Cent patins catalans donaran el tret de sortida a la Copa Amèrica
Vilanova n'acollirà una exhibició durant la regata preliminar de la competició
M.M.
i M.M.
2 min
BarcelonaSe'n diu patí a vela, però també es coneix com a patí català. És un catamarà d'una sola vela que no té timó i és per a un únic tripulant, que governa l'embarcació repartint els pesos amb el seu moviment. Va néixer als anys 20 a Barcelona i ara, cent anys després, se li rendirà homenatge aprofitant la celebració de la Copa Amèrica. Serà a Vilanova i la Geltrú, del 15 al 17 de setembre, aprofitant la primera regata preliminar de la competició.
L'objectiu, com expliquen els impulsors, és aprofitar la regata més important del món per promocionar aquesta embarcació genuïnament catalana. "Tot el que sigui ajudar a promocionar la vela és un objectiu que des de la Copa Amèrica ens hem fixat, i més amb una classe que té tanta tradició a Catalunya", diu Grant Dalton, director general de l'America's Cup Event Barcelona, l'organitzadora de la competició. "El patí català és una embarcació que s'ha de conservar, ja que és la base de futurs regatistes i és accessible per a tothom. Que siguin a Vilanova amb els velers de la gran competició és un honor. Pel que representa per a la vela i per impulsar aquest esport", afegeix.
Cargando
No hay anuncios
Serà com posar una embarcació artesanal al costat de l'alta tecnologia nàutica dels AC40, els imponents vaixells que ja entraran en competició a la localitat del Garraf. La iniciativa, apunten els organitzadors, va ser del mateix Grant Dalton, un patró neozelandès que s'ha bolcat en promocionar i fer gran la Copa Amèrica. Una competició que, després dels Jocs Olímpics i del Mundial de futbol, és la tercera amb més audiència a escala mundial. Un escenari immillorable per potenciar unes embarcacions de 5,60 metres d'eslora, fetes tradicionalment de fusta, tot i que també se'n construeixen de fibra de vidre, i que està formada per dos bucs o flotadors idèntics.
Un primer tast de 15 patins catalans
La presentació es va fer aquesta setmana al Club Patí Vela Barcelona, creat al seu dia per Gerard Esteva, president de la UFEC, i Rafel Figuerola. Va comptar amb una petita sortida de 15 patins catalans al mar barceloní. "Sabia que existien aquestes embarcacions però no tenia ni idea de què representaven per a Catalunya. Vull veure la sortida amb cent vaixells. Si amb quinze ja ha estat un caos, amb un centenar...", deia entre rialles Dalton.
Cargando
No hay anuncios
"És com si fóssim els teloners dels Rolling Stones. Ensenyarem al món aquesta classe artesanal, única i modesta", afegia Miguel Ángel Alonso, president de l'Associació Internacional de Patins a Vela (ADIPAV). A més d'ells, també van assistir a la presentació Gerard Delmás, president del Club de Mar Vilanova; Jordi Aránega, president del CM Cubelles, i Anna Ribera, regidora de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Cargando
No hay anuncios
Quatre equips ja estan instal·lats al Port Vell de Barcelona
Grant Dalton aprofitava la presentació de l'exhibició de patí català per lloar les bases dels equips que participaran a la Copa Amèrica, i que s'instal·len al Port Vell de Barcelona. "Hem pogut disposar-ne amb uns quants mesos d'antelació respecte al previst i totes estan realment perfectes".
"He seguit l'arribada dels equips i els he preguntat l'opinió. Tothom està content per la seva ubicació, cosa que ja m'esperava. Sempre hi ha algú que no ho està, però aquesta vegada ningú se m'ha queixat", deia Dalton.
Els quatre equips de la Copa Amèrica que ja estan instal·lats són l'Alinghi, el Luna Rossa Prada Pirelli, l'American Magic i l'Emirates Team New Zealand. Els dos equips restants, l'Ineos Britannia i l'Orien Express francès, arribaran entre finals de mes i principis d'agost.