Orgull LGTBI+

"Vull aturar-me un moment per dir que soc gai"

Carl Nassib, primer jugador en actiu de la història de la NFL que anuncia públicament la seva homosexualitat

Àlex Gozalbo
i Àlex Gozalbo

BarcelonaAmb naturalitat i decisió. Carl Nassib, jugador dels Raiders, s’ha convertit en el primer jugador en actiu de la història de la NFL que anuncia públicament la seva homosexualitat. “Vull aturar-me un moment per dir que soc gai. Feia temps que volia dir-ho, però ara per fi em sento prou còmode per fer-ho. Realment tinc una molt bona vida. Tinc la millor família, els millors amics i la millor feina que podria demanar. Soc una persona bastant reservada, així que espero que sapigueu que no ho faig per cridar l’atenció, sinó perquè crec que la visibilitat és important”, va dir a través d’un missatge que va fer públic a les xarxes socials.

Nassib també va anunciar que farà una donació de 100.000 dòlars al projecte Trevor, que busca ajudar les persones de la comunitat LGTBQ + en la prevenció del suïcidi. Tant la seva franquícia, Las Vegas Raiders, com la NFL van emetre un comunicat per celebrar el seu anunci i mostrar-se’n orgulloses, alhora que esperen que en el futur aquest fet deixi de ser notícia.

Cargando
No hay anuncios

L’any 2014 Michael Sam va sortir de l’armari quan era a les portes de la NFL, però mai va arribar a jugar a la competició. El fet que no trobés equip va estar envoltat de polèmica, ja que alguns van considerar la decisió homòfoba i d’altres la van justificar esportivament. L’any 2013 el basquetbolista Jason Collins es va convertir en el primer esportista d’una de les quatre grans lligues nord-americanes que feia pública la seva homosexualitat. “Jugo a la NBA, soc negre i soc gai”, va dir. Un altre dels precedents és el de John Amaechi, que va parlar sobre la seva orientació sexual quan ja estava retirat. “És una part de la meva vida i encara estic sorprès que a la gent li sembli interessant. Soc un exemple més de normalitat, però és veritat que soc una mica més conegut que altres persones”, explica a l’ARA.

La majoria d’esportistes continuen amagant la seva condició sexual. “És temps d’evolucionar. Això no és una qüestió de religió o d’educació, és un exemple més de com és la nostra societat avui en dia. Tots els individus som diferents, això hauria d’estar superat, però... No pretenc que tot canviï aviat, però espero que un dia tot sigui més normal”, afegeix.

Cargando
No hay anuncios

¿La societat necessita més exemples d’esportistes d’elit? “No hi estic d’acord. Necessitem més mestres, més polítics, més de tot... Hi ha pocs polítics, per exemple, que hagin fet el pas. No hem de permetre que encara hi hagi gent a la nostra societat que ataqui algú per la seva condició sexual. Soc un gran fan de buscar reptes ambiciosos i d’aconseguir fer-los realitat. La gent hauria de mirar el meu exemple. Jo soc negre, gai i he arribat a jugar a la NBA i a convertir-me en un dels seus ambaixadors europeus. Si jo he pogut, tothom ha de poder fer realitat els seus somnis”, resumeix.

“Ajuda a trencar estereotips”

Anna Vilanova, professora de sociologia de l’esport a l’INEFC de Barcelona, veu la part positiva de l’anunci de Nassib. “Convertir-se en una persona referent és un acte que pot ajudar els col·lectius vulnerats, en aquest cas el col·lectiu LGTBI. Tenir referents suposa distingir entre allò bo i allò dolent, entre allò vàlid i no vàlid amb un marc de referència objectiu. La seva absència fa que les persones se sentin soles, desorientades. Que no hi hagi models identitaris és un problema. En canvi, saber que n’hi ha, que hi són, que viuen bé, facilita crear nous models i nous imaginaris. I pot ajudar els que encara viuen en el procés d’acceptació a fer-lo més fàcil. Ajuda a trencar estereotips”, argumenta a l’ARA.

Cargando
No hay anuncios

“Crec que fer-ho visible, que deixi de ser tabú, és molt important per fer una societat més justa i més igualitària. Estaria bé un Me Too LGTBI per trencar moltes barreres a la vegada”, diu Vilanova, que recentment va aconseguir el finançament del ministeri de Ciència, Innovació i Universitats per al projecte de recerca Homosexualitat, educació física i esport, un estudi que té com a objectiu diagnosticar la prevalença de l’homofòbia i altres formes de discriminació per orientació sexual en l’àmbit de l’activitat física i l’esport.