Un discurs per corregir desigualtats
La Federació Catalana de Basquetbol va anunciar fa uns dies que aquesta temporada 2021-22 s'ha assolit el rècord històric de llicències federatives femenines a Catalunya amb 27.164 fitxes tramitades. La xifra supera els registres prepandèmics i ens recorda que l'esport que compta amb més federades continua sent el bàsquet. Uns dies després, el Govern va presentar una nova línia de subvencions que permet diversificar les ajudes i beneficiar més entitats esportives. La Generalitat multiplica per quatre el suport econòmic per ajudar els clubs catalans que competeixen en l’elit de l’esport estatal i internacional, fins a arribar als tres milions d’euros.
Una de les esportistes que van participar en l'acte va ser Ainhoa López, la jugadora del Barça CBS, un equip que ha aconseguit l'ascens a la Lliga Femenina Endesa. "Tant de bo un dia puguem parlar d'esport sense etiquetar-lo com a esport femení. Actes com aquest són importants perquè donen veu als clubs i a les jugadores. Les 27.164 llicències del bàsquet reclamen la visibilitat, la promoció i el suport que mereixen", va dir la blaugrana, que no va poder acabar la temporada per culpa d'un limfoma de Hodgkin, un càncer del sistema limfàtic.
"Les jugadores tenim esperança i coratge per seguir lluitant perquè el veritable èxit l'aconseguirem el dia en què les oportunitats per a homes i dones siguin al 100% iguals, tant a l'esport com a la vida. Com va dir Alexia Putellas, hem arribat per quedar-nos. I a mi m'agradaria matisar que no hem arribat ara sinó que sempre hi hem estat i hi serem. De fet, som aquí gràcies a totes les dones pioneres que van ser valentes i mai van deixar de creure en un futur millor. Tenim la responsabilitat individual i col·lectiva de seguir amb el seu llegat", va recordar López. La seva mare, Loly Rodríguez, va ser una de les pioneres del Barça de futbol.
La bona voluntat de totes les parts implicades ja no es posa en dubte, però Anna Caula, secretària general de l'Esport, té clar el full de ruta per passar de les paraules als fets. "Volem empoderar el sistema esportiu català. Per això, augmentem el suport econòmic, especialment en l'àmbit femení, perquè guanyi visibilitat, generi referents i corregeixi les desigualtats". En global, el Govern destinarà per a tot aquest programa d’ajudes un global de tres milions d’euros. L’altra novetat d’aquest programa d’ajuts és que no només arribaran als clubs que participen en les màximes categories estatals, sinó també als que ho fan en les segones màximes categories.