana Giulia Conti i la jove Margherita Porro. La tercera posició, per cert, ha estat per a l’equip local, el Sail Team BCN femení, format per Silvia Mas, Neus Ballester, María Cantero, Paula Barceló i Nicole van der Velden.

Cargando
No hay anuncios

Avui, de nou, una barca tradicional maori acompanyarà el Tahioro abans de les regates. “La ciutat ens agrada i ja portem temps aquí. Ens ho estem passant bé”, deia a la Fan Zone dels kiwis la Mollie, amiga d’un mecànic de l’equip. Els britànics, en canvi, demanaven més cervesa capcots. I de fons, barcelonins miraven amb curiositat l’embarcació maori. Alguns sense saber explicar del tot en què consisteix la Copa Amèrica.