BarcelonaLos anillos de Pau, la sèrie documental de moda a Movistar Plus+, va néixer durant un àpat. Marc Pons i Álex Perona es van assabentar mentre estaven dinant junts a finals de desembre del 2022 que els Lakers retirarien la samarreta a Pau Gasol. "Mai s'havia fet un documental a l'alçada del que ell havia aconseguit com a jugador de bàsquet i vam tenir clar que calia fer alguna cosa molt especial", explica Perona a l'ARA.
El millor esportista català de la història és el protagonista d'una sèrie documental de tres capítols que se centra en els seus dos anells de campió de la NBA. El primer episodi, que compta amb la participació de personalitats de primer nivell mundial, narra la derrota dels Lakers contra els Celtics en la final del 2008. La decepció va anar acompanyada de grans crítiques, però va servir per posar els èxits que després apareixen en els següents dos capítols, els títols del 2009 i el 2010.
"Los anillos de Pau ensenya moltes històries poc conegudes, com el perquè del retorn de Dereck Fisher als Lakers", diu Perona. El base va tornar a Los Angeles perquè la seva filla va patir un tumor a l'ull i l'hospital de la ciutat californiana era un dels únics cinc que li podia assegurar un tractament. "També apareix la intrahistòria del fitxatge de Ron Artest, que se les havia tingut amb Kobe Bryant, o la relació entre Sasha Vujacic i Bryant", afegeix. L'eslovè va tenir un paper clau en l'adaptació de Pau Gasol, a qui va batejar amistosament amb el malnom de fratello.
"Els tres capítols recullen totes les coses bones de Pau Gasol, però també les dolentes, com les crítiques que va rebre per la seva teòrica tebiesa. Alguns protagonistes d'aquest nivell acostumen a ser poc receptius a l'hora de parlar dels passatges difícils, però ell ho va entomar tot bé", avança Perona, que va viatjar diferents vegades als Estats Units. Les localitzacions van de Los Angeles a Springfield passant per Houston. Les entrevistes amb Gasol es van gravar a Madrid i Barcelona.
A Los anillos de Pau també apareixen escenes quotidianes, en què es veu Gasol parlar en anglès a les seves filles. "La reacció dels espectadors ha sigut molt positiva. El fet que també es pugui veure des de la NBA League Pass n'ha multiplicat la difusió. Molta gent va viure els èxits de Pau Gasol, però desconeixia molts dels detalls que hi apareixen. El moment en què Kobe Bryant li deixa la medalla d'or al seu armariet del vestidor, per exemple, és molt potent. La gent gaudeix molt veient imatges històriques, però també descobrint passatges poc coneguts que serveixen per explicar com n'és, de difícil, guanyar un anell de la NBA. De vegades perdem la perspectiva", assegura.
"La primera vegada, impacta"
"El nivell dels personatges que apareixen és molt top. Veure Kareem Abdul-Jabbar entrenant amb Gasol i després parlant sobre ell. És una cosa que impacta", reconeix Perona, que ja havia treballat amb Pons, l'altre codirector, a El día menos pensado, la sèrie documental que treu a la llum el dia a dia del Movistar Team, un equip ciclista professional.
"Tenir l'arxiu d'imatges complet dels passatges que apareixen ens va facilitar molt les coses", reconeix Perona, que destaca el tracte personal de Pau Gasol. "La primera vegada que t'apropes a un personatge de la seva transcendència vas amb respecte i impacta, però després ell et posa les coses molt fàcils. Des del primer moment va tenir clar que volia utilitzar el documental per retornar als aficionats tota l'estima que ha estat rebent durant aquests anys", resumeix.