Brussel·les obre un expedient per ajudes il·legals al Barça
Quatre clubs haurien tingut beneficis fiscals pel fet de no ser societats anònimes
Brussel·les.Athletic, Osasuna, Madrid i Barça tenen avantatges fiscals que els fan competir amb més bones condicions que la resta de clubs del futbol espanyol. Aquesta és la conclusió a què ha arribat després de quatre anys d'investigació la Comissió Europea, i que va avançar ahir el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo. El comissari de la Competència, Joaquín Almunia, obrirà expedient als quatre clubs que no són societats anònimes esportives, SAD, i s'enceta així un llarg procés que podria acabar amb l'obligació del Barça de convertir-se en SAD. Seria el pitjor escenari -remot, segons les parts.
Llarga investigació
La Comissió Europea feia temps que investigava les finances dels clubs de futbol de l'Estat. Una denúncia anònima va alertar de presumptes irregularitats en les ajudes públiques que reben alguns dels grans equips de Primera de la lliga espanyola, ja sigui mitjançant argúcies jurídiques per pagar menys impostos o per operacions immobiliàries fraudulentes.
Brussel·les anunciarà demà o dijous que obre un expedient a Espanya per les suposades ajudes il·legals al Barça, el Madrid, el València, l'Elx, l'Hèrcules, l'Osasuna i l'Athetic. La notícia la va revelar García-Margallo als passadissos de l'edifici del Consell de la Unió Europea.
En el cas del Barça, el Reial Madrid, l'Atlètic de Bilbao i l'Osasuna, Brussel·les obre l'expedient pels avantatges fiscals que els suposa no haver-se convertit en SAD, com sí que van fer la resta de clubs durant la dècada dels 90. La llei de l'esport del 1990 va obligar tots els clubs professionals de Primera i Segona Divisió a convertir-se en SAD. Només els quatre clubs que no havien tingut pèrdues durant els quatre anys anteriors es van escapar de la normativa. Segons fonts de la Lliga de Futbol Professional (LFP) consultades per l'ARA, aquests clubs tenen certs avantatges fiscals: tributen entorn d'un 25%, mentre que la resta d'entitats tributen cinc punts més, entorn del 30% (les xifres varien segons la fiscalitat de cada comunitat autònoma). Però fonts del Barça van negar aquesta diferència i van assegurar que les regles són iguals per a totes les entitats.
De fet, el portaveu blaugrana, Toni Freixa, va assegurar que l'expedient de la Comissió Europea no "té cap fonament". Freixa va remarcar que el Barça no ha rebut "cap ajuda pública".
Al marge de la qüestió fiscal, el Madrid i l'Athletic també estan sota sospita per operacions immobiliàries. El club basc, pel nou estadi de San Mamés, i el club blanc, per la requalificació de la ciutat esportiva de Valdebebas.
Retorn de les ajudes
Quan es confirmi oficialment l'obertura del procés d'infracció, l'Estat tindrà un mes per presentar-hi al·legacions i els clubs afectats tindran tres mesos. Els serveis de Joaquín Almunia estudiaran la documentació i decidiran si les ajudes públiques són compatibles o no amb la normativa comunitària. En cas que consideri que són il·legals, podria obligar a retornar les ajudes, que de moment no han estat quantificades.
Margallo va avançar ahir que el govern espanyol ja té preparades les al·legacions i que "batallarà fins al final per defensar" els clubs afectats.
València, Hèrcules i Elx, també investigats
La investigació de la Comissió Europea també afecta el València, l'Hèrcules i l'Elx. El seu cas se centra en préstecs i avals que han rebut del govern valencià a través de l'Institut Valencià de Finances (IVF) i que suposarien una competència deslleial davant d'altres equips. Aquests avals, rebuts entre els anys 2009 i 2012, podrien contravenir les lleis comunitàries, que impedeixen les ajudes públiques a societats anònimes. L'aval concedit al Llevant per l'Ajuntament de València, en canvi, no està sota sospita.