El club de vela més elitista i admirat del món, contra les cordes a la Copa Amèrica

L''American Magic', del New York Yacht Club, a punt de quedar eliminat a unes semifinals en què manen amb solvència l''INEOS Britannia' i el 'Luna Rossa'

4 min
El Luna Rossa i l'American Magic, cara a cara a Barcelona

BarcelonaA quatre cantonades del Rockefeller Center de Nova York hi ha la seu del New York Yacht Club. L'edifici està catalogat com a patrimoni arquitectònic dels Estats Units, a l'haver estat construït el 1901 amb disseny de l'arquitecte Whitney Warren, l'home encarregat de la famosa Grand Central Terminal, per exemple. És l'arquitecte d'alguns dels edificis més famosos d'inicis del segle XX a la ciutat, un rodamon que també va fer obres a Europa, on va ser amic, entre d'altres, del poeta italià Gabriele D'Annunzio. Aquests dies, a les sales del pis superior, els socis del club matinen per veure les regates de la Copa Amèrica, ja que hi tenen un vaixell, l'American Magic. Aspiraven a ser campions, però estan contra les cordes. Després de la segona jornada de les semifinals, l'American Magic perd 4-0 contra el Luna Rossa italià, el seu botxí el 2021. La quarta regata, aquest diumenge, s'ha decidit per pocs metres, amb un final en què les dues naus gairebé topen. Però, com que només el primer vaixell a guanyar cinc regates passarà a la final, els nord-americans queden contra les cordes. Aquest dilluns, doncs, poden quedar eliminats. En la segona semifinal, qui mana còmodament és l'INEOS Britannia, per 4-0 davant l'Alinghi de Suïssa.

El New York Yacht Club és un símbol d'una època. Un club fundat en aquella Nova York que va anar convertint-se, de mica en mica, en la ciutat més admirada del món durant el segle XIX. Un club impulsat per aquelles nissagues que aixecarien gratacels, museus i imperis. L'edifici està ple de sales que semblen un museu, amb quadres dels membres d'aquest club mariner per on han passat gairebé totes les grans fortunes locals. "Impressiona, quan entres a l'edifici, aquest club és clau en la vela nord-americana i mundial. Aquí et queda clar el lema de la copa, que diu que no hi ha segons. Aquí cal guanyar sempre", diu el capità de l'American Magic, Terry Hutchinson, 17 cops campió mundial de vela en diferents modalitats.

La seu del New York Yacht Club.
La seu del New York Yacht Club.

És un club elitista, ja que per ser-ne membre et cal una invitació d'algú que ja ho sigui. Poca gent entra a la seu del club de vela que durant més de 100 anys, del 1851 al 1983, va defensar amb èxit la Copa Amèrica de vela. La glòria del club de vela de Nova York va sorgir gràcies al triomf del seu vaixell, l'America, el 1851 sobre un estol de rivals britànics. Després, durant més d'un segle van derrotar tots els rivals, fins a perdre contra els australians el 1983. Ja no l'han guanyat més. "Altres vaixells i clubs americans han guanyat la copa, però el repte és que la copa torni a casa, a la seu del New York Yacht Club", argumenta Hutchinson, que participa en la seva cinquena copa. Les derrotes contra el Luna Rossa, però, ho compliquen molt. El vaixell italià, que representa el club de vela de Palerm, s'està mostrant molt superior.

Cognoms il·lustres entre els socis

Fundat el 1844, el club va guanyar tants títols que el 1890 la seva seu s'havia quedat petita. Va ser quan van decidir construir el nou edifici al cor de Manhattan. Qui va comprar i va cedir els terrenys va ser un dels socis, John Pierpont Morgan, el banquer fundador d'una de les empreses de finances més famoses del món, JP Morgan. La llista de personatges socis del club impressiona, amb gent com l'alcalde de la ciutat Michael Bloomberg, l'almirall de la marina Herbert Leary, David Rockefeller, el president dels Estats Units Franklin D. Roosevelt o membres de les nissagues Astor o Kennedy. De fet, el club va ser fundat el 1844 a bord de la goleta Gimcrack, propietat de John Cox Stevens, el fill del coronel John Stevens, l'home que havia introduït la navegació a vapor als Estats Units i que havia estat membre de l'exèrcit revolucionari de George Washington. És a dir, el seu pare havia lluitat contra els britànics al camp de batalla per aconseguir la independència.

Els socis del club van convertir en una qüestió d'honor enviar el seu millor vaixell, l'America, el 1851 a la primera edició de la copa per demostrar al món que aquell jove estat, els Estats Units, ja era el més fort. I ho van aconseguir. Quan van rebre la copa van decidir crear un torneig i oferir així als britànics l'oportunitat de recuperar el trofeu visitant-los en terres americanes. Quan el 1851 va arribar la notícia del triomf de l'America, Daniel Webster, un congressista i secretari d'Estat, va tallar el discurs quan s'estava dirigint a un gran públic a la sala de la Cambra de Representants per dir "Com Júpiter entre els déus, l'America és el primer, i no hi ha segon".

Fa 173 anys, el triomf de l'America davant de la reina Victòria va posar la llavor de la competició esportiva més antiga del món. La copa que durant anys van dominar des de la seu del New York Yacht Club, al cor de Manhattan. En l'última dècada aquesta entitat somia amb recuperar-la, per tancar la ferida del 1983, aquella derrota davant del veler Austràlia II de l'empresari Alan Bond, del Royal Perth Yacht Club. El 2018, el club de Nova York va decidir finalment tornar a intentar-ho, creant el projecte American Magic, fitxant mariners de nivell com Tom Slingsby, or olímpic, Paul Goodison, també medallista d'or i excampió mundial i Terry Hutchinson. També han fitxat experts com el valencià Juan Meseguer, encarregat de confeccionar les veles. Un projecte molt ambiciós que ha topat a les aigües catalanes amb el seu pitjor malson: el Luna Rossa italià.

stats