Arriba la Vuelta a Espanya, la cursa de les segones oportunitats
El Movistar es juga el seu futur en una edició en què l'eslovè Primoz Roglic aspira a ser campió per quart cop
BarcelonaSi els aficionats del ciclisme volien emoció, aquesta temporada la tenen. Després del possiblement millor Tour de França en dècades, amb el triomf del neerlandès danès Vingegaard (Jumbo-Visma) per davant de l'eslovè Tadej Pogacar (UAE), la Vuelta ciclista a Espanya es posa en marxa a la ciutat neerlandesa d'Utrecht amb un recorregut atractiu on costa decidir quina serà la lluita més emocionant. Hi ha un munt de corredors amb opcions de guanyar, tots ells patidors amb talent que arriben amb ganes de tenir una segona oportunitat en una temporada en què han estat castigats. I el gran equip històric del ciclisme espanyol, el Movistar, s'hi juga molt en aquesta edició que comença aquest divendres a Utrecht i finalitza el dia 11 de setembre a Madrid.
Aquest estiu ha finalitzat el període de tres anys 2020-2022 establert per l'UCI perquè quatre dels 18 equips del World Tour perdin el privilegi de formar part de la Primera Divisió del ciclisme mundial, fet que et permet tenir accés al millor calendari mundial. El Movistar arriba una mica per sobre dels 4.000 punts, però sense un avantatge clar sobre els equips Israel-Premier Tech, DSM, EF Education First i Astana, que són els equips destinats a evitar les quatre places de descens. Cada etapa, doncs, promet acció, amb aquests equips fent sumes i restes per veure quants punts poden sumar. S'hi juguen molts diners.
La Vuelta arriba tacada pel positiu per dopatge del colombià Nairo Quintana al Tour passat. El veterà corredor nega haver-se dopat. Pel tipus de substància i pel fet de ser el primer cas en la seva carrera, Quintana ha estat desqualificat del Tour, però podia ser a la Vuelta; tot i això, aquest dijous ha renunciat a ser-hi per preparar la seva defensa davant del TAS. Una baixa significativa a última hora, ja que Quintana sempre assegura la presència de centenars d'aficionats colombians a les carreretes. Ell havia de ser un dels sis participants en aquesta edició que l'han guanyada abans, juntament amb el gran favorit, l'eslovè Primoz Roglic (Jumbo-Visma), guanyador els tres últims anys (2019, 2020 i 2021). També han guanyat la cursa abans el veterà murcià Alejandro Valverde (l'any 2009), l'italià Vincenzo Nibali (2010), el britànic Chris Froome (2011 i 2017) i el britànic Simon Yates (2018). Valverde, amb 41 anys, s'ha recuperat d'un accident entrenant-se per acomiadar-se de la Vuelta ajudant l'equip Movistar.
El gran favorit, però, és un que en cas de guanyar igualaria Roberto Heras al palmarès de la prova, amb quatre triomfs. Ara mateix Tony Rominger, Alberto Contador i Primoz Roglic sumen tres triomfs, un per sota del campió de Béjar. L'eslovè, però, no arriba al 100% després de caure al Tour, prova que no va poder acabar. I arribarà ajudat per l'equip del moment, un Jumbo-Visma que va demostrar el seu nivell a l'últim Tour, guanyat per Vingegaard. Els neerlandesos volen demostrar a la Vuelta el seu domini del circuit, però els tocarà plantar cara al portuguès Joao Almeida (UAE), cap d'aquest equip quan no hi és el gran Tadej Pogacar, o l'equatorià Richard Carapaz (Ineos), que es vol treure l'espina de l'edició del 2020, quan va perdre la possibilitat de ser campió en les últimes etapes. Carapaz va ser segon al Giro, així que es vol reivindicar per sumar un nou gran triomf al seu palmarès. Ara, precisament l'australià Jai Hindley (Bora), que el va superar al Giro, serà a les carreteres espanyoles aspirant a fer el doblet i consolidar-se com un dels noms del moment. Altres noms amb opcions són el neerlandès Remco Evenepoel (Quick-Step), el colombià Miguel Ángel López (Astana) i el britànic Simon Yates (BikeExchange).
I els corredors locals? Arriben amb dubtes. La temporada no ha servit per reforçar la confiança del mallorquí Enric Mas (Movistar), atrapat entre les expectatives que genera i uns resultats correctes, però insuficients per ser entre els millors. Mas ha sigut segon a la Vuelta el 2018 i el 2021, conscient que si pot guanyar per fi una cursa gran hauria de ser a la Vuelta. I més o menys igual està el basc Mikel Landa (Bahrain), generant debats sobre si el landismo és un una realitat o un somni d'una nit d'estiu.
Sis catalans
La representació catalana arriba liderada pel barceloní resident a Xàbia Juan Ayuso (UAE), que després de guanyar fa poc el circuit de Getxo arriba preparat per deixar clar que ell és el futur. Amb 19 anys, ja va brillar a l'última Volta a Catalunya compartint equip amb el vilanoví Marc Soler, que es vol treure l'espina d'una temporada complicada. El sabadellenc David de la Cruz (Astana) arriba amb prou experiència per aspirar a ser entre els 10 primers. També hi són Roger Adrià i Kiko Galván (Kern Pharma), així com el jove debutant Pau Miquel Hurtado, al mateix equip.
La 77a edició de la Vuelta es posa en marxa amb tres etapes als Països Baixos, la primera una contrarellotge per equips. I després, dues etapes ideals per als velocistes abans de volar cap a Espanya. La primera setmana visitarà el País Basc amb etapes de mitja muntanya camí d'Astúries, on arribarà el torn dels escaladors. Després la Vuelta es traslladarà a Elx per la contrarellotge individual. I tornaran les etapes de muntanya al sud, amb Sierra Nevada a la 15a etapa. Un recorregut que no passa per Catalunya, que busca tenir equilibri entre etapes amb finals de muntanya i altres de més ràpides.