Bàsquet - NBA
Esports Bàsquet 24/12/2021

"Aquest virus no serà erradicat i hem d'aprendre a conviure-hi"

La NBA fa mans i mànigues per salvar el negoci del seu tradicional Christmas Day

3 min
Joe Johnson, un dels veterans que ha tornat a la NBA

BarcelonaDesprés d'estar una setmana tancat en un apartament d'Atenes, Nigel Hayes-Davis tornarà aquest dissabte a Barcelona. L'aler del Barça és un dels jugadors de bàsquet que ha donat positiu per coronavirus en unes últimes setmanes carregades d'infectats. El partit que el Joventut de Badalona i el Madrid havien de jugar dilluns, per exemple, es va ajornar per culpa d'un brot a l'equip blanc. El mateix ha passat amb el duel català de la LEB Or entre l'ICG Força Lleida i el Bàsquet Girona, que estava previst per dimarts.

La NBA no és aliena a aquest rebrot de la crisi sanitària, però està fent mans i mànigues per salvar el Christmas Day, un dels dies de l'any en què aconsegueix més notorietat. "No hi ha plans per aturar la temporada. Per descomptat, hem analitzat totes les opcions i francament estem tenint problemes per pensar en quina seria la lògica. Mentre estudiem aquests casos que literalment estan arrasant tot el país i la resta del món, crec que ens estem trobant al lloc on sabíem que arribaríem durant els últims mesos. La conclusió és que aquest virus no serà erradicat i hem d'aprendre a conviure-hi. Crec que això és el que estem vivint a la lliga en aquest moment”, diu Adam Silver, comissionat de la NBA.

Promoció nadalenca de la NBA

El dirigent va aprofitar una entrevista amb Malika Andrews a ESPN per enviar un missatge de tranquil·litat. La variant òmicron ja és la més dominant a la NBA, que té més de 100 jugadors seguint els protocols de covid-19. Després d'ajornar alguns partits, el gran objectiu a curt termini és salvar la tradicional jornada del dia de Nadal. Els positius de franquícies com els Boston Celtics, els New York Knicks o els Brooklyn Nets han obligat els dirigents a tenir preparats plans de contingència. "Ens sembla que el que és correcte i responsable, tenint en compte tots els factors, és continuar jugant", opina Silver.

El 65% dels jugadors de la NBA han rebut la dosi de reforç i el 97% estan vacunats. La NBA descarta reduir la capacitat de públic als pavellons, però la competició ha de respectar la normativa de cada estat. Els Toronto Raptors van reduir fa uns dies la capacitat en un 50%, segons els nous mandats d'Ontario. Un dels problemes amb el qual es troben els equips és la dificultat per completar les convocatòries; no tenen prou jugadors sans. "Estem estudiant treure la quantitat de dies que un jugador vacunat i asimptomàtic ha d'estar sense jugar", confirma Silver. La NBA i l'associació de jugadors, la NBPA, van canviar les regles i van permetre a les franquícies contractar un substitut per cada jugador del seu equip que doni positiu. A això se li va sumar que els esportistes amb contracte amb els conjunts vinculats ja no tindran un límit en la quantitat de partits que poden disputar a la NBA. Aquestes noves normatives estan provocant el retorn d'alguns jugadors veterans.

Stephen Curry

El Christmas Day d'aquesta temporada inclou partits molt ben seleccionats per atreure l'atenció dels aficionats. Els Lakers jugaran contra els Brooklyn Nets (2 h, #Vamos) en un enfrontament en què LeBron James pot superar alguns registres històrics. L'estrella, per exemple, està a tan sols 13 punts del rècord anotador acumulat per Kobe Bryant en aquesta jornada nadalenca. A més, els Phoenix Suns i els Golden State Warriors d'Stephen Curry, dos dels conjunts que lluiten per la primera posició a la Conferència Oest, es veuran les cares (23 h, #Vamos). La jornada es completa amb els següents partits: New York Knicks - Atlanta Hawks (18 h), Milwaukee Bucks - Boston Celtics (20.30 h) i Utah Jazz - Dallas Mavericks (4.30 h). Aquest partit tindrà presència catalana, ja que Sergi Oliva és entrenador ajudant de la franquícia de Salt Lake City.

LeBron James i DeAndre Jordan

Els jugadors, angoixats

La incertesa angoixa els jugadors. “El tema covid s’ha complicat bastant i cal gestionar-ho com es pot. És molt fort estar en un hotel i que a l’hora de marxar et diguin que has de deixar-hi companys confinats durant deu dies. La càrrega que portem és forta i la situació que estem vivint no ens ajuda gens. Pensàvem que s’havia solucionat, però ens mata la incertesa. La NBA ha fet les coses molt bé: ha sigut pionera i ha fet les coses com calia, però ara està tot descontrolat. Ens tocarà aprendre a conviure amb el virus”, va explicar Ricky Rubio, base dels Cavs, en una entrevista a RAC1.

stats