Tour de França 2024

El 'caníbal' del segle XXI menja sense deixar engrunes

Tadej Pogačar, amb només 25 anys, confirma el seu regnat en un Tour de França dominat de principi a fi

Robert Marcé
3 min
Tadej Pogacar després de confirmar el seu triomf a Niça.

Niça (França)Tadej Pogačar ha estat insaciable al Tour de França 2024. El ciclista més complet del pilot, que és capaç de pujar al podi durant tot l’any (al mes de març va guanyar l’Strade Bianche i també la Volta a Catalunya), ha arrodonit la temporada amb el triomf al Giro d’Itàlia i el Tour de França. Ha vestit la maglia rosa i el maillot groc de líder durant 39 de les 42 jornades de les dues curses de tres setmanes. Xifres que s’acosten a la perfecció i que s’arrodoneixen amb 6 victòries d’etapa al Giro i també 6 al Tour d’enguany.

L’eslovè, que al setembre farà 26 anys, s'acosta al rècord de triomfs d’etapa que ha assolit enguany Mark Cavendish (35), que va desempatar amb Eddy Merckx en l’etapa que va acabar en l’esprint a Saint Vulbas. Si Merckx va ser el caníbal del segle XX, amb 5 triomfs al Tour, 5 al Giro, entre molts altres èxits, i una manera de competir en què ho volia guanyar tot, Pogačar és el del segle XXI, perquè vol lluir-se i exhibir tot el seu potencial tot i que generi (com li passava a Merckx) un cert debat i també recel dins del pilot al no deixar ni les engrunes per a la resta. Coses del ciclisme. “Esperava que em deixés guanyar –explicava Jonas Vingegaard després de perdre l’etapa de dissabte al port de primera categoria de la Couillole als Alps Marítims davant de Pogačar–, però probablement jo hauria fet el mateix”, sentenciava el danès, doble guanyador del Tour. 

Final històric a Niça

Per primera vegada a la història, la ronda francesa no ha acabat amb el passeig triomfal a París després de 111 edicions. Acollir el desenllaç del Tour a la capital francesa amb l’inici dels Jocs Olímpics a tocar divendres vinent no era aconsellable per motius de seguretat. Ha acabat en una calorosa Niça després d’una contrarellotge de 33 km dura, amb dos ports de muntanya i sortida des de Mònaco, on resideix Pogačar –pràcticament a tocar del pilot de fórmula 1 Max Verstappen (tres vegades campió del món)–. El també pilot de fórmula 1 Carlos Sainz entrena amb bicicleta per les carreteres del principat de Mònaco amb l'eslovè.

Tadej Pogačar celebrant el títol al Tour de França.

Pogačar va guanyar aquest diumenge al costat del mar a la plaça Masséna de Niça amb el públic animant i picant les tanques de seguretat. Tot i tenir la cursa al sac amb més de 5 minuts de marge en la classificació individual, el balcànic se la va jugar a la baixada del coll de l’Èze amb dues fuetades a la roda del darrere i amb frenades molt al límit. Vingegaard i Evenepoel van completar el podi de l'última etapa i també el de la general. El belga va acabar la crono entre llàgrimes, traient tota la pressió després de la seva primera participació en el Tour.

L’únic català al pilot, Marc Soler, gregari de luxe de Pogačar, va acabar en la posició 44 a la general. “Al tenir el mallot groc feia més il·lusió acabar a París”, explicava a l’ARA el ciclista de Vilanova i la Geltrú. “Molta feina i molt de sacrifici al darrere. El que tinc més ganes de fer ara és estar amb la família uns dies abans d’anar a la Vuelta a Espanya. D'ençà que ha nascut el nostre segon fill no he estat gaire per casa”, deia abans de pujar al podi de Niça amb els seus companys de l’UAE Team Emirates, el millor equip del Tour.

El Tour de França 2025, a Lilla

El Tour 2024 ha trencat l'empat a dues victòries entre Pogačar i Vingegaard. Entre ells dos han guanyat les últimes cinc edicions. L’eslovè defensarà el títol el curs que ve, amb l'inici de la cursa a Lilla. El millor que li pot passar al ciclisme és que els dos ciclistes hi arribin sense cap caiguda, com ha passat en les dues últimes edicions (Pogačar es va trencar el canell a l’abril de l’any passat i Vingegaard va patir un greu accident a la Volta al País Basc d’enguany que quasi li costa la vida), perquè pugui continuar l’espectacle en la cursa ciclista més important del planeta. Comença el compte enrere.

stats