Ciclisme
Ciclisme14/07/2022

Pidcock es doctora a l'Alpe d'Huez i Pogacar torna a topar amb Vingegaard

L'anglès es converteix en el corredor més jove que guanya en aquest cim i el danès defensa amb solvència el liderat

BarcelonaL’Alpe d’Huez, el llegendari cim on grans campions s’han ensorrat i altres han escrit pàgines de glòria, ha certificat que una nova generació de corredors està llesta per emocionar els aficionats del ciclisme. L'anglès de 22 anys Tom Pidcock (INEOS) s’ha convertit en el corredor més jove a guanyar en aquest cim, en una etapa on el danès Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) ha defensat el mallot groc de líder malgrat els atacs del vigent campió, un Tadej Pogacar amb l’orgull ferit. Vingegaard, qui el 2018 encara treballava netejant peix en una fàbrica, ha deixat clar que està llest per arribar a París vestit de groc amb 25 anys, però Pogacar, de 23, encara no ha dit la darrera paraula: l’eslovè vol guanyar el Tour per tercer cop consecutiu.

Els francesos havien posat una espelma per veure un dels seus guanyant a l’Alpe d’Huez un 14 de juliol, dia de la Bastilla, però, en canvi, han vist com Romain Bardet, qui començava l’etapa segon, punxava i queia fins a la quarta posició de la general. I també els ha tocat veure com guanyava precisament un anglès. El ciclisme de carretera era un dels esports en què els britànics no podien competir amb els francesos durant dècades, però les coses han canviat molt la darrera dècada amb Chris Froome, Bradley Wiggins, Geraint Thomas i, ara, el jove Tom Pidcock. El corredor de 22 anys de Leeds, campió olímpic en bicicleta de muntanya el 2021, s’ha endut el seu primer triomf en una etapa del Tour imposant-se a l’Alpe d’Huez en el 70è aniversari del primer ascens a aquest cim mític. Pidcock ha afegit el seu nom a la llista que va inaugurar el llegendari italià Fausto Coppi el 1952 amb un atac sec, dur, amb un ritme constant, deixant companys d’escapada com el quatre cops campió del Tour Chris Froome o l’italià Giulio Ciccone ben lluny. Ha fet seva la glòria en un cim on tot ciclista somia guanyar algun cop. Guanyar a l’Alpe d’Huez és una fita que t’acompanyarà sempre. I encara més en una etapa de 165,1 km on també calia pujar el Galibier i la Croix de Fer.

Cargando
No hay anuncios

El gran interès, però, era per darrere. Els favorits rodaven a cinc minuts dels escapats quan han arribat les rampes de l’Alpe d’Huez. Després del cop de teatre del danès Jonas Vingegaard al Col du Granon, que es va vestir de groc i va provocar la primera gran derrota de Tadej Pogacar al Tour, tothom esperava el contraatac de l’eslovè. Pogacar ho ha intentat amb un atac a quatre quilòmetres de l’arribada, però la resposta del danès ha estat de les que desmoralitzen, enganxat al clatell de l’eslovè, sense defallir. Pogacar ho ha intentat dos cops més abans de l’arribada, consolidant la segona posició a la general, però sense mossegar Vingegaard. Tots dos han arribat a 3 minuts i 23 segons de Pidcock.

Enric Mas, entre els millors

El mallorquí Enric Mas (Movistar) ha aguantat el ritme dels favorits i ha consolidat la seva presència entre els 10 primers, ja que ara ocupa la novena plaça d’una classificació general on Vingegaard treu 2 minuts i 22 segons a Pogacar. El gal·lès Geraint Thomas és tercer a 2 minuts i 26 segons, amb Bardet quart. La tretzena etapa, aquest divendres entre Le Bourg-d’Oisans i Saint-Étienne (193 km), serà ideal per als esprintadors després de dos dies espectaculars d’alta muntanya.