Comença el judici contra els estatuts de Florentino
Alguns socis han demandat la modificació del 2012 que permet al president perpetuar-se en el poder
BarcelonaAvui comença a Madrid el judici contra la modificació dels estatuts del Reial Madrid del 2012, un text que va impulsar el president Florentino Pérez -i que va aprovar l’assemblea de compromissaris del club blanc el desembre del 2012- i que enduria les condicions per assolir la presidència. Un grup de socis va decidir tirar endavant la demanda en considerar que, amb els nous requisits, Florentino Pérez havia trobat una manera de blindar la seva presidència. Si la demanda prospera, es considerarien nuls els comicis del 2013 -als quals només es va presentar Florentino- i s’haurien de convocar eleccions a l’estiu.
Si fins aleshores es demanaven 10 anys d’antiguitat com a soci, amb la modificació se’n requerien 20. A més a més, l’aval del 15% del pressupost que exigeix la llei de l’esport (que en el cas del Madrid ascendeix a gairebé 90 milions) l’havia de presentar a títol personal el president (sense poder recórrer a tercers) i en forma de preaval abans de les eleccions. I, finalment, l’aval havia d’arribar de la mà d’una entitat bancària espanyola.
Rafael Martínez Campillo, soci del Reial Madrid i secretari de la Peña Quinta del Buitre, la més gran del madridisme, amb 1.300 socis, va impulsar aquesta demanda conjuntament amb una quinzena de socis al jutjat de primera instància número 51 de Madrid. El club, per mitjà del cap dels serveis jurídics, Javier López Farré, hi va presentar al·legacions, però la jutge Almudena Maricalva Arranz les va denegar i va decidir tirar endavant el judici. Els socis demandants consideren que aquesta modificació estatutària va en contra de la Constitució Espanyola i de la llei de l’esport, ja que vulnera la condició d’igualtat dels socis i deixa la presidència a l’abast només dels més rics.
Segons dades d’Hisenda fetes públiques pel mateix Martínez Campillo, a Espanya hi ha menys de 500 persones que compleixin amb els requisits. “D’aquestes, suposem que la meitat són del Madrid, que ja és suposar molt. I ara preguntem-nos, quantes són socis del Madrid i tenen una antiguitat de 20 anys?”, deia Martínez Campillo.
És el que li va passar, per exemple, a Vicente Boluda l’any 2013. L’empresari i expresident del Madrid el 2009 -arran de la dimissió de Ramón Calderón- tenia decidit presentar-se als comicis però hi va haver de renunciar perquè tan sols tenia una antiguitat de 15 anys. De fet, si es convoquessin eleccions el 2017, tal com està previst actualment, Boluda tampoc podria aspirar a la presidència, ja que, per uns mesos, no compliria els 20 anys requerits.
El preaval del 2013
Un altre dels temes que tenen a veure amb aquesta modificació estatutària és el preaval de les eleccions del 2013, que Florentino Pérez no va presentar. Segons informava el diari As, l’octubre del 2014, la Lliga -lloc on s’ha de dipositar l’aval- va emetre un informe on especificava dues coses: que no calia que Florentino presentés cap aval el 2013 perquè havia tancat el mandat amb beneficis, i que el preaval era un requisit exclusiu del club i que la LFP ni el demanava ni se’n feia responsable. La Lliga, doncs, se’n rentava les mans, però el grup de socis mantenia que el president va incomplir els estatuts que ell mateix havia impulsat.
Avui comença un judici que, capricis del destí, arriba poc després del clàssic Madrid-Barça on es van sentir crits de “Florentino, dimissió!” a les graderies del Bernabéu. Si el recurs prospera -Martínez Campillo preveu que es trigarà uns dos mesos a tenir sentència- la justícia podria precipitar els esdeveniments i obligar Florentino a convocar eleccions. Uns comicis en els quals, això sí, Florentino (president del 2000 al 2006, i del 2009 fins ara) podria participar.