Ciclisme
Esports Ciclisme 29/05/2022

El gran triomf de Jai Hindley, l'australià que va pujar el Tourmalet amb 15 anys

El primer ciclista d'aquell país que guanya el Giro es corona a Verona

3 min
El gran triomf de Jai Hindley, l'australià que va pujar el Tourmalet amb 15 anys

BarcelonaQuan tenia 17 anys, Jai Hindley va deixar la seva ciutat natal, Perth, per marxar al nord d'Itàlia. Fill d'un ciclista amateur que el treia a pedalar per les llargues carreteres de la costa oest d'Austràlia, on en ocasions s'aturaven per banyar-se entre taurons, Hindley era un dels joves ciclistes amb més futur del país, així que va acceptar passar mig any als Alps italians per poder millorar. Només parlava anglès i va acabar al pis d'un aficionat al ciclisme que llogava habitacions a joves esportistes: un home de 70 anys que no sabia anglès. "Gairebé no podia parlar, primer va ser dur", bromeja ara Hindley, qui ha après a defensar-se en italià.

Amb 26 anys, Hindley s'ha convertit en el primer australià que guanya el Giro d'Itàlia. I el segon australià que guanya una de les grans curses, després del triomf de Cadel Evans al Tour de França del 2011. El ciclisme australià porta anys millorant –Richie Porte va guanyar la Volta a Catalunya el 2015– gràcies a la decisió d'enviar molts dels seus talents a viure a Europa. Hindley, que el 2020 ja va quedar-se a un pas de guanyar el Giro, quan va finalitzar segon i va perdre el liderat en la contrarellotge de l'última jornada, ja havia avisat enguany que no anava al Giro "per posar mitjons a un centpeus, sinó per competir". I així ha estat. Després de guanyar l'etapa del Blockhaus, va enfilar-se a la segona posició de la general, perseguint el campió del 2019, l'equatorià Richard Carapaz, fins a deixar-lo amb un pam de pas a l'etapa reina d'aquest dissabte, amb un atac molt dur a les rampes de la Marmolada. A l'última etapa, una contrarellotge pels carrers de Verona, no ha fallat. L'etapa l'ha guanyat l'italià Matteo Sobrero (Bikeechange) amb un temps de 22 minuts i 24 segons, per davant dels neerlandesos Thymen Arensman (DSM) i Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Hindley no ha perdut gaire temps davant els seus rivals i ha acabat imposant-se a la general amb 1 minut i 18 segons sobre Carapaz en el dia de l'aniversari de l'equatorià, que feia 29 anys. Carapaz només li ha tret avui 7 segons a Hindley.

El llarg camí de Perth a Verona

Quan Hindley era un adolescent, "era l'únic nen amb les cames depilades i malles a l'escola". "Tots els meus companys jugaven a futbol australià", recorda, en referència a l'esport local, gran tradició a Perth. "El meu pare és anglès, de Manchester. Havia participat en moltes curses i el ciclisme ja era la seva gran passió. Amb sis anys ja anava amb ell per les carreteres". Amb 7 entrenava en un velòdrom. "Tenia clar que volia ser ciclista", explicava a la televisió NBC. "Amb 15 anys vam anar a França per veure com Evans guanyava el Tour del 2011. Va ser preciós. I ens vam quedar per rodar una mica. El meu primer port va ser el Tourmalet, amb el meu pare", rememora. El destí estava escrit.

Després de brillar als campionats australians i d'Oceania de carretera, Hindley va passar uns quants mesos a Itàlia abans de fitxar per un equip taiwanès, l'Attaque Team Gusto, amb el qual va competir en diferents proves asiàtiques sent jove. El seu futur, però, era a Europa. El 2017 va fitxar per l'equip Mitchelton Scott, amb el qual va guanyar el Tour de Fuzhou a la Xina i la prova d'una setmana Toscana-Terra de ciclisme a Itàlia. I de tornada a casa, al Sun Tour, va acabar segon sorprenent a tothom pels seus atacs davant corredors del nivell de Chris Froome. L'equip Sunweb, doncs, va apostar per ell, entenent que tenia el potencial per aspirar a guanyar grans curses, ja que té una capacitat física sorprenent. Aquell 2017 en què va presentar-se en societat, va competir del gener al novembre, en tres continents diferents. Una fita que pocs poden assolir, motiu pel qual el director esportiu del Sunweb, Marc Reef, el va fitxar dient-li que el prepararia pensant en curses de prestigi com el Giro. Reef el va provar en tota mena de terrenys, i va veure que era un bon escalador.

Mikel Landa, tercer

I els resultats van arribar al Giro del 2020, quan sent un desconegut per a bona part de la gent, va quedar-se a un pas de ser el guanyador. Només va ser superat pel britànic Tao Geoghegan Hart. Després de tenir sort amb les lesions el 2021, Hindley va fitxar per l'equip Bora amb la promesa de poder ser el seu gran líder al Giro. Dit i fet. Amb una bona estratègia d'equip, ha aconseguit un triomf històric per al ciclisme australià. Amb 26 anys ha acabat vestit de rosa per davant de Richard Carapaz (INEOS-Grenadiers) i el basc Mikel Landa (Bahrein), que ha aconseguit el seu segon podi en una gran cursa, però sense poder aspirar mai al triomf a la general.

Pel que fa a la resta de classificacions del Giro, el mallot blau de la muntanya ha estat per al neerlandès Koen Bowman (Jumbo Visma), el blanc de millor jove per a l'espanyol Juan Pedro López (Trek Segafredo), la classificació per punts per al francès Arnaud Démare (Groupama) i el millor equip va ser el Bahrain Victorious.

stats