Handbol

Els bessons balcànics forjats en un poble de Girona que dominaran l’handbol

Fills d’un serbi i una croata però criats a Bordils, Petar i Djordje Cikusa són les grans joies del Barça

cikusa portada
Guillem Delso
02/12/2024
4 min

BarcelonaLa història de dues de les majors promeses de l’handbol mundial s’explica des de tres llocs del planeta: Sèrbia, Croàcia i Bordils, un poble de 1.800 habitants a vint minuts de Girona. Allà va anar-hi a parar el 2004 Zoran Cikusa, un jugador d’handbol serbi. Després de passar pel primer equip del poble va convertir-se en l’entrenador, i amb la seva dona –de nacionalitat croata– van establir-se al petit municipi.

A Bordils van néixer dos dels fills del matrimoni, els bessons Petar i Djordje (8 de desembre del 2005). La parella de germans va criar-se al poble respirant handbol: “Eren dos nanos que es passaven el cap de setmana al pavelló, veient tots els equips jugar”, recorda Gerard Farrarons, entrenador dels Cikusa entre els sis i els deu anys.

Els germans Cikusa amb set anys en l'equip d'iniciació del Club d'Handbol Bordils. El número 5 és el Petar i l'11 el Djordje.

El poble de Bordils té una gran tradició d’handbol, perquè és un dels dos únics esports que s'hi practiquen. Els nois juguen a handbol i les noies a vòlei. Els Cikusa van començar i, des del primer moment, els entrenadors van veure que eren una cosa fora del comú. “Tenien sis anys, però els explicàvem conceptes bàsics i ja els coneixien”, destaca Farrarons. Aleix Frigola, amic íntim dels bessons i company d'equip al Bordils, ho va viure en primera persona. "Vaig fer malament un moviment i l'entrenador, en lloc de dir-me com fer-ho bé, va dir als Cikusa que m'ho expliquessin".

El Pere i el Jordi

A casa dels Cikusa es parlava en serbi i croat, però a Bordils van rebatejar el Petar i el Djordje. “Aquí sempre han sigut el Pere i el Jordi, els vam catalanitzar els noms per la seva semblança amb els noms reals”, rememora Frigola. Els bessons van integrar-se al poble, on van escolaritzar-se en català i van fer la colla d’amics. Els equips d'handbol de la zona també coneixien de primera mà els bessons. Farrarons relata els comentaris que sentia quan l'equip anava a un torneig: "Ja arriben els de Bordils amb el Pere i el Jordi". Frigola ho va normalitzar perquè "guanyàvem absolutament tots els partits; l'equip jugava bé, però ells destacaven sobre la resta".

A la pista, mentre avançaven en les categories, la diferència de nivell augmentava. Farrarons és contundent: “Amb deu anys ja els veies predestinats a ser uns fora de sèrie”. Fins que el 2017 el Barça va picar a la porta. “Quan va arribar la notícia no ens vam sorprendre, sabíem que era qüestió de temps”, admet l'entrenador. Frigola va assabentar-se del fitxatge i va voler "aprofitar tots els entrenaments i fer exercicis amb ells abans que marxessin". L'arribada al Barça significava un canvi de vida. De Bordils a La Masia.

Arribar i moldre

“La gent que els seguia ja avisava que hi havia uns germans que es farien un lloc al primer equip”, indica Gerard Solé, narrador d’handbol a la plataforma DAZN. El 2022, amb setze anys, va debutar el Djordje. I, al cap d’un any, el Petar, que en el seu primer partit, amb disset anys, al camp del Montpeller francès, va marcar quatre gols a la segona part. “Semblava que portava tota la vida jugant al primer nivell i just acabava de debutar a la Champions”, analitza el narrador. Els bessons van acabar la temporada guanyant la màxima competició europea, malgrat que amb un rol residual en l’equip.

El Petar en acció al Palau Blaugrana durant aquest curs.
Fotografia actual del Djordje en un partit amb el Montpeller.

Aquest curs, després de tota la vida junts, els Cikusa s’han separat per primera vegada. El Djordje ha marxat cedit al Montpeller. “Està aprenent què és el primer nivell, però entra en els plans de futur del Barça”. A Barcelona s’hi ha quedat el Petar. “Tot i tenir divuit anys, és un dels líders de l’equip”, apunta Solé. El narrador elogia la personalitat i determinació del jove. "Envoltat dels millors jugadors del món, assumeix responsabilitats en situacions complicades”. Farrarons destaca que ja des de ben petit “ha tingut un caràcter competitiu molt bèstia, ell entén que el futur de l’handbol passa per les seves mans i que ara li toca ser protagonista”.

Convertits en estrelles de l’handbol mundial, els Cikusa mantenen un estret lligam amb el seu origen. “Fa dues setmanes vam jugar el derbi gironí Bordils-Sarrià de Ter i el Pere va venir a veure'ns”, explica Frigola. Després de l’any a Montpeller, la intenció dels bessons i del Barça és tornar-los a ajuntar al Palau Blaugrana. “Són molt complementaris, el Djordje és atlètic i defensiu i el Petar té molt de talent ofensiu”, analitza Solé. La nissaga Cikusa ho té tot per marcar una època a l’handbol del Barça i, com explica Farrarons, “quan tinguin un forat a l’agenda vindran al pavelló de Bordils a veure els seus amics”.

stats