Juande Oyón, l'àrbitre català que ajuda a combatre el 'bullying'
L'ACB aprofita l'experiència del jutge per donar eines a nens i nenes per fer de mediadors en conflictes
BarcelonaJuande Oyón té dues feines. Durant la setmana fa de policia municipal a la Guàrdia Urbana de Badalona. Quan arriba el cap de setmana, exerceix d'àrbitre de la Lliga Endesa. Acostumat a fer de mediador, l'ACB l'ha escollit per treballar amb nens i nenes aspectes relacionats amb el 'bullying'. Amb ell aprendran sobre la mediació de conflictes, la justícia moral i ètica i l'equilibri des d'una posició d'observador. “Un mediador, en el meu cas la policia, escolta totes les parts i proposa una solució pacífica al conflicte”, relata.
"Vaig començar a fer d'àrbitre de bàsquet quan tenia 18 o 19 anys. Va arribar un moment de la meva vida en què necessitava un canvi i vaig decidir opositar per a policia local perquè sempre m'havia cridat molt l'atenció aquest món. Vaig tenir la sort d'entrar-hi i n'estic molt content", explica Oyón.
Moltes de les aptituds que ha de tenir per exercir una tasca li serveixen per a l'altra. "A les dues professions has de ser empàtic, imparcial i no has de prejutjar ni les persones ni els jugadors. Has de saber prendre decisions molt ràpides. La gran diferència és que l'arbitratge no deixa de ser bàsquet. Els clubs i els equips s'hi juguen molt, però no deixa de ser esport. En canvi, en el dia a dia de policia, la gent s'hi juga alguna cosa més. És una mica més seriós, entre cometes", diu l'àrbitre català.
"A mi no em costa canviar el xip. Quan soc al carrer, faig el que em toca en cada moment. Quan arriba el cap de setmana i em començo a preparar la maleta, ja no estic pensant en el que he fet durant la setmana sinó en el partit. Em sento afortunat perquè les dues coses que faig m'encanten", argumenta Oyón.
"La jornada com a policia comença amb un briefing en què els comandaments ens assignen a cada patrulla la feina que ens toca fer. Agafem els cotxes i ens desplacem allà on ens toca. Hi ha gent de diferents països i cultures, i això algunes vegades genera conflictes. Nosaltres intentem fer de mediadors i donar cobertura per a qualsevol cosa que passi al carrer", avança.
Un equip multidisciplinari
Oyón no està sol per lluitar contra el 'bullying'. L'àrbitre comparteix protagonisme a la campanya "No és broma" amb l'actriu Itziar Castro, el sensei Javier Sáenz, el jugador de l'Unicaja Alberto Díaz i l'equip d'eSports DUX Gaming per combatre l'assetjament. “A mi em van fer 'bullying'. A mi a les xarxes em desitgen la mort cada dia. No és que tingués molta força interior, sinó que tenia clar on volia arribar: volia ser actriu, volia ser poderosa, volia ser jo mateixa, volia ser Itziar, la que és diferent, diversa, que somia amb impossibles, que és empàtica, la que es trencava la cara amb tothom. A mi em deien porqueta els companys. Una paraula tan simple com porqueta i deixar-te unes glans al pupitre et poden arruïnar la vida, portar al precipici. Tots els que m'insultaven, m'agredien, em posaven glans, ara són els meus fans, i aquesta és la millor venjança. Jo responc els haters amb humor”, diu Castro.