Esports de muntanya

Club Excursionista de Gràcia: un segle de muntanya i catalanisme

L'entitat esportiva celebra aquest diumenge la primera edició de la Directa al Tibidabo

Un dels grups del CEG durant una excursió
Jordi Cardero
14/05/2022
3 min

BarcelonaFer història és un una fita cada vegada més volàtil i abastable. Molts fets destacats es qualifiquen d'històrics, fruit d'un llenguatge grandiloqüent que busca cridar l'atenció. En aquest mar d'exageracions, hi ha el perill que esdeveniments realment importants, com el del centenari del Club Excursionista de Gràcia (CEG), quedin eclipsats. L'associació, fundada el 1922, celebra enguany un segle de vida i aquest diumenge, 15 de maig, organitza un dels múltiples actes de commemoració: la primera edició de la Directa al Tibidabo. L'activitat popular connectarà el cor de la ciutat amb la muntanya que la vigila. Al llarg de la història, el centre excursionista no només ha destacat pels èxits de muntanya, sinó que també té com a pilar la defensa del catalanisme.

"Cent anys donen per a molt", explica somrient José Lloret, l'actual president. A principis del segle XX, el CEG va iniciar les primeres excursions amb l'objectiu de descobrir el territori del país, tot i que amb el pas dels anys alguns dels excursionistes les activitats l'han internacionalitzat fins al punt de coronar els cims de l'Everest i l'Annapurna. És un dels referents indiscutibles al món excursionista català i sempre ha crescut i ha viscut de bracet amb la cultura del país. A més, és l'organitzador des de fa cinquanta anys de la travessa de resistència més antiga d'Europa, la Matagalls-Montserrat.

Núria Coma, del CEG, durant una de les activitats als anys seixanta

L'entitat va néixer amb el nom de Mai Enrera, però la dictadura de Miguel Primo de Rivera va obligar a canviar-lo pel nom actual, que sonava igual en català que en castellà. El CEG sempre ha anat més enllà de la muntanya. Durant aquesta dècada de llibertats privades, els seus membres presentaven la revista de l'organització en castellà per esquivar la censura, però el contingut l'escrivien en català. Hi van participar personalitats com el poeta Salvador Espriu. "Teníem una secció d'estudiosos, que va continuar durant la Guerra Civil. Tots aquells documents els vam cedir a l'Arxiu Històric de Gràcia perquè estigués a disposició de tothom", diu Lloret. A més, el CEG també és promotor i vetllador de la Flama de la Llengua Catalana, un esdeveniment reivindicatiu, en homenatge a Pompeu Fabra, que se celebra anualment i que demostra la voluntat de mantenir viu el català. "En aquests moments s'ha de defensar més que mai", afegeix.

En contra dels Jocs d'Hivern

El Club Excursionista de Gràcia és una de les entitats que s'ha posicionat en contra dels Jocs Olímpics d'Hivern que Catalunya podria organitzar el 2030. "La nostra generació està apreciant un deteriorament enorme de la muntanya i aquestes infraestructures i plantejaments socioeconòmics són poc sostenibles", argumenta Lloret. Des de l'entitat opten per "activitats enriquidores per al territori, però amb menys impacte mediambiental". "Cal una reflexió profunda, estem veient retrocessos brutals a les glaceres del Pirineu. És l'herència que deixarem als nostres fills i els volem entregar un llegat viu. No ens podem carregar el lloc on gaudim".

La Directa al Tibidabo serà un dels actes de celebració del centenari. Tindrà cinc quilòmetres de distància i 450 metres de desnivell, i els participants es dividiran en les categories sub-15, sub-20 i absoluta. "La Directa representa la unió de Barcelona amb la muntanya. És una cursa popular i peculiar, perquè surt del cor de la ciutat i s'acaba al cor del Parc de Collserola", diu Lloret, que remarca el gest de "no donar l'esquena a la natura" amb iniciatives urbanes com aquesta. En total hi participaran gairebé 200 noies, nois, homes i dones d'edats diverses. Les inscripcions s'han tancat aquesta setmana.

stats