Ciclisme

La Volta Ciclista a Catalunya recupera escenaris històrics en una edició plena d'emocions

Perpinyà tornar a ser final d'una etapa i es recupera l'ascens a Boí Taüll

Adam Yates, guanyant la tercera etapa de la Volta
21/03/2022
3 min

BarcelonaÉs la quarta cursa ciclista més antiga del món. La Volta Ciclista a Catalunya es posa en marxa aquest dilluns amb la seva edició 101, en plena forma. Un segle de vida significa haver-ne vist de tots colors, però gràcies a l'incansable lideratge de Rubèn Peris, la Volta viu ara un moment dolç, consolidada al calendari internacional. El recorregut, que travessarà el Pirineu per començar una etapa a la Catalunya del Nord, a Perpinyà, aposta de nou per la muntanya.

Una edició que busca l’espectacle amb un cartell on destaquen els ciclistes de l’INEOS Grenadiers, grans dominadors de l'última edició. El britànic Adam Yates, campió el 2021, finalment no defensarà el títol cedint a l’equatorià Richard Carapaz, or olímpic a Tòquio el 2021 i campió del Giro, la condició de cap d'equip, compatint-ho amb l’australià Richie Porte. Altres noms que poden aspirar al títol són el britànic Simon Yates (Team BikeExchange), Wout Poels (Bahrain-Victorious), Guillaume Martin (Cofidis), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) o Esteban Chaves (EF Education-EasyPost). I tot, sense oblidar l’etern Alejandro Valverde, que encara la seva última temporada abans de retirar-se, demostrant que vol donar guerra amb una espectacular segona posició a la Strade Bianche. Amb 41 anys, el murcià ha guanyat tres cops la prova, el 2009, el 2017 i el 2018.

L’UAE Team Emirates arriba amb el català Marc Soler intentant fer un pas endavant després de deixar el Movistar. Soler serà company de ciclistes contrastats com el portuguès Joao Almeida o George Bennet. L’altre ciclista català amb opcions de brillar és el sabadellenc David de la Cruz, amb l’Astana-Qazaqstan. L'últim català a guanyar la Volta va ser Joaquim Rodríguez, el 2014. Soler va pujar al podi el 2017, quan va ser tercer.

El recorregut de la Volta Ciclista a Catalunya del 2022

A diferència dels últims nou anys, el tret de sortida no es dona a Calella. El relleu l’agafa Sant Feliu de Guíxols, amb una primera etapa amb tres ports de tercera categoria: l’alt de Santa Pellaia, l’alt de la Ganga i l’alt de Romanyà, abans de tornar a Sant Feliu de Guíxols. La segona etapa surt de l’Escala enfilant cap al nord, cap a Perpinyà, on una etapa de la Volta no finalitzava des de l’any 1955. Una llarga etapa que trenca cames, travessant els Pirineus pujant el coll de Sa Perafita, el coll del Frare i el coll dels Belitres.

L’etapa reina però, és la tercera, entre Perpinyà i la Molina, pujant pel camí el Montlluís i la collada de Toses. Després de no poder acollir el final d’etapa en la cursa de la pandèmia, el final de la Molina hauria de marcar diferències en una edició amb bons escaladors, però pocs especialistes en arribades a l’esprint. Els últims anys, a la Molina han guanyat homes com Valverde (2017 i 2018), el Purito Rodríguez (2014), Dan Martin (2016) o Miguel Ángel López, el 2019. La quarta etapa també serà espectacular, amb sortida a la Seu d’Urgell i l’ascens a Boí Taüll, on la volta no passava des de l’any 2002. Un final on han guanyat noms mítics, com Claudio Chiappucci (1994), el Chava Jiménez (1995), el colombià Hernán Buenahora (1998) i l’italià Ivan Gotti, el 2001.

La cinquena etapa serà entre la Pobla de Segur i Vilanova i la Geltrú, de baixada cap al mar, cosa que la converteix en un escenari ideal per a una llarga escapada. La sisena, entre Salou i Cambrils, tindrà tres ports plens de perill, amb el coll de les Llebres, el coll de Capafons i el coll de la Teixeta. I, naturalment, l'última etapa serà la de sempre, amb sortida i arribada a Barcelona, amb el circuit final a Montjuïc.

El futur, garantit

El director de la Volta a Catalunya, Rubèn Peris, mira amb optimisme cap al futur, després de confirmar que l’acord amb l’empresa francesa ASO, la que organitza el Tour entre altes proves, s’allargarà fins al 2026. "L’any passat va permetre que la prova es retransmetés en 190 països, quelcom que es repetirà en aquesta edició", ha explicat a l’agència Efe. "La vinculació amb ASO ens ha donat un salt qualitatiu molt important. Gràcies a això, per exemple, la Volta va en el paquet de les grans proves com el Tour de França i la Volta a Espanya quan es venen els drets televisius".

El contracte que finalitza aquest 2022 es va signar el 2017 i preveu la producció d'imatges i la distribució dels drets televisius i els contractes de patrocinis. La renovació permet que la Volta segueixi entre les millors del calendari primaveral de l'UCI World Tour.

stats