Britànics i italians s'il·lusionen amb la possibilitat de guanyar per primer cop la Copa Amèrica de vela

L'INEOS Britannia i el Luna Rossa se citen a la final de la Copa Louis Vuitton, d'on sortirà el rival dels vigent campions, l'Emirates New Zealand

3 min
L'INEOS Britànnia, a Barcelona

BarcelonaLa Copa Amèrica de vela, la competició nascuda el 1851 a l'illa de Wight sota la mirada de la reina Victòria, no ha estat mai guanyada per un vaixell britànic. L'INEOS Britannia ara aspira a tancar a Barcelona aquesta ferida que encara fa mal a l'esport britànic, després de classificar-se per a la final de la Copa Luis Vuitton, el torneig d'on sortirà el vaixell que aquest octubre s'encarregui de desafiar els vigents campions de la Copa, el Team New Zealand. L'INEOS ha guanyat la seva semifinal per 5 a 2 contra l'Alinghi de Suïssa, i a partir del 26 de setembre es veurà les cares a la final de la Copa Louis Vuitton contra el seu botxí el 2021, el Luna Rossa italià.

A la jornada de dijous, el vaixell que representa el club de vela de Palerm ha aconseguit el punt que li feia falta per guanyar la seva semifinal contra l'American Magic dels Estats Units per 5 a 3. Dimarts, el Luna Rossa havia perdut l'oportunitat de deixar llesta per a sentència la sèrie, però va trencar la part inferior de la vela quan dominava la regata que els podia donar el triomf. Avui, però, la bala de plata, com es coneix al Luna Rossa pel color del vaixell, no ha donat cap mena d'opcions als nord-americans. El vaixell del club de vela que més cops ha guanyat la Copa, el de Nova York, necessitava guanyar avui dues regates per ser finalista, però a la primera ja ha fet les maletes. El 2021, el Luna Rossa ja va eliminar l'American Magic i l'INEOS abans d'arribar a la final de la Copa Amèrica, on va perdre contra l'Emirates New Zealand. Ara els italians volen treure's l'espina i de pas, guanyar per primer cop la copa. El 1992, un vaixell italià va ser finalista per primer cop, Il Moro de Venezia de la Compagnia de Vela veneciana. Des de llavors, dos cops més Itàlia s'ha quedat amb la mel als llavis, ja amb el projecte Luna Rossa, amb el suport de la marca Prada i Pirelli, al perdre el 2000 i el 2021, sempre contra Nova Zelanda.

La final, doncs, enfrontarà dos projectes que fa temps que piquen pedra. L'últim cop que un vaixell anglès va disputar la final de la Copa Amèrica va ser el 1964, quan el Sovereign d'Anthony Boyden, representant el Royal Thames Yacht Club, va perdre contra el Constellation del New York Yacht Club. Després del 1964, les normes van anar canviant i els australians van esdevenir els únics rivals dels nord-americans durant molts anys. Mai més un vaixell britànic ha aspirat a recuperar la famosa Copa de les 100 Guinees, feta per un joier de Londres. Guanyar la copa s'ha convertit en la gran dèria del milionari Jim Ratcliffe, propietari de l'empresa INEOS, que inverteix molts diners en diferents projectes esportius, del Manchester United al ciclisme. Cap, però, l'engresca tant com somiar amb guanyar la Copa Amèrica. El 2021 ja van ser finalistes de la Copa Luis Vuitton i van ser derrotats clarament pel Luna Rossa en una final que ara es repetirà a Barcelona.

Després de dominar la seva sèrie per 4 a 0 fàcilment, el vaixell liderat pel quatre cops campió olímpic Sir Ben Ainslie va veure com la manca de vent provocava regates més caòtiques en què se sentien més còmodes els suïssos, que van guanyar dimarts la primera del dia al situar-se 4 a 2 per sota. Però, a la segona, l'INEOS va aconseguir decidir la sèrie amb el triomf definitiu i enviar els suïssos a casa. Aquest era el retorn de l'Alinghi a la Copa Amèrica, competició que va guanyar dos cops en el seu moment, quan el magnat del sector farmacèutic Ernesto Bertarelli, va portar la Copa a València. A Barcelona, tot i que va ser el primer vaixell a arribar, l'Alinghi no ha competit mai del tot bé, ha trencat dos cops els pals i sembla sempre lluny dels britànics. Ells van ser el segon vaixell dels sis presents a Barcelona a fer les maletes, després dels francesos de l'Orient Express. Aquest dimecres, l'American Magic s'ha convertit en el tercer a acomiadar-se. En queden tres, un d'ells el vigent campió, un New Zealand que mirarà des de port com britànics i italians s'enfronten en un duel de pronòstic incert.

stats