El club de les mares incansables que guanyen maratons de muntanya

Núria Picas i la basca Oihana Kortazar aspiren a tot el cap de setmana de la 15a edició de la Salomon Ultra Pirineu

La corredora basca Oihana Kortazar
04/10/2024
4 min

BarcelonaÉs una de les imatges més especials de l'esport català. L'inici de la Salomon Ultra Pirineu, quan a les dos quarts de sis de la matinada milers d'atletes surten del centre històric de Bagà amb els frontals encesos. Encara és de nit i els llums il·luminen la plaça Porxada de Bagà, abans que els atletes marxin cap als cims del Pirineu, amb els seus somnis i reptes. Alguns volen acabar. D'altres, guanyar. Aquest cap de setmana torna una de les curses de muntanya més especials, amb la 15a edició d'una cursa nascuda el 2009, quan l'Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà va organitzar per primera vegada una cursa de muntanya que unia els vuit refugis del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Actualment la prova es diu Salomon Ultra Pirineu i és una cita que els millors atletes de la modalitat volen fer com a mínim un cop a la seva vida. Alguns, com Kilian Jornet, l'han guanyat tres cops.

En categoria femenina, Núria Picas és la dona que més cops l'ha guanyat. Aquí es va començar a fer famosa el 2011, quan participava per primera vegada en una ultratrail que acabaria guanyant. Va ser l'inici d'una gran aventura, ja que l’octubre del 2012 es va proclamar Campiona de la Copa del Món d’Ultratrail. Aquesta vegada, amb 47 anys, Picas torna a la cursa amb el repte de repetir el triomf del 2022, el més especial, ja que sortia d'un calvari d'anys sense poder competir en curses com aquesta per culpa de les lesions. El 2023, en canvi, va viure "un dels pitjors dies" de la seva carrera quan va quedar-se sense energia. Picas ha guanyat la cursa en cinc ocasions, quatre de manera consecutiva del 2011 al 2015. Ara vol una sisena corona. La corredora de Manresa, bombera de professió i mare de dos bessons, Arç i Roc, que ja tenen més de 10 anys, creu que ser una de les més veteranes la pot ajudar. "Quan tens més edat també tens més experiència. Coneixes més la muntanya i et coneixes a tu. Quan et lleves el dia de la cursa de matinada saps que et tocarà estar catorze hores corrent. Que serà dur. Saps que et tocarà patir, però com que et coneixes ho veus d’una manera diferent", afirma Picas, que porta tota la vida corrent, des de l’època en què "poca gent corria curses de 100 km". "Tot va començar aquí. Aquesta és una carrera que voldré fer mentre tingui salut. No m'importa ser segona, quarta, vuitena o quedar l'última classificada. És una carrera que porto al cor. És la de casa, amb la meva gent, i la que em va veure néixer i m'ha vist créixer. És per a mi la cita de l'any”, comenta.

Picas participarà a la cursa de 100 km. A la marató una de les favorites és una altra dona incansable, la basca Oihana Kortazar, de 40 anys, que admet que ara té "la sensació de tenir 20 anys": "Els meus 40 són els nous 20, he trobat l'equilibri entre ser atleta, treballar i ser mare", diu la corredora, nascuda a Elgeta però resident a Mutriku. "I soc autònoma, encara té més mèrit fer el que faig", bromeja. Kortazar és titulada en direcció i administració d'empreses. Com Picas, és mare de dos fills, tot i que els seus no són bessons. En el seu cas va ser mare el 2010 i el 2014. El 2017 va decidir obrir un negoci propi fent d'entrenadora personal per compaginar-ho tot a la seva vida.

Campiona dos cops de la marató de la Zegama, la llegendària cursa basca, Kortazar és una atleta especial, ja que s'entrena sola. "Em vaig fent gran i trobo que necessito ser menys exigent amb mi mateixa, valorant-me en positiu. Vull ser positiva, estar en contacte amb la natura i disfrutar de tota la meva vida, com a atleta i com a mare. Escolto el meu cos i si abans d'una cursa m'entreno menys, doncs m'entreno menys. Jo corro perquè m'agrada, però no és la part central de la meva vida. Jo vull poder anar a caminar per la muntanya quan sigui gran", explica la creadora del terme menditerapia, a partir de la paraula en basc per dir muntanya, mendi. És a dir, anar a caminar o córrer per la muntanya per ser feliç.

Núria Picas en acció a la Salomon Ultra Pirineu.

Aquest any la cursa incorpora un sistema d'estrelles al dorsal dels corredors per destacar quants cops l'han acabat en el passat. Per als debutants el repte serà aconseguir la primera. L'activitat comença divendres amb la cursa nocturna, que sortirà el divendres 4 d’octubre a les 18.30 h des del telecabina de la Molina. El plat fort, esclar, serà la Salomon Ultra Pirineu, de 100 km i 6.600 m de desnivell acumulat. En categoria masculina els favorits són el rus Dmitri Mitjàev, Abel Carretero , Miguel Heras i Raul Butaci. En categoria femenina destaquen Julie Roux, Gemma Arenas, Ekaterina Mityaeva i Núria Picas.

El mateix dia a les 9 del matí surt la Salomon Marató Pirineu, de 42 km i 2.800 m de desnivell acumulat, amb noms com Júlia Font, Robert Pkemoi, Miguel Arsenio, Rosa Maria Lara i Oihana Kortazar. El mateix dia també surt la Salomon Junior Pirineu, de 12 km, una cursa exclusiva per als corredors i corredores que durant el 2024 compleixin entre 16 i 20 anys. Finalment, diumenge toca la mitja marató, de 21 km i 1.400 metres de desnivell, amb noms destacats com Jan Torrella, Sheila Avilés, Jan Margarit, Émelie Menuet i Noémi Vachon.

stats