De rebre escopinades a ser protagonistes: les nenes valentes de Xatila tornen a desafiar les regles de joc
Fontajau vol homenatjar les refugiades amb el partit de bàsquet femení més multitudinari
BadalonaFontajau acollirà el 10 de març el partit de bàsquet femení més multitudinari. L'enfrontament entre l'Spar Girona i el Perfumerías Avenida de la Lliga Femenina pretén convertir-se en un esdeveniment esportiu solidari de primer nivell. L'objectiu de la iniciativa és aconseguir diners per ajudar les noies d'un camp de refugiats de Xatila, al sud de Beirut, que la periodista Txell Feixas va donar a conèixer al seu llibre Aliades.
La història és preciosa. Un pintor de façanes va formar el primer equip de bàsquet femení del Líban amb la intenció d'allunyar les nenes que vivien al camp d'un destí tràgic que sovint començava amb el matrimoni infantil i acabava en maltractaments, drogues i crims d'honor. A través del bàsquet, el Majdi volia oferir-los una oportunitat per viure una vida diferent. Feixas, que va ser testimoni directe d’aquesta història, va donar-la a conèixer al llibre Aliades, on explica que gràcies al bàsquet han superat les adversitats i han pogut fer front al pitjor rival: la violència masclista.
"Em vaig enamorar de la història de les noies del bàsquet del camp de refugiats palestins de Xatila, a Beirut. El llibre inicialment havia de ser un conte il·lustrat per a infants, però em vaig adonar que no era capaç de transmetre una història tan hostil per a criatures sense blanquejar-la. L'editorial em va fer confiança i vaig tornar a Xatila una, dues, deu, quinze vegades, i em vaig adonar que el miracle de les nenes del bàsquet es reproduïa en cada edifici d'aquest camp de refugiats. I vaig veure que podia sostenir un llibre amb el bàsquet com a excusa, amb les nenes com a conductores, i que al final era com un retrat de les infàncies de les nenes a la regió", explica Feixas.
Les persones que estan organitzant el partit del mes de març esperen que les protagonistes del llibre puguin desplaçar-se fins a Girona. Hi haurà actuacions musicals, tallers infantils, activitats per a tota la família i un Fontajau ple per donar suport a aquestes nenes valentes que, a través de l’esport, volen ser lliures. La iniciativa s'havia programat primer al Palau Olímpic de Badalona, però s'ha mogut d'ubicació.
Si la campanya, que compta amb Abacus i la Federació Catalana de Basquetbol com a col·laboradors, recull 50.000 euros, faran arribar a Xatila l'equipament necessari perquè les jugadores continuïn practicant bàsquet. Si s'arriba als 75.000 euros, les noies tindran garantit el material escolar i de formació. Si la xifra puja fins als 100.000 euros, la seva pista de bàsquet serà rehabilitada.
"Es juguen la vida"
"Elles es juguen la vida fent coses quotidianes com jugar a bàsquet en un camp de persones refugiades. Ho fan en una cinquena planta per amagar-se dels homes que les assetjaven i els escopien. A través d'una pilota de bàsquet van aprendre a somiar. És una eina d'empoderament, que va lligada a l'educació", diu Feixas, que fa uns dies va ser entrevistada a Ràdio Ciutat de Badalona.
"És el primer equip de bàsquet d'un país com el Líban i va néixer en un camp de refugiades, on el masclisme i el conservadorisme hi són més presents. És un entorn molt vulnerable ple de persones refugiades palestines i sirianes. El Majdi, a qui tractaven de boig, va pensar que era la millor manera de combatre una violència estructural que portava les noies a matrimonis infantils, embarassos no desitjats i a les drogues", explica la periodista.
"Una de les imatges que em va emocionar va ser veure el primer dia que algunes noies descobrien el significat de la paraula jugar", resumeix Feixas.